用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門區選校 ???
樓主: mimichu
go

屯門區選校 ??? [複製鏈接]

原帖由 小傑媽媽 於 11-11-16 16:57 發表
我個仔校內應該屬於band 1中,請問應考慮邊幾間中學?如果博band 1頭既學校,會唔會太進取呢?

可考慮百周年中學,一間學習風氣非常好的學校.

原帖由 小時候 於 11-11-14 13:43 發表
如全級名次考25/160,請問可考慮哪些學校?個人屬意董中及陳中,但又驚太博,屯官/南屯官我又冇乜興趣,都唔知點好,好頭痛…

進取的可選董中和陳中,保守的可選其中一間加Band 1中例如譚中,田中,或馬中等.

進取或保守,就要看妳的小朋友有無課外獎加對面試是否有信心,有什麼強項作決定了!

回覆 23# 小傑媽媽 的文章

董中和陳瑞芝都是BAND 1頭的學校同百周年一樣,但因我女女就讀這間已三年,眼看和感受到這學校的學習風氣非常良好,學生有學習的進取性,另外男生比女生學習能力為高.小小的見解,希望能幫到你.

回復 25# 小傑媽媽 的帖子

其實每一個小朋友在父母心中都是叻仔叻女,如果你覺得你個小朋友有學習的潛質,動力,不妨推動一下,這是我個人的見解,當然每個小朋友的潛質都不一樣,願你找到一間合適的中學給你小朋友,另外,我小朋友雖然入到百周年,但成績只是中等,但見他仍然好努力,我相信是學校的學習氣紛推動,加上有大量的功課,小朋友無太多的時間出去玩,不會太易學壞.

Ask you children which school she/he wanted. 自行有兩個位, try try la, if not then luckily draw, if not, knock the door la

「加上有大量的功課,小朋友無太多的時間出去玩,不會太易學壞.」

我也聽聞學校有很多功課報告,意思是否除左讀書做功課,沒時間兼顧其它?如果本身除左學術還有學術以外專長的,應該不適合讀此校嗎?

原帖由 yauki 於 11-11-17 13:11 發表
其實每一個小朋友在父母心中都是叻仔叻女,如果你覺得你個小朋友有學習的潛質,動力,不妨推動一下,這是我個人的見解,當然每個小朋友的潛質都不一樣,願你找到一間合適的中學給你小朋友,另外,我小朋友雖然入到百周年,但 ,但成績只是中等,但見他仍然好努力,我相信是學校的學習氣紛推動,加上有大量的功課,小朋友無太多的時間出去玩,不會太易學壞....

原帖由 小傑媽媽 於 11-11-17 11:05 發表

多謝你既意見!
你女女入到百周年,佢一定好叻女,如果我個仔都有咁叻,我就唔駛好似而家咁擔心啦!

我都係咁話,最衰我個女的成績不夠好,如果唔係我都唔駛十五十六啦...........

原帖由 yauki 於 11-11-16 17:27 發表

可考慮百周年中學,一間學習風氣非常好的學校.

聽講百周首輪面試只會見前幾名的學生,BAND1中學生有機會嗎?

百周年上年見成績次第首310名申請人+特異功能學生。今年的準則應會左12月的簡介會公佈。其實band 1中至尾即使「幸運」地於統一階段派到,相信亦會讀得頗辛苦。

我都煩緊...暫時肯定首選陳中,第二間未有心水:( 如揀梁球鋸或百周會唔會讀得好辛苦呢?
阿仔屬band1頭成績,大家比d意見我好嗎,thx

Deleted....

Deleted.

醒目開學勳章

請問田中校風如何? 如果大抽獎時放第二選擇有冇機會呢?

原帖由 BABA124 於 11-11-25 19:33 發表
Makopan is not a good school. Teachers spend all their time in promoting the school. The schools use a lot of strategies to push up the passing rate in public exam, like asking students to drop their  ...

校長一早公開講明:唔會放棄任何一個學生,勸退情況相信不是事實!想提高公開試成績,敢問香港有那一間中學,不是朝向這目標進發的?至於方法如何,我看不到學校有什麼問題.我反而很欣賞學校老師對學生的愛護,對家長的尊重呢!!!
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

感覺上馬可賓都不錯,但自行得34個位,似乎太少,十分難入。

以前屯天係英文中學, 點解會變左中中既 ? 呢間野唔太差喎.

想請問各位對妙法寺劉金龍中學的睇法。謝謝。
‹ 上一主題|下一主題