用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 港式直升機父母的特點!
樓主: fanwong29
go

港式直升機父母的特點! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 愚人 於 11-3-1 23:25 發表
可唔可以加埋, 為左仔女入名校, 不惜一切借地址, 假信教, 為背良心, 不擇手段, 教壞下一代o既家長?

呢d家長直情係人格有問題! 但佢地唔會覺得自己錯law!

我好吾入流,亞女小一,課外活動只得跳舞一樣,仲係亞女自己要求的,其他3-4樣活動都係佢學校嘅上課時間內包含的,有時都有D擔心會吾夠競爭力呢,因為係學校度,學術嘅野係相對少左的,功課亦吾多,佢當然返學返得好開心啦...
不過第6點,適當教道小朋友遠離危險係要嘅,我就係中Li 點啦,吾知係咪因為咁,我亞由歲幾起巳經好謹慎,有時over左,吾肯試新野,一定要見其他人做完佢先會跟住做,而家大個先好D....

原帖由 fanwong29 於 11-2-28 15:41 發表
1.他們進取、勤力,視小朋友的成就為家長自己的成就,不讓孩子輸在起跑點。
2.出盡法寶、金錢、人事關係把子女送入名校。
3.如打聽到老師偏心,立刻向學校投訴。
4.不肯放權,否定子女的選擇。
5.過度介入子女學習,安排 ...

原帖由 3pigmama 於 11-3-1 23:18 發表
是校內的 付費活動 還是 校外的活動呢?
是一至五參加的嗎?
全部是校外活動,在一至六參加。

hihi idy926, 我同你要認識一吓呀!!!!  我同你一樣, 唔入流呀, 個女讀小一, 學緊跳舞仲要係學校揀o既一項課外活動, 但我就有比佢學 phoncis 囉, 因為想佢串生字認生字輕鬆 d, 嚟緊佢想學畫畫, 而家睇緊 d 時間囉, hehe~~~   我成日諗, 童年只得一個, 我唔想佢將來回憶自己童年只係得測驗考試補習同興趣班!!!  我又係中第六樣, 因為而家個社會確實係危險咗好多, 想佢好好保護自己, 結果同你個囡囡一樣, 有時自我保護得滯樣樣都驚, 激死!!!!  其實我自己覺得冇嘢比得上佢活得開心重要, 如果個小朋友學嘢學得好 enjoy 咁我覺得多多都唔緊要, 但如果只係父母一廂情願, 咁佢o既童年又點會開心呢???!!  都明白而家好多父母擔心子女競爭力唔夠, 但如果佢讀得唔開心都唔會讀得好~~~

原帖由 idy926 於 11-3-2 09:23 發表
我好吾入流,亞女小一,課外活動只得跳舞一樣,仲係亞女自己要求的,其他3-4樣活動都係佢學校嘅上課時間內包含的,有時都有D擔心會吾夠競爭力呢,因為係學校度,學術嘅野係相對少左的,功課亦吾多,佢當然返學返得好開心啦...
不過第6 ...

哈,又幾似喎,不過有樣相反,phonics佢學校有得學.
我女跳舞係平日,一星期兩天,放假就family day,我身邊其他人多數都好多活動,聚會時講去邊度上嘜嘜好,真係撘吾上咀...反而小朋友自己會比較,有時佢見人學又話學,我都會先解釋活動大概嘅情況,都想就比佢試試,試一排有興趣有心機先可繼續.
畫畫要小心揀,我女試過上過一個班,老師成日捉佢隻手去畫,什至幫埋佢畫,女亦吾enjoy,10堂就無學,其實亞女天生有興趣,自細巳經日日在家畫剪貼,自得其樂,表達到抒發倒,我覺得咁細個黎講,比技巧重要.果次咪就係見人學又話學. 不過肯定有好course,吾知係邊啫...

原帖由 chowkarman 於 11-3-2 10:53 發表
hihi idy926, 我同你要認識一吓呀!!!!  我同你一樣, 唔入流呀, 個女讀小一, 學緊跳舞仲要係學校揀o既一項課外活動, 但我就有比佢學 phoncis 囉, 因為想佢串生字認生字輕鬆 d, 嚟緊佢想學畫畫, 而家睇緊 d 時間囉, he ...

醒目開學勳章

原帖由 hellojl 於 11-3-2 00:57 發表

呢d家長直情係人格有問題! 但佢地唔會覺得自己錯law!

同意
不過我覺得點樣既性格既家長就會教到點既情格既小朋友
不過通常小朋友似媽咪多d,因為對得多丫嘛,哈哈

比自己個仔女學多d野我又唔覺得有咩問題.
小朋友係有選擇權,但做父母都要provide d 選擇機會比小朋友去揀咩係鐘意,咩係唔鐘意

同埋其實咁著緊要入名校都唔係冇得理解
的確名校係有著重培育學生的學識,眼界和個人修養,當然家長的角色也很重要,不過我一定唔會係果d假信教違背良心果種,只不過會培育個小朋友多d,嘗試幫佢apply名校,入唔到都唔緊要.

不過我覺得作為家長,有義務要好好培育自己個小朋友,有時唔係話要個小朋友參加好多課外活動,就話剝奪小朋友的童年,畢竟佢地係寓學習於娛樂,學野之餘重會有同其他小朋友接觸,可以學埋點樣同人相處添

thomasthomas456 該用戶已被刪除

原來我就係直升機母親。

點算好 ?

原帖由 Lily2003 於 11-3-9 20:45 發表
原來我就係直升機母親。

點算好 ?
根本年代唔同,社會不段進步,e家d小朋友咁叻,家長要作出相對教學比孩子,唔係小朋友會越讀越辛苦,直升機父母嗰名由外地而來,不是什麼大問題,想家長們當作參考,相信香港父母起碼中幾條嗱!一條都唔中果個家長真係要諗諗先呀!

真係多謝你安慰。

我以為我好有問題, 我以為呢個 term 好負面, 原來都唔係我錯晒, 係個競爭社會造出我們這類家長。

你一語擊中, 【一條都唔中果個家長真係要諗諗】!

原帖由 fanwong29 於 11-3-10 11:27 發表
根本年代唔同,社會不段進步,e家d小朋友咁叻,家長要作出相對教學比孩子,唔係小朋友會越讀越辛苦,直升機父母嗰名由外地而來,不是什麼大問題,想家長們當作參考,相信香港父母起碼中幾條嗱!一條都唔中果個家長真係要諗諗 ...

醒目開學勳章

原帖由 Lily2003 於 11-3-14 08:59 發表
真係多謝你安慰。

我以為我好有問題, 我以為呢個 term 好負面, 原來都唔係我錯晒, 係個競爭社會造出我們這類家長。

你一語擊中, 【一條都唔中果個家長真係要諗諗】!

...

作為父母,我真係要諗諗自己有無問題先.
呀囝讀書叻唔叻, 將來係點, 我地都係同佢講唔關我事, 路係佢自己揀, 書係佢自己讀, 唔好靠人, 亦唔好恕人.

我都中左幾樣..唉..但做為父母..真係樣樣都會擔心及緊張哦..不過我唔係為左入名校哦..反而我個仔當初小學派位派了間傳統幾好的學校..但我為左近屋企同埋有功輔班..自己去屋企附近間活動教學學校申請又入左,放棄派左的傳統學校..反而俾長輩"哦"浪費了個仔..不過想深一層..而家個仔成績都算中間..如果去左間傳統學校可能要追得好辛苦..
不過學野方便:
我個仔曾經學過好多(k1-小一)..英文拼音/畫畫/口風琴/踢波/游水/kumon English/kumon maths/kung fu/Jazz dancing/剪紙藝術/麵粉公仔藝術/圍棋/羽毛球/籃球/乒乓球/夏威夷結他/仲有好多野..樣樣都試下睇下他的興趣在哪裡..我記得他校長講過小一前樣樣都可以試下..但小二開始只能動/靜/學術及興趣各找一項專長繼續學習,不可以兼顧太多活動..我仔而家只剩記憶法(學校學,星期一放學後1小時)/踢波(興趣,星期五放學後1-2小時)/中文作文(學校學,星期六早上1小時)/英文作文(學校學,星期六早上1小時)/kumon English(星期六中午1小時)/kumon maths(星期六中午1小時)/乒乓球(校隊星期六下午1.5小時)/童軍(星期日早上3小時)..已經好多野..不過他仲可以每天打機..平日0.5-1小時..星期六及日起碼2-4小時哦..如果唔係參加了童軍,去半天..他起碼打6小時機..

反而我覺得有直升機老師,我話要培養仔仔責任心及自己能力,佢反而話家長就算去到小五六都會跟得好緊wor!(即事事幫仔做到足。)
明人不作暗事!

什麼樣的行為稱得上怪獸家長
1.        我的小孩永遠是對的        35.2%
2.        自以為是,態度高傲        18.1%
3.        只管成績,其他不重要        7.5%
4.        強力干涉教學方式        7.3%
5.        緊迫盯人, 事事都問        7.3%
6.        一天到晚找老師[溝通]        6.7%
7.        過度保護,把老師當保姆        5.8%
8.        教好小孩全是老師的責任        4.8%
9.        要其他家長配合自己        4.8%
10.        不准老師體罰或責罵小孩        2.5%

回覆 1# patee 的文章

什麼樣的行為稱得上怪獸家長
1.        我的小孩永遠是對的        35.2%
2.        自以為是,態度高傲        18.1%
3.        只管成績,其他不重要        7.5%
4.        強力干涉教學方式        7.3%
5.        緊迫盯人, 事事都問        7.3%
6.        一天到晚找老師[溝通]        6.7%
7.        過度保護,把老師當保姆        5.8%
8.        教好小孩全是老師的責任        4.8%
9.        要其他家長配合自己        4.8%
10.        不准老師體罰或責罵小孩        2.5%

怪獸家長應該嚴重過直升機父母;直升機父母都是只對子女方面緊張,不會影響他人。
但怪獸家長對子女方面所有責任歸究他人,如老師,其他家長,同學朋友,課外活動導師等等,
一味投訴指責,自己子女永遠是對的。

回主題~~!

1.他們進取、勤力,視小朋友的成就為家長自己的成就,不讓孩子輸在起跑點。

相反咁睇, 子女做錯事, 家長會唔會視是自己的錯呢?? "小朋友的成就是家長自己的成就", d句我絕對冇問題。
"不讓孩子輸在起跑點", 我唔知終點係點, 但比作係自己, 你都想自己條路行得好d, 快d, 點解會有家長想自己的子女條路跑得長d呢??

2.出盡法寶、金錢、人事關係把子女送入名校。

d點我覺得同直昇機家長冇關喎~~
只係多類學校的選擇, 正如東家唔打打西家, 同直昇機家長有乜關係??

3.如打聽到老師偏心,立刻向學校投訴。

d個point我認同, 100%直昇機父母行為, 有時我都覺得小朋友校園生活係要小朋友自己解決, 我都好忍心放手俾佢自己解決, 直至有次我感到事情嚴重, 我至出口解決。

4.不肯放權,否定子女的選擇。

有時我覺得權係要放, 但唔係任放, 任佢選擇, 小朋友思想唔成熟, 入世未深, 所以我覺得家長應該從自己選擇中再俾小朋友選擇....

5.過度介入子女學習,安排極多課外活動,圖令孩子學習上快人一步。

d個我又唔明同直昇機父母有乜關係?!
有機會俾子女學多d野, 又話唔好, 我細個想學多d都冇機會...
小朋友除左番學, 最有機會識到朋友仔就係dd課外活動, 社交d part都好重要呢~!!

6.小事化大,常提醒子女外面的世界非常危險,等等...。

d個世界真係好危險架喎~~
點解要將事實化小呢? 安定佢個心, 同佢講d個世界有幾完美至係直昇機父母會做嘅事~~!

7.過分保護和照顧自己的小朋友,亦要求其他人也一樣。

d點認同, 但保護子女係應該, 不過要佢地自己學照顧自己。
正如第6點講, 世界好現實, 唔係個個都會對佢(小朋友)好, 所以唔好老馮覺得別人對佢, 有如父母對佢咁好...
你的第6點同第7點好予盾.....

8.太注重成功,認為小朋友的成績是父母的責任。

當然小朋友都好有責任, 不過父母當然都有責任la...
生子女就要責任佢嘅人生, 生完想佢自生自滅, 一日變大, 成績過人, 非同凡響...
我覺得係冇可能!!
一分耕耘 一分收穫, 唔只適用係小朋友的成績, 仲適用係家長對小朋友的栽培~~!

我當然唔認同直昇機式的教育, 但我亦唔認同話要天生天養的父母...
因為我覺得dd父母都係搵藉口, 唔知大家小時有冇試過; 同學問你有冇溫書, 你會答"冇呀~", 其實前晚開通宵...haha
萬一失手, 都有得落台麻~~
香港地邊有小朋友會天生天養, 就算父母都要出外工作, 佢地都想俾做好的俾自己仔女, 特別係單親家庭的, 更想俾最好的給小朋友....
所以你d 8大因素, 都唔係個個適用!!

http://www.youtube.com/watch?v=By8ROapDhi8&feature=related

我都有睇...唔好話小朋友, 大人都有王子公主病, hahahaha

原帖由 dad1234 於 11-3-16 10:27 發表
http://www.youtube.com/watch?v=By8ROapDhi8&feature=related
‹ 上一主題|下一主題