用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學(小學部) 有冇明年2011年9月入讀小一的學生家長?
樓主: nibikalea
go

有冇明年2011年9月入讀小一的學生家長? [複製鏈接]

考試安排, 反而ok 。通常都會係放假前完成。所以,好同學仔都會係長假期出外旅行。
測驗就會安排係平日上課時間, 無得放早。

原帖由 nibikalea 於 10-12-15 21:39 發表
thank you fanny,
每科一份功課都ok, 只係唔知每份要做幾耐. 不過相信囡囡都可以應付. 始終升上小一同以前唔同了.....聽講小學好多時都會係放假後考試....咁即係同假期byebye了. 我諗我會比個囡更難適應, haha.
...

真小 - 一班有30-32人

原帖由 RAMASINLONG 於 10-12-15 21:54 發表
請問大家可否分享吓 , 點解會選擇真小?
糸唔糸己經小班教學?
我都糸net 14 本身想滬江 , 你呢? 而家在煩緊到底會去唔去大抽獎, 因為我對滬江及真光都唔了解 , 唔知道選擇邊間, 有沒有人可以給我意見? ...

原帖由 jovyw 於 10-12-14 18:07 發表
Same case.
I am net 14.  How about u?
我都糸net 14 本身想滬江 , 你呢? 而家在煩緊到底會去唔去大抽獎, 因為我對滬江及真光都唔了解 , 唔知道選擇邊間, 我有沒有人可以給我意見?

我本身都唔認識滬江, 不過有朋友d仔女讀都話學校老師同校長都好好只係唯一升中的問題. 至於真光一直都係喜歡佢地校風純樸管教嚴不過老師校長又有愛心. 覺得好適合小女所以揀佢. 本身我地夫婦兩人都認同品德為先的學校.
原帖由 RAMASINLONG 於 10-12-15 21:54 發表
請問大家可否分享吓 , 點解會選擇真小?
糸唔糸己經小班教學?
我都糸net 14 本身想滬江 , 你呢? 而家在煩緊到底會去唔去大抽獎, 因為我對滬江及真光都唔了解 , 唔知道選擇邊間, 有沒有人可以給我意見? ...

咁就好喇. 放長假都可以去吓旅行呢. 請問真小學生多唔多去補習呢?我見好多小學生現在都去補習的.
原帖由 fannyfym 於 10-12-16 10:40 發表
考試安排, 反而ok 。通常都會係放假前完成。所以,好同學仔都會係長假期出外旅行。
測驗就會安排係平日上課時間, 無得放早。

補習呢方面就唔清楚, 我個女就無。

原帖由 nibikalea 於 10-12-16 22:54 發表
咁就好喇. 放長假都可以去吓旅行呢. 請問真小學生多唔多去補習呢?我見好多小學生現在都去補習的.

我第一輪揀左嘉諾撒, 當然唔中啦.
但依家有真光在手, 又唔想揀嘉諾撒囉. 但我未諗到抽邊間.  因為NET14的學校好平均, 無NET12果D咁突出. 所以我好大機會揀真光啦.
我鐘意真光校風好, 學術同課外活動平衡, 又有聯繫中學.  當日去INTERVIEW, 見到班童軍仔, 同校長, 就感覺好好, 覺得佢地好有規律, 面試認真得來又唔太逼.
滬江,我唔係太清楚啊.
{quote]原帖由 RAMASINLONG 於 10-12-16 10:22 PM 發表
我都糸net 14 本身想滬江 , 你呢? 而家在煩緊到底會去唔去大抽獎, 因為我對滬江及真光都唔了解 , 唔知道選擇邊間, 我有沒有人可以給我意見? [/quote]

hi all

禽日遇到一位女兒讀真小二年級的家長, 解答了我的問題. 原來三次考試係唔會好似我地以前細個咁, 最後個次大考係考返晒全年的內容, 咁我都冇咁驚. 而且佢個女都係冇去補習而佢所認識的人都冇

jovyw
我都同意你所講, interview個日我對學校d童軍印象十分好, 好得體. 回應家長問題時有耐心, 有條理. 連我個女interview完出嚟都話, d童軍姐姐好好人, 佢一直都話最喜歡呢間學校,希望日後都可以做童軍同佢地一樣幫返d小朋友

原帖由 nibikalea 於 10-12-16 22:53 發表
我本身都唔認識滬江, 不過有朋友d仔女讀都話學校老師同校長都好好只係唯一升中的問題. 至於真光一直都係喜歡佢地校風純樸管教嚴不過老師校長又有愛心. 覺得好適合小女所以揀佢. 本身我地夫婦兩人都認同品德為先的學 ...

糸呀我都問佐好多人都對滬江唔清楚 , 所以先至心大心細 , 而真光看完你地的描述我都好喜歡 , 品德先至最重要 .我唸我多數都會去真光.你地對女校有咩看法?(我本身唔糸女校出來 , 但聴佐好多女校的事 , 好似都有的擔心)

其實真小都有男生架, 不過比例真係好少. 原本我老公都唔鍾意阿囡讀女校的, 但真光口碑咁好佢又冇意見喎. 我個人認為男女校同女校各有各問題, 各有各擔心, 特別係依家d小朋友真係好早熟呢. 最重要係教育好自己的子女同學校處理得好. 你話係咪?而我自己都會係學校以外的時間比阿囡接觸吓男性朋友, 比如表哥啦(同佢年紀相若)同埋幼稚園的舊同學, 教會的朋友咁. 比佢一直都有機會接觸同年紀的男仔朋友, 學習佢地的不同以及點同佢地相處咁囉.
原帖由 RAMASINLONG 於 10-12-20 13:54 發表

糸呀我都問佐好多人都對滬江唔清楚 , 所以先至心大心細 , 而真光看完你地的描述我都好喜歡 , 品德先至最重要 .我唸我多數都會去真光.你地對女校有咩看法?(我本身唔糸女校出來 , 但聴佐好多女校的事 , 好似都有的擔 ...

報到... 我囡囡都會讀真小

歡迎新朋友
今日回咗信比教署唔會參加抽獎了. 希望開學見倒大家. 我地呢個聖誕已比部份家長幸運了, 因為我地有心儀學校取錄. 唔需要等到6月. 祝大家聖誕節快樂, 盡情享受幼稚園的最後一個聖誕假期. 希望其他未有學校取錄的學生都快d收到好消息

原帖由 nibikalea 於 10-12-24 00:05 發表
歡迎新朋友
今日回咗信比教署唔會參加抽獎了. 希望開學見倒大家. 我地呢個聖誕已比部份家長幸運了, 因為我地有心儀學校取錄. 唔需要等到6月. 祝大家聖誕節快樂, 盡情享受幼稚園的最後一個聖誕假期. 希望其他未有學校 ...

我都回咗唔參加喇。同樣祝大家聖誕快樂,新年進步。

回復 4# nibikalea 的帖子

咁又糸!我都唔参加大抽獎. 費時到時心大心細. 糸到祝大家新年快樂!!

大家揀TL都想免得大人細路辛苦,原校都OK la!

今年準小一生想請教

3測3考很累人,擔心小朋友能否應付,在這裡讀書壓力大嗎?是否真的能做到愉快學習,家長多机會在上課的日子如午飯及中午小休時做義工嗎?成績表是否無排名次的呢,真的是一科不合格就耍留班,多人留班嗎?請多多指教!謝謝回覆.

請問有冇家長可以幫忙解答呀,謝謝!

點解我睇以前 d post 話真小無測無考無默書?

大家收到信18號新生簡介會未? 原來自動轉賬銀行指定要恆生?咁聽日要趕去開戶口了....

HELLO!我個女都讀真小,請多多指教!
‹ 上一主題|下一主題