用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 達達記事簿
樓主: chanpa
go

達達記事簿 [複製鏈接]

原帖由 fallenleaf 於 11-8-10 01:21 發表

"不要找藉口,用活動代替讀書" 萬分同意!

有D學校用『活動替代讀書』引你入局。幾年後批你唔達標踢走。

有D學校標榜多元國際化,標榜唔傳統,最終都是考本地高考/文憑試 instead of IB。

原帖由 piggy-ma 於 11-8-9 16:47 發表

好唔明,家長真如此相信『專家』嗎?母語教學都有『專家』叫好,又咁多家長跳船?我覺得是『擇善固執』 - 陪孩子玩活動當然舒服過陪佢溫書啦。
求學可以唔求分數,但升學擺明講分數。就算出國,入好大學都計較成績啦。
朋友個仔 ...

你朋友個兒子的學校都好犀利,可以有12個入QC,除軒小之外都算多,可否pm告知朋友個仔讀那間小學呢?謝謝!

原帖由 fallenleaf 於 11-8-10 14:49 發表

你朋友個兒子的學校都好犀利,可以有12個入QC,除軒小之外都算多,可否pm告知朋友個仔讀那間小學呢?謝謝!

無12個咁多,因不是所有top 3都選QC,主要選返直屬書院,有感情嘛。
間學校咪係成日俾人話 drop 了很多的直屬小學囉。

原帖由 chanpa 於 11-7-17 09:23 發表
我有彈琴、奧數、澳洲新南威爾斯、PET、世界數學測試、童軍、GAPSK、朗誦----沒有用。
我想全港冠軍就有用。

對於課外活動,近來我有d新體會.......以前全港冠軍自然想入邊間都得, 但近來可能因為d直資名校太進取了,直情在比賽場地"揀卒", 以我觀察所得, 以前課外活動有d成績既,可能任何一間band1學校都會"睇下", 但而家可能有d  band1學校會直情有反效果(唔收) ....因為佢地收左你, F.1幫佢地系校際比賽拿左獎, 可能F.1未讀完已經比人游說轉左校........

1. P.1              - 私小
2. P.2 - P.3      - 直資(被騙)
3. P.4 - P.6      - 私小

有血有淚的成長。

結論是不須要太多課外活動
-初小- 找興趣 - 選擇1-2項活動參加
-高小- 一項課外活動和集中讀書。
派位和 ...

我就咁睇,如果將課外活動和升學掛鈎,我估係件痛苦嘅事。但如果視課外活動是調劑、是興趣,係對意志之磨練,能培養恆心、責任心、榮譽感,咁課外活動可說極之重要。
小学只是一個小階段,唔係話升完中就過咗骨。現在的中學很注重課外活動,我見有band2-3的學校,己組有樂隊等等,小學有課外活動,中學就多姿多彩好多。
我中小学參與過嘅活動,到依家都好有用。起碼阿大、阿二、阿三嘅好多活動,都係我地启蒙。依家係球場,一家大細都可玩得好盡興。

Agree.
Thanks for sharing.
a :hammer: :yawn:

同意...唔好旨意課外活動係入讀名校既踏腳石,都係老老實實,乖乖考好個試,方為上策

原帖由 kenfu 於 11-8-10 21:31 發表

若不是Wanchai校網 or 官校, 我唔覺得QC會收多過同一學校3個學生, 從來都未聽過.
不知是那間drop了很多的直屬小學有咁勁, 上佢個website有show嗎??

是灣仔網小學,今年去QC多過3個學生,都是P6各班 top 3內。
非灣仔網小學,QC不收超過3學生嗎?這我不知道。可能並非所有叻仔都選QC啦。今年有自行首選張祝珊次選QC,張記擺明只看成績。香港還有很多好中學啦,都係果句:認清目標唔好行錯。

原帖由 minijelly 於 11-8-10 22:40 發表
同意...唔好旨意課外活動係入讀名校既踏腳石,都係老老實實,乖乖考好個試,方為上策

但QC又真係收好多軒少有奧數獎的小朋友喎。

但QC又真係收好多軒少有奧數獎的小朋友喎。

我估,對QC來說,第一階段一定收全港最好的學生,軒不軒小奧不奧數一定不在其考慮之列。

到了大抽獎階段,全軒小嘅band1学生,一定將QC列第一志愿。咁抽入去嘅,自然遠多於政府俾佢嘅QC学位。讀奧數,數学会好啲,得奧數獎,數学應好好,自容易擠身band1行列。band1生,又可抽QC。

就這樣,讀奧數(這項"課外活動"),雖帮唔到小朋友自行入QC,但讀了奧數,成績好了,自然有機会被抽入去。

簽名被屏蔽

1. P.1              - 私小
2. P.2 - P.3      - 直資(被騙)
3. P.4 - P.6      - 私小

有血有淚的成長。

結論是不須要太多課外活動
-初小- 找興趣 - 選擇1-2項活動參加
-高小- 一項課外活動和集中讀書。
派位和 ...

我不時跟人講 , 又係 bk 講過唔少 .  但係識的朋友都係照比亞小朋友學東又學西, 攪到 一個星期 busy 到死. 由其是  saturday & sunday .  
試問咁忙, 小朋友個腦又好忙, 點能放得入學校所學既野呀. 之但係人地亞媽認為自己果個係 < super  kid 咯 . 見課外活動少, 認定已輸在起步線 . 但係我見亞仔亞女的同學對人的態度就認真麻麻 , 老實講 , 學習秕態度, 對人對物 , 呢的在小學階段 , 都係起步線黎嫁 ....... 咪以為用 $$$ 比去學野就可以追近起步線 , 又或可機入 band one 英中  / 名校 ......

我同意JUDY 的講法.升中最重要是成績好, 才有機會去選. 我曾同一位中學校長傾過, 她說可以去她學校IN的都是BAND ONE生, 成績已不用看了,  如果一個8級鋼琴和一個2級鋼級學生比較,要視乎面試的表現, 她會選獨立, 有主見的學生.
所以, 我覺得, 學業成績良好, 可以合理分配時間參與課外活動, 如JUDY 所說, 視課外活動是調劑、是興趣,係對意志之磨練,能培養恆心、責任心、榮譽感,咁課外活動可說極之重要。

回覆 38# angelmumy 的文章

Agree!!
學業成績良好, 可以合理分配時間參與課外活動....

Time: 80-85%% 學業,15- 20%課外活動....is reasonable
‹ 上一主題|下一主題