用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價你地IN成點?
樓主: carolyan882
go

創價你地IN成點? [複製鏈接]

回復 2# Chocolatefree 的帖子

用中文問

老師問BB中意食咩, BB答蛋蛋. 之後老師問BB知唔知daddy中意食乜呀, BB都係答蛋蛋

之後老師仲讚佢叻...

砌PUZZLE,睇圖,過程好快. 放心,都好淺. 問父母都係個D問題.

呢間學校著重中文, 英文唔深.
原帖由 jlbb1 於 20-11-2011 01:46 發表
老師話唔好同小朋友講甘多英文喎

女兒0911B,今早in,答左/做左所有問題,表現不錯。不過老師只問我太太一個問題:邊個湊小朋友?沒有問樓上各位提到的其他問題。。。不知道是不是細B,老師隨便問問,應付一下就算呢?還是因為只有我太太一個人帶女兒去才是這樣呢?

原帖由 bon_bonny 於 11-11-19 20:49 發表
用中文問

老師問BB中意食咩, BB答蛋蛋. 之後老師問BB知唔知daddy中意食乜呀, BB都係答蛋蛋

之後老師仲讚佢叻...

你地係邊個課室IN呀?
可能唔同課室, 老師問既問題都唔同.
老師多數都係問家長多.
都有問呀女, 你有無玩過波波, 我呀女答:有呀, 游水時玩波波, 老師聽完, 讚佢咁厲害係游水玩波波, 好開心喎.

原帖由 terence_mandy 於 11-11-19 16:35 發表
我11月27日去in呀,都有一些緊張,但現在仔仔都有2間收了和比了留位費啦,所以個心都定了一些,但其中一間學費就比較貴啦。

你仔仔都有兩間收, 起碼個心都定些. 我而家先IN第一間O乍, 希望會收呀女. 我最怕老師問問題.

你指創價老師咁同你講? 無端端講?

原帖由 jlbb1 於 11-11-20 01:46 發表
老師話唔好同小朋友講甘多英文喎

原帖由 fc1111 於 11-11-20 11:46 發表
女兒0911B,今早in,答左/做左所有問題,表現不錯。不過老師只問我太太一個問題:邊個湊小朋友?沒有問樓上各位提到的其他問題。。。不知道是不是細B,老師隨便問問,應付一下就算呢?還是因為只有我太太一個人帶女兒去才是這樣呢? ...

你太太係邊個課室IN呀?
可能唔同老師, 問既問題唔同.
據我所知, 父母+小朋友一同面試係會加分的.

回覆 4# carolyan882 的文章

我係6號課室in, 老師問我對小朋友有乜期望, 小朋友有乜優點

原帖由 bon_bonny 於 11-11-20 12:36 發表
我係6號課室in, 老師問我對小朋友有乜期望, 小朋友有乜優點

我係2號課室in, 老師問我既問題同你一樣. 仲有問小朋友而家有無返學. 邊個湊咁.

回復 1# carolyan882 的帖子

yes, same as u

我都有擔心佢地既英文水準, 仲有普通話都係一星期得一節, 好似少左D, 但冇計呀, 佢地學費平, 係咁上下

我地係遊戲室IN, 個老師都無咩點問我個女同埋都係問左家長兩問題, 應該都無咩機會

我囡係細B...乜都答吾到呀..
砌PUZZLE都OK..不過問到PUZZLE既動物...
全部都吾識....因為係河馬,班馬,松鼠果D動物..對我女黎講..佢根本吾識...
一定冇行喇!
都係照舊問家長..3條問題...好快就完左了!
不過我APPLY下午校..吾知機會會吾會大D...?

原帖由 marie貓 於 11-11-20 17:56 發表
我囡係細B...乜都答吾到呀..
砌PUZZLE都OK..不過問到PUZZLE既動物...
全部都吾識....因為係河馬,班馬,松鼠果D動物..對我女黎講..佢根本吾識...
一定冇行喇!
都係照舊問家長..3條問題...好快就完左了!
不過我APPLY下午 ...

我呀女砌個個PUZZLE係交通公具來的. 只問左佢兩樣野, 之後老師就話其他交通公具係外國先有, 我問你都係唔識多, 所以只問了船及電單車, 我呀女就答係單車.

你就好喇..問交通工具...
我果個PUZZLE係動物...D 動物好抽象...又難喎...HAHA..
呀囡真係吾識...
原帖由 carolyan882 於 11-11-20 19:44 發表

我呀女砌個個PUZZLE係交通公具來的. 只問左佢兩樣野, 之後老師就話其他交通公具係外國先有, 我問你都係唔識多, 所以只問了船及電單車, 我呀女就答係單車. ...

回復 35# win_mama 的帖子

my questions are same as u but my performance is not as good as my daughter, good luck to all of us

原帖由 marie貓 於 11-11-20 20:11 發表
你就好喇..問交通工具...
我果個PUZZLE係動物...D 動物好抽象...又難喎...HAHA..
呀囡真係吾識...

除了創價, 仲有無其他幼稚園要去IN呀? 你同呀女報左幾多間幼稚園面試? 你地係唔係都有問另外一張遊樂場既圖片問內容呀?
‹ 上一主題|下一主題