用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有關禮賢小學面試請進......
樓主: UncleGrand
go

有關禮賢小學面試請進...... [複製鏈接]

我個仔淨係話3個小朋友輪住講一本故事書喎???

噚日去面試,覺得都OK喎.一入去之後見到禮堂有好多人等緊,本來諗住要入去等叫名既.點知響禮堂門口,已經見到有張卡寫住面試前10分鐘上班房等.咁因為都夠鐘啦,於是即刻上左班房.響門口見到有後面號碼既等緊,都知道未到,所以就響門口等.好準時就可以入去面試.

囡囡都係話做左3樣野,一樣係合作砌圖.佢砌左4塊之後,就俾同組既另一個擺住左D圖,唔俾佢砌.另一堆圖就遠,響另一個組員前面,佢又唔想好似攞左人地既野咁,所以惟有睇住另兩個組員砌晒D圖,自己冇得砌.
另一樣係答老師既問題,都係日常既野.
第三樣就係聽故事之後,輪流答問題.
http://era-central.blogspot.com/

我個女話老師無問過佢任何日常或私人的問題喎! 淨係講完故事後才有問問題。我都覺得奇怪,問咗幾次,佢都係話老師無問任何關於佢的問題,我諗肥緊!

回覆 1# bobbi 的文章

We have the same case. The interview is very simple. I wonder how the teachers select P.1 students

認同校舍較細, 面試流程也欠妥善, 但我又接受到。我覺得門口的老師只負責派野比較奇怪, 指示其實是有的, 但在不顯眼處。只在門口一個LCD電視上有指示, 不抬起頭也看不到, 如何上課室就沒指示了, 要問人才知, 但又不是四周也可找到似職員的人。不過過程則很快, 這點安排又幾滿意喎, 加上指示欠奉也不致造成很多混亂, 所以個人覺得可以接受。
‹ 上一主題|下一主題