用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實有幾多人明白我呢 ?
樓主: 萬樂豬
go

其實有幾多人明白我呢 ? [複製鏈接]

原帖由 surpriseBB 於 11-11-13 13:07 發表
我都分享下我的想法:

我都打算明年讓囡囡於九龍塘一間幼稚園(強調英文好, 但貴)讀k1. 在報讀前,我第一先考慮希望囡囡在甚麼環境下成長,第二才考慮自己的經濟能力。

最後決定讀這間幼稚園是因為想讓她在日常慢慢學英語 ...

同意你講法,我都寧願俾貴d學費,好過成日要出去補習,又side時間,小朋又side精神~

原帖由 萬樂豬 於 11-11-13 00:37 發表
今日同c6一家吃飯, 姑奶問我囝囝讀邊間, 我話九龍塘其中一間, 之後又問我學費啦, 又話依 d 地方係揸 benz 既人讀, 又問我囝囝返學搵唔搵 part-time, 總之反應好大啦.....覺得我比好大負擔老公

其實, 我唔係好名校, 我亦唔係 ...

唔駛理人點諗,你計過數負擔到就得,又唔係要佢俾錢~

唔好理其他人點諗
2公婆有共識就可以了
有人買名牌手袋.
有人個個月換手機
大家價值觀唔同.

我男家當我係怪獸. 不過我唔洗問佢借就唔理佢地
仔女係我既. 自問對佢地負責任充可以了.

原帖由 萬樂豬 於 11-11-13 00:37 發表
今日同c6一家吃飯, 姑奶問我囝囝讀邊間, 我話九龍塘其中一間, 之後又問我學費啦, 又話依 d 地方係揸 benz 既人讀, 又問我囝囝返學搵唔搵 part-time, 總之反應好大啦.....覺得我比好大負擔老公

其實, 我唔係好名校, 我亦唔係 ...

the problem is people like to give you unwanted opinion, unfortunately as relatives, you can't avoid not seeing her. just smile and nod and ignore, don't bother to explain to her, sometimes different 'level' , explain also she won't understand . save your breath!
hope you feel better and not let this unwanted opinion affect you.

你的例子十分好........... 謝謝你的分享.......

原帖由 surpriseBB 於 11-11-13 13:07 發表
我都分享下我的想法:

我都打算明年讓囡囡於九龍塘一間幼稚園(強調英文好, 但貴)讀k1. 在報讀前,我第一先考慮希望囡囡在甚麼環境下成長,第二才考慮自己的經濟能力。

最後決定讀這間幼稚園是因為想讓她在日常慢慢學英語 ...

人地說的話,對的就聽,不對的就當沒聽過。不用理三姑六婆的說話!不要放在心裡。第日你兒子出人頭地他們就沒聲出。

他們不明白現在的教育制度,根本就是雞同鴨講。

I had ever read a Japanese book that talked about mother...

It said we, being mothers, most of the pressure come from others' comment. However, that is useless to us.

Obsiously, that is your sister-in-law not up-to-date to blame.
For me, my mother always urge me to do this and to do that. My mother usually think that I am too lazy to prepare the thing for my daughter...
This is a counter example for you to understand that it is difficult to make others share the same view with you.

So... please don't mind. Be yourself! Do what you believe! Don't regret!

God bless all of us.

時間可以証明一切..

我同你有d唔同, 阿仔入咗一間有學劵既學校, 我好鐘意呢間因為佢有一個大playground同出名先生好有愛心..我個仔係11月尾出世既細仔, 我覺得佢係好需要有愛心既先生去照顧佢, 到而家佢k3我仍然覺得我既選擇正確, 但我知我屋企有d人其實唔鐘意呢間因為唔係名校, 我好清楚我個仔需要乜, 咩對佢係最好. 我唔想個仔入名校迫得佢咁緊要唔想返學, 讀一間輕鬆d既佢返學開心, 而pickup得到我就比佢係出面再學野同自己教...

你個仔需要乜同你自己既expectation只有你自己最清楚囉...

不過講真名校不等於小朋友一定比唔係名校出來的叻..如果你唔調節好自己既思想同情緒你會好辛苦..因為小朋友成績不太好比人講多2講你又會好大壓力的

原帖由 LUCUSMaMa 於 11-11-14 14:30 發表
我個人認為只要係自己同老公攪得掂既, 唔駛問人借同求人, 咁就唔關其他人既事, 人比意見未聽囉, 鐘意既覺得啱既未跟囉, 唔啱既聽完未算囉, 無咩所謂架.  個個人既要求都唔同, 但係仔女係自己既, 自己想點未點囉.  不 ...

講得好好

其實樓主你真係要考慮埋另一樣野,你呢間(我知你讀邊間,我有睇你其他post)都真係好谷下,佢亦有太多課外活動啦,雖然表面話係自願性質,但.....唔通你見到你個b的同學報,你自己又唔報咩?

咁樣join下一樣join下又一樣,條數就唔係原本的5-6k了!

另外,我唔知其他媽咪們點睇,我識得一個小朋友,今年k1,學校已經可以提供小提琴晚俾佢地學了,3歲咋,我識既所以教琴教音樂的老師們都唔建議咁早學(原本我都想俾個仔學,所以問左好多資料),最主要係托小提琴真係幾傷頸部,所以老師們都認為起碼5歲,等d骨頭好d先(可能我都孤陋寡聞,或者其實係可以咁早學吧)

亦因為呢樣野,我覺得學校只係注重"培育"多才多藝的尖子考名小學吧............唔知呢,總係覺得感覺怪怪的........

sorry,我知自己離左題,不過對於樓主安排孩子讀名幼稚園我係絕對支持兼覺得你唔使理個d唔生bb又要多管閒事的"男家親戚"囉!!!!!!

我C6一家都以為我巔巔地, 迫佢地個孫讀書.
不過我唔會理佢, 而且C6都知道佢地呢套唔OK
C6 本身就係人辦, 所以佢都想自己個小朋友好.
大家都唔會理佢地

其實, 我好感恩, 因為老公知道我一直為個囝囝, 所以佢成日講, 只要係為左囝囝好, 便去做吧, 佢會全力支持...

原本我地諗住生多個囡囡架, 咁大仔就讀學卷幼稚園, 但....太多因素, 我覺得自己應付唔到 2 個小朋友, 所以打消念頭, 而把精神, 資源都給囝囝....

老公都每月有幾萬蚊既, 慳 d 使都可以應付到亞囝學費興趣班......但...可能就唔多積蓄囉......

但我成日講, 錢可以再搵過, 但一定要比好環境亞囝....有時 d 學習時間過左, 你比幾多錢佢去補習都係浪費....我想佢打好根基....由細開始慢慢培育......

因為我就係小五開始根唔上 d 功課, 成績一落千丈........就係...基礎打得唔好, 每日返堂好用心都唔明老師講乜...當然....資質差都係大因素啦...

原帖由 dolphinmama 於 11-11-14 20:43 發表
其實樓主你真係要考慮埋另一樣野,你呢間(我知你讀邊間,我有睇你其他post)都真係好谷下,佢亦有太多課外活動啦,雖然表面話係自願性質,但.....唔通你見到你個b的同學報,你自己又唔報咩?

咁樣join下一樣join下又一樣,條 ...

多謝你的意見呀, 其實...我都知道佢間多元智能班都成 $3xxx, 好貴下, 但....只係 k2 先有, 同埋...唔係個個想參加就有的, 都係學校揀咋.....

不過, 聽現讀緊家長話, $3xxx 有好多野學, 自己係出面讀都唔止依個價錢喎....其實我都唔知呀......讀完 k1 先再算....我都係師奶仔一名, 我會四圍格下價....再諗讀唔讀個多元智能班

原帖由 POCHACCO_1811 於 11-11-13 07:13 發表
從你提及"男家親戚"的說話來看,應該無論你點做都會有微言,的確不要放在心內。
但給小朋友資源時,真的要視乎自己的家庭狀況而言,例如會否再生第二個呢(現時就是太多負擔,大部分人都只為眼前而生一個!!)。

聽你講小朋友得 ...

多謝你詳細回覆

我幫仔仔讀下年 k1.....其實佢 18 個月時每日都返緊 2 個鐘英文班, 普通話同埋 d 感統班, 労作班....

我明白....我亦都擔心過日後他的功課, 我能否教到他呢.....依個都係隱憂......唉~~ 但...無論如何, 我都想試下, 最多大家努力一起查下字典, 又當係一齊返學, 我重新學習.....

希望可以亞 Q 精神 D ......若果仔仔跟唔想, 都可以轉校....但唔試過, 個心總係對佢唔住咁........

原來樓主又真係報左好多興趣班喎,咁又難免有人說三道四嘅,不過可以afford 到嘅自己決定,盡量唔好係人地面前提咁多囉。

其實我勁少提架, 但....我姑奶個 D 成日都要我探 62, 99喎, 因為佢覺得我係最得閒一個.......

咁...我唯有講, 亞囝每日都返 PLAYGROUP 囉.....

佢地既反應都係......咁細個返依 D 呃錢, ...一係話...洗唔洗咁快學英文普通話......

唉~~~ 講真.....我可能唔識做 FTM 啦....我成日覺得係屋企對住佢, 真係唔知有咩做, 玩 1 個鐘玩具, 1 個鐘睇圖書, 1 個鐘睇下英文教材 CD, 2 個鐘去下公園....

其餘時間對住佢做乜好呢 ??? 所以...先日日同佢返下  2 個鐘 playgroup 打發下時間之餘, 佢有好多同學仔玩, 唱下歌, 跳下舞咁......

唉~~~ 我其實都唔係諗住迫佢學野既......不過, 都當左我係怪獸家長 lu~~

其實我都覺得成日留喺屋企真係冇咩做(雖然我唔係FTM), 自己afford得到比個小朋友出去見下世面係幾好既,不過最緊要唔好比咗無影學習壓力比咗個小朋友而自己都唔知,体得出樓主真係好希望小朋友大個有出色,所以想比最好既佢,但記得小朋友仲好細個,都要有足夠既休息先有力去學野!
至於奶姑佢地d閒話,咪由得佢講囉,又唔係洗佢既,你老公support到咪得囉,佢次次講親呢d問題就唔好應佢咁多,佢講多幾百次之後就冇引啦!

俾人說3 道4 又係唔好受. 不過善意的意見係一定要聽. 我唔敢話人地乜班物班乜學校呃錢, 但要注意報讀學校和興趣班是否適切小朋友所需, 你之後要報讀邊類型學校又會影響你點投放資源在小朋友身上. 父母心急想小朋友學多D 好正常, 但都要思考和審慎, 考慮各方面意見利弊, 免得一味堅持己見, 可能有反效果!

原帖由 萬樂豬 於 11-11-15 23:18 發表
其實我勁少提架, 但....我姑奶個 D 成日都要我探 62, 99喎, 因為佢覺得我係最得閒一個.......

咁...我唯有講, 亞囝每日都返 PLAYGROUP 囉.....

佢地既反應都係......咁細個返依 D 呃錢, ...一係話...洗唔洗咁快學 ...

你d時間用得好好呢,其餘時間咪用來訓或自由活動,冇需策劃太多
‹ 上一主題|下一主題