用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一志願和第二志願有分別嗎?
樓主: dawnhu
go

第一志願和第二志願有分別嗎? [複製鏈接]

我明白你的感受,太渺茫的話, 我情願在自行選一所機會較大本區學校做 2nd choice, 他區最心儀的做 1st choice, 理想與現實同時兼顧, 做到進取中不忘穩健, 叫做同自己及家人有所交侍
原帖由 dawnhu 於 10-12-22 23:21 發表
ricetaster ,

收咗後悔就唔後悔, 問題係收唔收lor

我都明白係個人嘅决定, 但我想從客觀角度上可以比啲建議我,我喺策策略上係咪錯咗呢?
如果客觀睇,已經喺太渺茫的話,我就會改變策略了
所以好想聽到你的comment, thanks ...

原帖由 ricetaster 於 10-12-21 16:20 發表
如果係 Band 3 頭根本可能連Band 2 頭學校嘅報名資格都未夠, 可先參閱網資料。 與其哂個 choice 不如揀間 Band 2中至 尾嘅好過喇!為咗生存及公開試成績, Band 2 頭學校在自行收生係唔會收 Band 3 生, 報 考Band 2 中 ...

ricetaster,

亞女英文讀書唔係好叻! 成績表緊緊合格~~
我諗左一晚,排第一志願: 五邑 (藍田) 或 寶覺---本區
                   第二志願: 鄭裕彤 (寶林)---本區

咁樣寫會唔會好d? 唔知啱唔啱她呢??

另外,有課外活動獎狀及証書,有冇幫助入學?
她有: 運動獎章, 閱讀証書、領袖生、朗誦比賽、英文唱歌合唱團、成長的天空....等等!!

請比意見我參考 thanks!

回復 22# ru_663th 的帖子

當校內成績普通, 有課外活動獎狀及証書就相對地變得重要,另一方面, 提早及妥善準備自行收生面試亦是增加入選機會的積極方法。

其實我有1個疑問,個小六成績次第是否必然收生因素?除左一些面試太差影響機會,有否多一些機會俾個學生?例如我個CASE,阿女係新界一般小學讀書,真係好愉快,次次吾洗太努力都可以考到11,12名左右.我當然好開心啦.但小四轉左市區,一比之下,當然成為蘿底橙啦..但經過2年之後成績已追上來,老師更展望佢最後一年更上一層樓...咁既情況,中學會否覺得呢個學生係上緊既,俾機會佢面試?其實真的,如果求學只係求分數,第1輪就輸左啦...好似操行A呀,攞晒獎呀,又多活動咁,但考試就差左小小....有無CHANCE??放一間好想讀但又吾知有無機既學校排第一?

醒目開學勳章

原帖由 ydoris 於 10-12-23 12:09 發表
其實我有1個疑問,個小六成績次第是否必然收生因素?除左一些面試太差影響機會,有否多一些機會俾個學生?例如我個CASE,阿女係新界一般小學讀書,真係好愉快,次次吾洗太努力都可以考到11,12名左右.我當然好開心啦.但小四 ...

其實, 首先, 吾好將新界區d 學校偏底晒先(你因住比人圍)
小四轉左出市區讀, 成績差左, 有機會係, 小一至小三都係初小期, 好多野都係基本功, 真係上堂留心聽書就ok, 但一到小四, 就要靠個腦識吾識轉彎, 尤其係英文, d tesnse 開始深
至於你講拿獎呢d 會吾會成為因素, 我自己覺得, 除非間學校著重sports, 而係女又係sports 勁, 甘未有分加law
但如果間學校係著重樂器, 而你女係sports 勁, 都吾會點有分加架wor, 除非佢地想轉型, 想收d sports 勁的學生
甚至乎有d 學校, 係成績大於一切......

回復 24# ydoris 的帖子

唔好將問題想得太遠, 首先中學一般只看小五, 小六成績, 小部份會睇埋小四成績, 除了面試表現外, 其他成績內容根本唔會同你睇到咁細緻, 幾百人申請,學校又多嘢做, 好多事情係睇表面, 最緊要係考生全港排名, 面試, 校內成績。  你嘅敘述, 好多學生都係臨尾兩年成績先至彈升。 其他學術或課外, 除非係國際或本港重點比賽, 否則對入學無乜幫助。

現在最正面影響入學嘅事情, 都係及早和妥當準備面試。

係既,搶手既學校,真係有咁多時間同妳地研究咩好多偉人細個都係俾人叫IQ零蛋既...學校有俾排名俾家長,總好過咩野都吾知.家長驚後悔未穩陣D,吾怕既未進取D咁.我都驚俾人圍.但我吾係貪名校先出來讀,係姐姐吾撈先自己撈埋姐姐個份.係轉出來名校就吾洗煩啦,只係轉出來普通小學.不過以家長來說,總希望為子女做好D.....唉,根基吾好,真係好煩架...所以今次認真D咁LOR~

原帖由 ricetaster 於 10-12-23 13:35 發表
唔好將問題想得太遠, 首先中學一般只看小五, 小六成績, 小部份會睇埋小四成績, 除了面試表現外, 其他成績內容根本唔會同你睇到咁細緻, 幾百人申請,學校又多嘢做, 好多事情係睇表面, 最緊要係考生全港排名, 面試, 校 ...

我想知升中一面試有咩問小朋友??
要唔要考中英數筆試?? 點??
家長要咩準備比小朋友讀下呢??
我得一個女,唔清楚去面試中學
請教路,thanks!!

原帖由 ricetaster 於 10-12-23 08:47 發表
當校內成績普通, 有課外活動獎狀及証書就相對地變得重要,另一方面, 提早及妥善準備自行收生面試亦是增加入選機會的積極方法。

ricetaster,
係呀! 亞女英文成績唔太理想! 緊緊合格~~
係唔係自行學校,我都要copy埋課外活動獎狀及証書比學校呀??

我1516第一志願: 五邑 (藍田) 或 寶覺---本區

上述我揀得啱唔啱亞女呢??
我要band 2-band 3學校,
她暫時band 3頭 (老師話)
thanks~~

你去書局買本明報出嘅 2011/2012 升中選校全攻略喇 !  同買一些坊間升中面試參考書都ok ! 但真係要同小朋友早D 操練及準備面試題目。
自行收生係唔准筆試, 筆記係指放榜後需要叩門, 那時要考中英數, 題目有如坊間練習一般程度, 多數在放榜後一至兩天就舉行。

原帖由 ru_663th 於 10-12-24 01:36 發表

我想知升中一面試有咩問小朋友??
要唔要考中英數筆試?? 點??
家長要咩準備比小朋友讀下呢??
我得一個女,唔清楚去面試中學
請教路,thanks!!

係唔係自行學校,我都要copy埋課外活動獎狀及証書比學校呀??
Answer : Yes

上述我揀得啱唔啱亞女呢??

Answer :  未考第三次呈分試, 現在只是空談。 有成績及最後名次先喇 !  重要睇吓老師在大抽獎填表時比什麼意見? 向好一面諗,屆時成績係 Band 2 尾的話, 選擇組合會唔同哂,, right ?

原帖由 ru_663th 於 10-12-24 01:47 發表

ricetaster,
係呀! 亞女英文成績唔太理想! 緊緊合格~~

第二志願: 鄭裕彤 (寶林)---本 ...

琴日行經元朗市一間小學,睇見大門隔離有一個架,上面擺放左公益社中學同埋羅桂祥中學自行收生慨資料,甘係咪代表嗰兩間中學想收嗰間小學啲學生呢?

gd

some ga  la

原帖由 ricetaster 於 10-12-24 08:44 發表
係唔係自行學校,我都要copy埋課外活動http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=601&cb=2120獎狀及証書比學校呀??
Answer : Yes

...

ricetaster,

我老師比我意見band 3頭 ,我係唔係要選擇好些band 2中好? 還是band 2 尾好?? 拚一拚~~
老師在大抽獎填表時比什麼意見?---你指第三次呈分試成績??
我係想住好一面諗多謝你意見~~

原帖由 ricetaster 於 10-12-24 08:35 發表
你去書局買本明報出嘅 2011/2012 升中選校全攻略喇 !  同買一些坊間升中面試參考書都ok ! 但真係要同小朋友早D 操練及準備面試題目。
自行收生係唔准筆試, 筆記係指放榜後需要叩門, 那時要考中英數, 題目有如坊間練 ...

ricetaster,
我有 2011/2012 升中選校全攻略
升中面試參考書...是否任何出版都ok ?
有冇一本內容好些介紹比我呢?

我自己覺得 Band 2 尾中學己是極限, 自行收生很難博附碌, 學校唔會揀低一個Band 嘅學生。

因為未考哂呈分試,  大抽獎選校暫時比唔到意見你住!

原帖由 ru_663th 於 10-12-25 15:34 發表

ricetaster,

我老師比我意見band 3頭 ,我係唔係要選擇好些band 2中好? 還是band 2 尾好?? 拚一拚~~
睇老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115在大抽獎填表時比什麼意見?--- ...

升中[url=http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?bannerid=609]面試[/url]參考書...是否任何出版都ok ?

Answer : Yes, 另一方面, 無乜好介紹, 市面上根本唔多, 是但買一兩本囉!

原帖由 ru_663th 於 10-12-25 15:47 發表

ricetaster,
我有 2011/2012 升中選校全攻略
升中http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=559&cb=2101面試http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=609&cb=212 ...

請問Portfolio係唔係好重要?是否連同自行收生表一齊比學校?

回復 38# prettyoni 的帖子

我保證你交咗校方都唔會睇, 因為無參考價值。 佢哋最主要用小五小六成績表來評估你嘅 Banding 及學業水平, 操行等。好多名校連 個人profile 都唔會收! 根本大部份都無參考價值, 連放profile嘅地方都無。

我個仔係讀名校, 校內成績屬Band 2尾.

大家可唔可以幫我分析下我應該放邊間做1st choice, 邊間做2nd choice?

A校 (本區):
Band 1名官校, 自行收54個. 收生標準: 面試50%, 學生EDB ranking 30%, 其他20%.
(似乎比起其他名校, 計EDB ranking既%細D, 自似對我個仔呢D Banding"有利"... 雖然冇咩把握, 而我個仔既"強項"係表達能力好).

B校 (他區):
10年左右歷史既直資學校, 自行收80個. Banding估計比A校低.

2校估計, 自行階段, B校收呀仔既機會大過A校. 不過論心儀, 梗係"本區A校".

咁我應該點放choice?
‹ 上一主題|下一主題