用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 有無讀六年級同學入來交談
樓主: flsmama
go

有無讀六年級同學入來交談 [複製鏈接]

可否要求校方另擇吉日再見班主任?當然,試下多找幾個家長一齊問,給予群眾壓力嘛!

其實當天我聽聞還有其中一班六年級都係咁.......

其實家長日一開學己定,有任何特別事情而缺席都應有個合理的交代給家長,只是說班主任有事唔可以出席,似乎校方真是好唔顧家長的感受....

一年先至有一次機會單獨與老師見面,而且仲係最後一年.
坦白講,作為家長真係好難受,好多家長都是敢怒而不敢言,始終仲有1次呈分試,仲希望上番佢間中學.....
如果講左有任何損失,無人會可憐妳,唔通話妳有正義感?
一句講哂,學校好無情,純粹個人感受.....

上到高小,不負任的老師比初小還多,只能怪阿仔唔好彩,係六年級先至遇到,無得翻身.......
原帖由 tsung 於 11-2-21 01:33 PM 發表
可否要求校方另擇吉日再見班主任?當然,試下多找幾個家長一齊問,給予群眾壓力嘛!

講個"奇聞"你知,我仔番下午校,見他日日放學番黎都有一至兩位老師一齊坐校車番,六點放學,六點半已可番到屋企,我同我老公成日好質疑,亦都好羨慕,大家同樣教書,點解呢間學校的老師會甘"悠閒",從此事可見呢間學校的老師......!

其實每間學校都有好老師與差老師,不過名校好的老師可能比普通學校更少......
學生的出類拔出萃,基本上大部份都是家長的努力,而不是老師的功勞.....
作為家長入得名校亦應明此道理,所以對名校老師没有太大期望,遇到好老師就當係bonus.....

不過,今次是小兒六年來遇到最不負責任的老師.....

在此post這件事上黎,係想多d媽媽知道,學校對學生是相當無情........

tsung can you PM me?

原帖由 tsung 於 11-2-21 05:46 PM 發表
講個"奇聞"你知,我仔番下午校,見他日日放學番黎都有一至兩位老師一齊坐校車番,六點放學,六點半已可番到屋企,我同我老公成日好質疑,亦都好羨慕,大家同樣教書,點解呢間學校的老師會甘"悠閒",從此事可見呢間學校的老師. ...

Dear Pmamylee:已pm給您,不知您有否"成功"約見班主任,不要怕煩,因他(她)是有責任給家長給予解答,講解的,希望您和仔仔一切順順利利!

哎!學校的無情,早在阿仔讀ST.Jo幼稚園已''領教''過!

原帖由 tsung 於 11-2-21 17:46 發表
講個"奇聞"你知,我仔番下午校,見他日日放學番黎都有一至兩位老師一齊坐校車番,六點放學,六點半已可番到屋企,我同我老公成日好質疑,亦都好羨慕,大家同樣教書,點解呢間學校的老師會甘"悠閒",從此事可見呢間學校的老師. ...

這位家長, 其實凡事不能只看表面。

老師放學跟校車坐放學有什麼出奇? 你也說是下午班, 難道老師不能早上早一點回校處理工作? 你也是教書的人, 難道你不知道老師經常要把學校的工作帶回家做嗎?

一定要老師在學校留到很晚, 才叫一個盡責的好老師?!

我正正是你說的六年級那班的一位家長,其實今日我已經收到班主任親自打電話給我問我對於家長日還有沒有其他問題,我覺得這個做法已經ok啦.

原帖由 pmamylee 於 11-2-21 14:14 發表
其實當天我聽聞還有其中一班六年級都係咁.......

其實家長日一開學己定,有任何特別事情而缺席都應有個合理的交代給家長,只是說班主任有事唔可以出席,似乎校方真是好唔顧家長的感受....

一年先至有一次機會單獨與老 ...

原帖由 franklin 於 11-2-22 21:11 發表

這位家長, 其實凡事不能只看表面。

老師放學跟校車坐放學有什麼出奇? 你也說是下午班, 難道老師不能早上早一點回校處理工作? 你也是教書的人, 難道你不知道老師經常要把學校的工作帶回家做嗎?

一定要老師在學校 ...
這位''家長",煩你(妳)要為老師解畫,原來你(妳)看見了"事情的裏面"!!!!當然,我又不是此校老師,又怎能知到原來他們如此"勞心勞力"又"用心良苦"呢?

tsung多謝妳的pm,己pm......

原帖由 tsung 於 11-2-22 05:22 PM 發表
Dear Pmamylee:已pm給您,不知您有否"成功"約見班主任,不要怕煩,因他(她)是有責任給家長給予解答,講解的,希望您和仔仔一切順順利利!

tsung對幼稚園真的很難捱,但起碼佢以前幫到你升小學。算啦幼稚園都就摺。想請教一下,小一老師有耐性嗎?

原帖由 uarecheap 於 11-2-24 10:59 發表
tsung對幼稚園真的很難捱,但起碼佢以前幫到你升小學。算啦幼稚園都就摺。想請教一下,小一老師有耐性嗎?
已PM給您,請查收!

tsung,謝謝、我會Check PM

tsung, pl ck pm
原帖由 tsung 於 11-2-24 04:55 PM 發表
已PM給您,請查收!

醒目開學勳章

請問有冇媽咪知校內三次呈分試嘅比重呢?

聽過有家長講話五年班嗰次佔五成,六年班第二次佔三成,第三次佔兩成。

但之前派成績表嗰日,我再問班主任同樣問題,佢竟然話係33%、 33%、 33%,唔知堅定流?定係今年改咗而我唔知?
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

坊間有好多傳言,有d甚至話最係個次呈分只佔1成左右....
其實以我所知大部分老師都唔會話俾妳知實際情況係點....
有d老師甚至話佢自己連分數都唔知,排名又唔知,話要保密,家長知道個banding己經足夠.....
咁妳話佢會唔會話妳知個呈分試個比重?
個別老師可能會講多d野,不過就要睇妳個小朋友好唔好彩....    其實好多消息都是由家長發放的......

不過如果妳打去教育局問,佢係話3次呈分試是平均分......

今年六年級好多新老師,有兩班班主任係家長日都缺席....

以個人認為,3次呈分次中,頭2次是比較重要,因為如果取得好成績,係自行收生階段已可穩操勝劵,第3次只是決定個統一派位banding,相對無咁重要,但對叩門有用.....

原帖由 Derdad 於 11-2-27 10:19 PM 發表
請問有冇媽咪知校內三次呈分試嘅比重呢?

聽過有家長講話五年班嗰次佔五成,六年班第二次佔三成,第三次佔兩成。

但之前派成績表嗰日,我再問班主任同樣問題,佢竟然話係33%、 33%、 33%,唔知堅定流?定係今年改咗而我唔知?:ques ...

醒目開學勳章

啲成績番哂啦…

聽有啲班講,有成三份一到一半人中、英文科唔合格,但係又有人居然仲攞到99分…

又聽講老師係「特登」出到咁深嘅,等中學嗰邊容易啲揀仔…

請問邊句真呀?要操到中學幾年級先至可以「合格」呢?
Best wish,

我聽聞有d班同學講,話老師同佢地講,今次的英文卷全級有成2/3人唔合格.......

不過平心而論,上到六年級,d野係深左,功課亦多左好多,
但係test paper同exam paper的程度唔係特別深,但係唔會淺得去邊....

每次的測驗考試都會有一至兩科d卷出深少少,如果測驗中英文淺,咁考試就會深d.....

今次英文卷有一篇compre係比較深,但係如果小朋友係grammer個part攞到分,咁應該唔會太差.....

grammer某程度是可操練的,不過有時題目會出得好tricky,小朋友唔小心就會失好多分......

今次呈分試試卷整體同上次差唔多深,中英文卷唔係特別深,反為數學卷有一份深過上次幾多,小朋友成績差左,可能係壓力太大,又或之前兩次呈分試考得比較好,今次掉以輕心左....

原帖由 Derdad 於 11-4-8 12:10 AM 發表
啲成績番哂啦…

聽有啲班講,有成三份一到一半人中、英文科唔合格,但係又有人居然仲攞到99分…

又聽講老師係「特登」出到咁深嘅,等中學嗰邊容易啲揀仔…

請問邊句真呀?要操到中學幾年級先至可以「合格」呢?:s ...

醒目開學勳章

原帖由 pmamylee 於 11-4-8 10:46 發表
我聽聞有d班同學講,話老師同佢地講,今次的英文卷全級有成2/3人唔合格.......

不過平心而論,上到六年級,d野係深左,功課亦多左好多,
但係test paper同exam paper的程度唔係特別深,但係唔會淺得去邊....

每次的測驗考 ...

嘩!真係易揀!得三份一人合格,就係得佢哋升到去SJC!
如果計成績嘅制度無引入 "拉curve" 嘅話,出嚟嘅成績咁肉酸,點樣去中央派位,點樣同其他人爭呀?

唔怪得年年第二組別啲仔嘅媽咪經常哭訴搵唔到學校啦!紅底成表點搵學校呀?
Best wish,

係st jo第二組別的仔一向都是最慘......
所以難怪大部份媽媽都要d仔去補習,係咁谷.....

band2仔個range又大,成績表如果中英數其中一科取C,都幾難揾到較好的band1學校......

band2學校又唔多,所以咁多band2仔去'波仔'讀......

原帖由 Derdad 於 11-4-8 04:22 PM 發表

嘩!真係易揀!得三份一人合格,就係得佢哋升到去SJC!
如果計成績嘅制度無引入 "拉curve" 嘅話,出嚟嘅成績咁肉酸,點樣去中央派位,點樣同其他人爭呀?

唔怪得年年第二組別啲仔嘅媽咪經常哭訴搵唔到學校啦!紅底成表點搵學校呀?:pi ...
‹ 上一主題|下一主題