用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問:王錦輝及培橋你會點選擇
樓主: Abblam
go

請問:王錦輝及培橋你會點選擇 [複製鏈接]

我相信兩間都是好學校,王錦輝年資短,但無嘜信息留言話好定唔好
培橋至今已有好多信息,可知多啲情況.
請問現時讀緊王錦輝及培橋嘅家長比多小小意見

我可以講少少關於培僑, 因有朋友子女讀緊, 你預佢真係一間普通話教學為主, 考香港公開試, 著校服既國際學校.
主要係中(普)英(英)數(普)三科, 其他既科學/常識都會教但都係歸納在中英數三科入面教, 仲會有performing art, 要佢地做話劇, 所以每個小朋友都好活潑好有自信唔怕羞, 好多家長都欣賞, 但亦有人會覺得佢地曳囉.
每日只係上午上課, 下午就係各樣活動, 所以佢地接觸到既知識可以話好闊好多元化.
地理位置既問題, 門口有電塔+電纜, 呢個係改唔到既事實, 要睇家長自己驚唔驚.
佢地都有d似外國學校既傳統, 間中會有一次formal週會, 學生都要著禮儀服, 所以校服都有好多款.
但唔好既地方, 當然有, 學校俾老師同學生好大自由度, 老師係唔會幫學生改功課, 甚至無做功課都唔會同家長講, 我朋友試過成個月後先知自己個小朋友做漏功課. 上緊堂, 有d曳既學生爬在檯訓覺, 甚至試過有人行開自己位搞搞震, 老師都唔會出聲話佢. 但另一方面諗, 佢地都係想學生自己學自律既, 但初小學生係咪可以無人教之下自己訓練到自己自律, 呢個成疑.
新校長9月上任, 已講明會整頓呢樣野, 所以你地見溫校長係講明老師係有責任改學生功課, 但係咪一年半載可以改善? 呢個無人知.
溫校長仲話要將PK於幾年內變成band 1, 有個有魄力既校長係好事, 但結果做唔做得到, who knows?
其餘既你想知更多, 可以去學校門口望望人地返放學情況或搵家長傾傾, 會更直接.

王錦輝, 英語環境幾好, 但我上年去過簡報會, 佢圖書館既書少到....佢地既閱讀風氣好唔好我就唔清楚啦~
我亦聽過d關於校長行政既問題, 不在此詳說了.
而佢係間基督教學校, 但宗教著墨好淺, 甚至會慶祝萬聖節, 接唔接受到要睇家長自己了!

每一間學校都有好有唔好, 主要睇你想要乜, 接受得就要接受好同唔好既兩方面, 無學校係perfect的!

回復 22# 能得利 的帖子

Agree !

回復 22# 能得利 的帖子

我老公個家姐係教育界人士, 佢都有講過王錦輝轉過好多次校長....
吓!!慶祝萬聖節?? 唔係fa, 我仔仔間學校話帶南瓜頭糖番去都唔好....
王錦輝真係基督教學校??

from their website:
辦學理念
秉承香港浸會大學的教育使命,我們以基督愛人樹己的精神為基礎,致力為學生提供優質教育,結合中西文化,發展學生潛質,陶冶情操,明辨是非,貢獻社稷,實踐「全人為本,學子為先」的教育理念。我們的首要任務是栽培學生的人格品德,並啟導學生懂得以主動、堅持的態度,终身學習。學生能掌握適合自己的思考方法,反思及從新資訊中學會尋求創新和自我解難。

原帖由 恩林 於 10-12-9 17:18 發表
王錦輝真係基督教學校?? ...

回復 10# 恩林 的帖子

學校對孩子的德育培養非常重視,我所認識的家長也是很有禮貌,現在小五成長課教個人、家庭及社會和諧,老師會提及做人處事道理,所以不要覺得學校好像不著重德育發展。
學生做錯事,老師會按情況處理,會給學生機會改,孩子表示老師一定會處理。
至於中學生,有些的確在儀容及行為上表現不理想,希望今年由小學升上中學的學生開始,貫徹學校教育,做好自己!

WKF的校長制度是由一位總校長率領中、小學校長,已離職的呂陳令意是總校長,當時只稱為校長,小學校長稱為副校長。呂太離職後,現任總校長是Dr Will Chan,前小學副校長正名為小學校長,新總校長極受家長和學生歡迎。以小學來說,由開校至今,只是走了一位總校長,流失量不算大,實在不明白為甚麼會經常會有WKF經常轉校長,走老師的傳言。如果某些人的離去,大部份家長都覺得是好事的話,又有可不妥?

學校也沒有慶祝過萬聖節,只有聖誕慶祝會,學生化裝上學是閱讀週其中一個項目,由學生扮演喜愛的書中人物上學。學校的閱讀風氣頗為良好,小一學生大致已能自行閱讀english chapter book。

我曾在圖書館擔任義工,親眼見到學校藏書豐富而且範圍廣濶,我們一班義工花了整整一學年也未能將所有書籍包好,有時圖書館老師將藏書收起或派給同學閱讀,才令人誤會圖書館沒有書。

WKF可能不是一間完美的學校,但肯定是一間令小學生期待上學,喜歡學習的小學。

小囡都是就讀WKF, 對我而言都已達到我們的期望. 她由一個完全不會講和寫英文到現在1年多(她是2年級學生)時間可以能講能寫已是很成功.  老師大部份時間都以英語和小朋友溝通, 所以英文是會有一定的進步.  而中英數都有分班, 中、數分6班, 英文分7班, 所以 平均每班都是20多人一班, 因此小朋友都可得到老師的照顧.  還有, 成績未達標的小朋友學校會安排尚進班, 小朋友在老師的教導下會有所改進.  小囡都熱愛上學, 愛老師, 愛同學, 就我作為一個家長而言是已滿意, 但每間學校都有地方改善, 所以我們都應比多些時間學校, 因它始於都是新校.

我覺得王錦輝很多管理層....

和又沒有公佈HKCEE result.....

WKF還未有學生考HKCEE,又如何公佈?

上年未考2間之前, 都覺得2間好似幾好.
依家講講下, 好似2間都揀唔落, 好似唔適合我小朋友.

回復 28# WingKanMa 的帖子

聽到你咁講我自己都好放心囡囡係到讀書.....希望佢讀得開心快樂、有個美好的童年讀書生活!

回復 20# pineapple0983 的帖子

須然我唔知呢兩間是否名校,但亦有好多家長及老師推薦,而大埔區又無得選擇,唯有選擇呢兩間心儀小學

至於要等到大抽獎後先再搵小學,我相信大多數家長嘟會覺太遲啦,任人

回復 34# Abblam 的帖子

....

回復 35# KwanPark 的帖子

唔好意思! 我係話到時無得比我選擇,是但搵間小學好容易,而唔係想要的學校.

回復 37# fatherfather 的帖子

請問是否培橋家,請比多小小資料

回復 37# fatherfather 的帖子

請問那方面出色 ? 我朋友小時候在上海讀書, 她在觀課時見一, 二年級小學生左中文棠背詩, 很像他小時国內教育方法, 是否真呢 ? 可否說多一點 ?? 謝 !!!

回復 1# Naurto 的帖子

我有朋友囡囡在培僑讀, 她說中文科是選用國內教科書, 而且培僑好著重閱讀, 佢地每年會交$600 來買書, 而且會與同學交換來看的.
‹ 上一主題|下一主題