用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問各位家長34校網如係頭五個志願你哋會點樣排位呢? ...
樓主: chaukwan
go

請問各位家長34校網如係頭五個志願你哋會點樣排位呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 hugub 於 11-3-28 13:27 發表
我有私校backup所以咁搏

我當年都係有私校backup先咁搏 , 點知搏到,當日我收到結果得開心到飛起 ,

原帖由 rebeccalo 於 11-3-31 11:03 發表

你自行想入邊間 ?

我覺得兩間較少, 其實陳瑞褀都好

我都prefer 陳瑞祺, 兩間官校都有fd ge 小朋友讀緊, 但口碑都係一般. 唔似外間吹得咁勁.

原帖由 rebeccalo 於 11-3-31 11:03 發表

你自行想入邊間 ?

我覺得兩間較少, 其實陳瑞褀都好

其實我都唔知想入邊間,都係聽人講依兩間好,
陳瑞祺好辛苦,所以我唔想比個女入,仲有無好介紹呀?

醒目開學勳章

原帖由 man791005 於 11-4-1 10:43 發表

其實我都唔知想入邊間,都係聽人講依兩間好,
陳瑞祺好辛苦,所以我唔想比個女入,仲有無好介紹呀?

我有朋友仔讀陳瑞祺,我覺得一D都吾辛苦,課程比較我阿女學校課程淺 . 你不如試St.Rose ,而獻主會都o.k ..
你女女讀邊間幼稚園 ??

原帖由 rebeccalo 於 11-4-1 11:09 發表

我有朋友仔讀陳瑞祺,我覺得一D都吾辛苦,課程比較我阿女學校課程淺 . 你不如試St.Rose ,而獻主會都o.k ..

可否分享下協恩點深法, 因為我囡囡間kg好淺ga, 如果好彩入到協恩我驚追唔上...

我大囝補習社都有 St.Rose 學生 , St.Rose好似好多功課ga

醒目開學勳章

原帖由 hugub 於 11-4-1 11:52 發表

可否分享下協恩點深法, 因為我囡囡間kg好淺ga, 如果好彩入到協恩我驚追唔上...

我大囝補習社都有 St.Rose 學生 , St.Rose好似好多功課ga

好次英文,除課本外 , 會教好多課本以外的 , 有許多note ,
阿女已經要自已作故仔作文 .
中文 , 一搬
數學 , 教快半個學期 (即小一上學期用下學期, 下學期用P2上學期書 )
可能女女讀kg時課程比較深小小 , 上小一完全無問題 ,跟得上 .
我吾識分功課多定小 , 淨知道女女星期一至四,有五至六樣,但星期五約有10樣.
你仔仔係邊間補習社補會習?

我想問34網係咪冇活動教學的學校? 是否全部都係傳統的? 就算2-3線的學校都係好谷的? 仲有有冇邊間係普通話教中文的?

原帖由 rebeccalo 於 11-4-1 12:55 發表

好次英文,除課本外 , 會教好多課本以外的 , 有許多note ,
阿女已經要自已作故仔作文 .
中文 , 一搬
數學 , 教快半個學期 (即小一上學期用下學期, 下學期用P2上學期書 )
可能女女讀kg時課程比較深小小 , 上小一完 ...

我囝囝在紅磡區補習, 我打算囡囡小一都去補,因為囡囡間kg真係好淺而小學部就3測3考

醒目開學勳章

原帖由 hugub 於 11-4-1 13:03 發表

我囝囝在紅磡區補習, 我打算囡囡小一都去補,因為囡囡間kg真係好淺而小學部就3測3考

其實你等女女上小一才决定要吾要補習 , 可能o.k la ...
協恩係2測2考 , 但平時常常有評估 .
你女女考倒邊間c校 ?
希望你女女派到協恩 ,等我囡囡照應吓 !

原帖由 rebeccalo 於 11-4-1 14:14 發表

其實你等女女上小一才决定要吾要補習 , 可能o.k la ...
協恩係2測2考 , 但平時常常有評估 .
你女女考倒邊間c校 ?
希望你女女派到協恩 ,等我囡囡照應吓 ! ...

thanks.. 我都超想   , 私校我有真光是幼稚園直上既. 係呢你囡囡讀邊間kg?

原帖由 hinhinboy 於 11-4-1 13:02 發表
我想問34網係咪冇活動教學的學校? 是否全部都係傳統的? 就算2-3線的學校都係好谷的? 仲有有冇邊間係普通話教中文的?

無錯, 就算2-3線的學校現在都好進取,(就算唔谷, 都唔會好輕鬆, 只可以話係比1線名校輕鬆D.)
34係連同41&35同區升中, 你諗吓D小學點會鬆懈.

所以好煩!!! 我就係想搵d輕鬆學校, 呢區真係無. 比佢讀直資, 但仲有一個細佬, 驚唔夠$$$. 好煩呢!
原帖由 HIN2003 於 11-4-1 14:44 發表

無錯, 就算2-3線的學校現在都好進取,(就算唔谷, 都唔會好輕鬆, 只可以話係比1線名校輕鬆D.)
34係連同41&35同區升中, 你諗吓D小學點會鬆懈.

醒目開學勳章

原帖由 hugub 於 11-4-1 14:35 發表

thanks.. 我都超想   , 私校我有真光是幼稚園直上既. 係呢你囡囡讀邊間kg?

女女讀York Kg ,其實課程o.k比其他kg深 . 當年阿女D同學都叩門到好多好學生 ( 聖家 , 油天)
你無考德望 , 九龍塘小 ? 我當考真光小學 , 但女女吾鐘意.

原帖由 hinhinboy 於 11-4-1 14:59 發表
所以好煩!!! 我就係想搵d輕鬆學校, 呢區真係無. 比佢讀直資, 但仲有一個細佬, 驚唔夠$$$. 好煩呢!

34網想搵輕鬆的小學, 其實合一堂真係唔錯, 成績可能只是般, 但校風很不錯, 校長對學生很多關注.
早兩年學校有辦放學功課班是方便上班家長申請, 每月只是3/4百元, 還可坐第二輪校車回家.
反觀某官小, 如參加放學後的課外活動, 是沒有第二輪校車. 真係得個谷字, 學校又唔配合.
我住觀塘, 叩了合一堂 & 41 心儀 2線小學, 如果41個間唔收, 我真係會讀合一堂, (當時已交了留位費).

原帖由 rebeccalo 於 11-4-1 15:08 發表

女女讀York Kg ,其實課程o.k比其他kg深 . 當年阿女D同學都叩門到好多好學生 ( 聖家 , 油天)
你無考德望 , 九龍塘小 ? 我當考真光小學 , 但女女吾鐘意.

我冇考其它, 因為我囡囡好鐘意大坑真光, 幼稚園&小學&中學同一個校舍好有歸屬感

醒目開學勳章

原帖由 hugub 於 11-4-1 15:56 發表

我冇考其它, 因為我囡囡好鐘意大坑真光, 幼稚園&小學&中學同一個校舍好有歸屬感

無所謂la ..最緊要囡囡鐘意

原帖由 rebeccalo 於 11-4-1 11:09 發表

我囡囡讀york,st.rose係邊間呀,我唔知道
你囡囡讀邊間呀

醒目開學勳章

原帖由 man791005 於 11-4-4 00:19 發表

我囡囡讀york,st.rose係邊間呀,我唔知道
你囡囡讀邊間呀

我囡囡係York畢業. 現讀協恩小學
St.Rose 即聖羅撒

原帖由 rebeccalo 於 11-4-4 10:42 發表

我囡囡係York畢業. 現讀協恩小學
St.Rose 即聖羅撒

我唔想囡囡入讀女校,因為仲有個弟弟

醒目開學勳章

原帖由 man791005 於 11-4-4 11:44 發表

我唔想囡囡入讀女校,因為仲有個弟弟

你排陳瑞祺+馬小+獻主會
‹ 上一主題|下一主題