用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園收弟妹的機會大嗎?
樓主: sarahlmf
go

根德園收弟妹的機會大嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 kenjo 於 10-11-18 14:20 發表
知唔知道根德園幾時有結果,通常會去邊間小學.

年年6xx人畢業, 直資/私小 如果收10% KV嘅學生, 都要廿幾間學校先掂.. 邊有得"通常"架~
你睇返舊年"小一"嗰邊, 其實好多小朋友都有好幾個offer, 最終去邊度讀, 我相信係好個人嘅決定
何況佢地唔公報成績!
恐龍家

last 2 years 2008, I got a friend's elder daughter in K2 but her younger son didn't got offer for 2009 K1. So it's not a must even though they both will be in KG (one K1 , the other in K3)

如果弟妹是年頭大仔大女, 機會大d.

我估都係因為細囡既原因.  

原帖由 agugi 於 10-11-18 10:46 發表
如果真係會去問ex-teachers, 就更應收我個女....

我仔性格好乖好專心, 三年成績表都幾乎全A(除了唱歌手工嗰D係B+), 三年老師都好讚賞佢。 我做呀媽都吾怕羞講, 哥哥真係品學兼優好學生嚟ga...

雖則吾代表一定要收 ...

今時唔同往日, 太多申請人, 而且都係畢業生弟妹, 讀緊既弟妹.  有2nd in 既係事實.

原帖由 小克 於 10-11-19 08:30 發表
近乎必收,或至小有 2nd interview 機會

回覆 10# agugi 的文章

BUT KV SAID ONLY 2007 OCT TO 2008 OCT CAN BE APPLIED FOR THIS YEAR, IS IT SAME POLICY AS LAST YEAR : (2006 OCT TO 2007 OCT) SO IT MEANS YOUR DOUGHTER BONR ON 2007 OCT ?

以你所知係咪真係所有有哥哥家姐讀緊嘅考生如果考得唔理想都有2nd in機會, 如果收唔到2nd in電話就即係取祿?

原帖由 CHP 於 10-11-19 13:07 發表
今時唔同往日, 太多申請人, 而且都係畢業生弟妹, 讀緊既弟妹.  有2nd in 既係事實.
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

上年係收06年10月至07年12月架,
係今年先改為07年10月至08年10月!

原帖由 heungboy 於 10-11-19 14:59 發表
BUT KV SAID ONLY 2007 OCT TO 2008 OCT CAN BE APPLIED FOR THIS YEAR, IS IT SAME POLICY AS LAST YEAR : (2006 OCT TO 2007 OCT) SO IT MEANS YOUR DOUGHTER BONR ON 2007 OCT ?
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

我見有2nd in 電話的, 都是父母再寫求位信, 之後才有電話再in. <-- 講緊有姐姐哥哥讀緊果d case.

有再in都fail, 一直求位至開學, 再in, 最後都有比個位佢.  妹妹是超細囡.

原帖由 BabyHilary 於 10-11-19 15:20 發表
以你所知係咪真係所有有哥哥家姐讀緊嘅考生如果考得唔理想都有2nd in機會, 如果收唔到2nd in電話就即係取祿?

我又唔知今會打電話in多次wow.  以往, 係出晒result, 冇offer果d家長再寫信求位, 再收到電話2nd in, 不過都唔係個個寫信都有得再in.  封信要有d points掛.

原帖由 yuenmanwai 於 10-11-19 15:52 發表
我想問下如果係畢業生弟妹, 都係有機會, 如果so far無收到電話, 係咪ok呀.

完來係出左result唔得先寫信要求2nd in,
我以為係學校覺得小朋友表現唔ok,
但有哥哥家姐讀緊就主動聯絡...誤會左意思!
越講越緊張添, 希望快d收到結果啦!

原帖由 CHP 於 10-11-19 15:48 發表
我見有2nd in 電話的, 都是父母再寫求位信, 之後才有電話再in.  
‹ 上一主題|下一主題