用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31網大抽獎點排?
樓主: kkhon
go

31網大抽獎點排? [複製鏈接]

St Mary 都未聽過係有扣門位,而新舊油天都仲有機。

D人都話St Mary係無叩門位,唔知真唔真,有無bk mama上年成功叩入St Mary的例子??

原帖由 ew911 於 10-11-26 01:54 發表
St Mary 都未聽過係有扣門位,而新舊油天都仲有機。

今年九月開學日,,呀女有一個同學無出現,第二日即刻有人補上,而每班只有30人,無收多
原帖由 crystalwsm 於 10-11-26 03:58 發表
D人都話St Mary係無叩門位,唔知真唔真,有無bk mama上年成功叩入St Mary的例子??

噢~~~~

原來我哋係同一個校網,未請教你果位係囝囝定囡囡?

原帖由 panbaby 於 10-11-26 01:16 發表
這區得個十間左右學間, 好似還有全男全女咁又少一間, 你填滿佢其實都只是填多5-6間, 好快玩完.  我就填滿, 起碼知道衰了第一會去到第幾...

當然希望你一擊即中.

...

是囡囡, 唉我寫的全是我舊年親身經過血的洗禮個人經驗,...

原帖由 crystalwsm 於 10-11-26 11:07 發表
原來我哋係同一個校網,未請教你果位係囝囝定囡囡?

噢,即是囡囡今年已經小一啦,恭喜晒,可脫離這個殺戮戰場,我都是近這一兩年才知我這個校網進入血併區,上年的情況激激烈與否? 願聞其詳,洗耳恭聽

原帖由 panbaby 於 10-11-26 11:11 發表
是囡囡, 唉我寫的全是我舊年親身經過血的洗禮個人經驗,...

千祈唔好唔填晒,我有朋友舊年只填頭三志願,結果派咗去全區最衰嗰間,搞到自己慌慌張張周圍撲學校,流咗唔知幾多眼淚。
原帖由 panbaby 於 10-11-26 11:11 發表

最衰果間? 即係邊間?

原帖由 karen55407 於 10-11-26 11:20 發表
千祈唔好唔填晒,我有朋友舊年只填頭三志願,結果派咗去全區最衰嗰間,搞到自己慌慌張張周圍撲學校,流咗唔知幾多眼淚。

多謝意見,咁panbaby 同 Karen55407, 你地係咪都係2nd round 抽中 St Mary?

我諗我都會填佢甲乙一﹐乙2填舊油天,之後是但填,反正都係唔想讀啦。

GH 我有waiting list.  寫定信去叩門.

6月的DSS重有冇第二輪呢?我諗有因為d人會於棄玩大抽獎。咁樣搵唔搵陣?

唔好點名啦!人家學校都仲有好多學生讀緊㗎!登出嚟係違規㗎!
原帖由 crystalwsm 於 10-11-26 11:29 發表
最衰果間? 即係邊間?

I'm 1st round.
原帖由 Chingding 於 10-11-26 11:39 發表
多謝意見,咁panbaby 同 Karen55407, 你地係咪都係2nd round 抽中 St Mary?

我諗我都會填佢甲乙一﹐乙2填舊油天,之後是但填,反正都係唔想讀啦。

GH 我有waiting list.  寫定信去叩門.

6月的DSS重有冇第二輪呢?我諗有因 ...

31網大抽獎點排?

各位致愛又煩惱的媽咪,

舊年今天, 我是過來人..住在31網, 15分, 有大女及細仔考慮因素..

我沽注一擇, 由2008年之前已向心意學校開始留下誠意印象分... 心意卡, 節日卡, 小勞作, 等等...只盼望和希望校長記得大女名字, 方便作最後扣門之用..

第一次自選落空後, 心情跟大家一樣...看著第一輪學生註冊, 真係好失望..好不開心, 只好寄望大抽獎結果....好煩

在此...過來人身份希望您地一定要一心一意, 心冇雜念..在甲部和乙部不作它選....用自已信念和祝禱....填寫最想入的學校...放心...您地的心肝寶貝一定一定入到最鐘意最希望的心意學校的.

1/09/2009 我大女註冊了,(不用扣門位).日後也方便細仔

過來人-彤彤媽咪

31網真係好難搞。我舊年都經歷過﹐好痛苦。去年公佈有8成可以入到首三志願。人人都叫我唔好擔心。點知真係第三志願...入去註冊前前後後都係新移民﹐實在接受唔到。好在最後叩到入私小﹐如果唔係都唔知點算。

我有時想起舊年的小一選校, 講真的還有點驚, 所講的cry cry cry, 我諗大部分31網的媽咪大抽獎後如果唔係第一志願的必然反應...

點解31網咁痛苦, 我個人來說, 我鍾意兩間油天, St. Mary, 循道, 其中St. Mary當然好好好喜歡, 其他的就不講了.  但個問題來了, 中以上一間當然好, 唔中敢寫包單, 無論你第二填油天, 循道, 聖瑪利, 或口中其他果幾間姑且叫X, 但結果都會去X. 咁唔中一定去X的結局下, 咁不如第二填油天等, 第三又油天, 第四循道, 起碼留個名去叩門用...人家話你唔選第一冇叩門, 唔計聖瑪利, 其他的是有偈傾的.. 這是叩門記, 我真的唔想你地去到這一步, 去到才算...

有人話甲部第二,三唔填, 我就填滿, 但一定要如果政府給你是但1,2,3 你都好開心個隻, 因為世事無絶對, 一個發神經給你抽中甲3而你唔想讀咁就捉蟲!  如甲1誇區我都可以填聖瑪利, 第二可以天神, 第三可以九龍塘聖家, 咁真的中聖家我都好開心.  咁你會問, 甲部好少位, 填來無用.  咁我覺得可以用來誇區叩門, 叩門時你可以同誇區學校講, 我唔係你個區, 但我都填你... 又係個句話, 填咗無壞呀.

31區咁慘, 咁你無私校點算?  剛剛自行放咗, 大把媽咪中了心頭好, 私校直資可能唔讀, 個度可能有以千計的媽咪,一共有以千計的學位, 學校佢地而家可能突然有大把位, 咁呢個時候唔求情幾時求?  有報過當然集中火力求, 無報過都可以寫吓信打電話,  如果佢地開跟手上 waiting list call 人, 咁就沒有了先機啦...又係個句, 做咗無壞, 細佬你唔幫就無人幫.

以上種種純是個人意見, 如有差錯, 恕不負責.

原帖由 karen55407 於 10-11-26 11:42 發表
I'm 1st round.

31網真係好難玩..........

我上年抽了第四志願, 不過冇去註冊...

都是一句啦, 如果有私小 back up, 又唔介意最后讀私小, 不訪進取些.

如果相反, 乙一可選最想入. 乙二開始便要選次一點的學校. 因為, 2間油天 + st.mary, 如果唔放乙一可以說是沒機會.循遁可試放第二. 跟住第三開始其實都沒什麼學校可以排了.

上年基本上我排完第一至三間, 第四間已開始亂排一通了 :) 因為有私小 back up, 所以可以放膽去亂排.....而且都已決定, 如果抽到唔到一至三多數都唔讀. 點知真係得個梗頸四.

我身邊有 d 朋友都是今件玩呢個 game. 身同感受.....

祝你們好運.

請問會唔會睇埋自行收生果part? 如果我自行唔系揀油天,但大抽獎甲乙都系揀油天第一位,接唔接受叩門?
原帖由 crystalwsm 於 10-11-26 00:34 發表
同意,我都係31校網,9月初去舊油天聽升小講座,當時有個家長直接問朱校長,點樣先增加叩門成功嘅機會,朱校長答每年大約有15個叩門位,但只限大抽獎擺第一位先至有面試機會,其他位置就bye bye

新油天無去聽講座,所以唔知詳情,但我 ...

我都考慮緊是否轉區, 我可用31,32, 35或12...睇到你們的資料...我都驚...填唔填都死...我見35好似有天神, 黃埔宣小等...多些選擇, 而12好似太遠. 32只有大角咀天主教及協和...32都多選擇...好煩...自己心儀都好難

原帖由 金不換 於 10-11-26 12:41 發表
請問會唔會睇埋自行收生果part? 如果我自行唔系揀油天,但大抽獎甲乙都系揀油天第一位,接唔接受叩門?

我上次去新油天個簡介會, 校長話你自行有選佢, 而大抽獎甲,乙部都選佢第一, 仲要有去佢個簡介會登記個人資料, 便會考慮比你叩門......

但系佢點知你自行系唔系揀佢?
原帖由 sandy_ng 於 10-11-26 20:11 發表

我上次去新油天個簡介會, 校長話你自行有選佢, 而大抽獎甲,乙部都選佢第一, 仲要有去佢個簡介會登記個人資料, 便會考慮比你叩門......
‹ 上一主題|下一主題