用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 超攪笑 ! 去聖方濟各 SFA 面試無得借學校tiolet 用 ...
樓主: Iceskating
go

超攪笑 ! 去聖方濟各 SFA 面試無得借學校tiolet 用 [複製鏈接]

原帖由 cfaye 於 10-11-16 23:29 發表
呢間校舍出名殘, 怕俾你見到佢個學校TOILET後你地D家長走佬

佢都話舊, 咁真光點萛 ?

原帖由 YimhYimh 於 10-11-17 09:43 發表
不要攪笑啦. 差不多有result你先来说. 如果收你的小朋友, 请你不要注册. 既然你不喜欢SFA.

係lor, 我睇完呢個post 都覺得, 都差不多2個星期前
o既事, 而家先講 ?

The teachers there were nice, when I asked where I could wait for my child on the interview date, the teacher told me that they used to arrange seats in the playground for parents.  However, due to the rain, this arrangement could not be done.

I think the quality and attitude of teachers are more important.

原帖由 ICbaby 於 10-11-17 12:38 發表

係lor, 我睇完呢個post 都覺得, 都差不多2個星期前
o既事, 而家先講 ?

擔心個 toilet 不如擔心下收唔收至算啦.

如果收我個女我飛撲去註冊

樓主心地唔好.
*****藍藍天空掛著我的夢*****

原帖由 35C9 於 10-11-17 16:13 發表
樓主心地唔好.

又未必嘅,可能樓主真係突然諗起,不吐不快呢。

原帖由 eatcookies 於 10-11-17 16:22 發表

又未必嘅,可能樓主真係突然諗起,不吐不快呢。

, 我都係不吐不快呀 ! 見人見智啦.

回覆 2# eatcookies 的文章

點解成日諗人地寫咩都有目的, 太negative o既思想好辛苦, 我成日d 爛gag 都係過左幾個月幾年至講出來. 可能我個人太儲心積累.

我利益申報先...我冇考SFA架, 不過前年幫呀仔報名時, 見到以下既野, 令我覺得入面既家長+老師好似唔係幾好囉...

報名當日我親眼見到無論在讀學生家長及老師,均自以為了不起︰
A - 家長帶小朋友離開學校時, 小朋友問呀媽點解咁多人, 點知個呀媽大大聲, 慌死外面排隊既C9聽唔到咁答:報名囉, 你學校咁叻咪咁多人黎報名囉"
B - 學校老師帶左個警察公共關係科既MADAM入禮堂之後, 一轉面向住我地班家長時, 佢大大聲笑住咁講"哎呀, 攪到警察都黎埋添", 咁我就再忍唔住插佢" 咁你唔覺得你學校好有問題咩? 點解只得一日收表? 攪到咁多人要同一時間係度等, 比人睇呀? 造勢呀?" 但個老師點都估唔到報名人群中有一個呀媽為左對個仔既承諾而報名既師奶, 個心係咁不滿既....所以佢就答我"哦...我會同學校反映下", 但睇黎今年佢地都係咁囉...

上年我帶仔仔面試之前, 朋友亦提醒我, 叫仔仔盡量不要飲太多水, 避免上洗手間, 因為他囡囡前年面試之後, 見到前面有洗手間便問老師可否借用, 老師竟然同佢講, 叫媽咪帶你去隔離街市的洗手間啦, 囡囡說不能忍了, 老師也沒有理會, 最後學校收了也沒有入讀.

而我在面試當天看見其中一位老師, 在很多家長面前很兇惡的鬧一位義工學生, 原因只是那位同學仔安排面試的小朋友出現了小許混亂, 這留給了我深刻的印象, 最後我也放棄了註冊.

可能會嚇親你地哩.

可能toilet 有d野, 萬一嚇親你d小朋友就唔係己好啦.

原帖由 YY-pig 於 10-11-17 17:48 發表
上年我帶仔仔面試之前, 朋友亦提醒我, 叫仔仔盡量不要飲太多水, 避免上洗手間, 因為他囡囡前年面試之後, 見到前面有洗手間便問老師可否借用, 老師竟然同佢講, 叫媽咪帶你去隔離街市的洗手間啦, 囡囡說不能忍了, 老師 ...

原帖由 愚人 於 10-11-17 16:46 發表
點解成日諗人地寫咩都有目的, 太negative o既思想好辛苦, 我成日d 爛gag 都係過左幾個月幾年至講出來. 可能我個人太儲心積累.

咁你會唔會每次新開個a/c 黎講? 唔會啦, 係未 ? BK 的媽媽唔蠢啦, 都係果句, 見人見智啦.

toilet污漕唔緊要,我見過dbspd都係咁上下,最緊要當日落雨,仲要係連續幾日落雨,地下又濕滑,我見有兩個daddy跌落樓梯,第一個仲要冇人理佢,自己起翻身,明知要分階段喺禮堂接細路,都唔俾家長入禮堂等先,如果驚唔夠位,咪開放埋天主堂囉,成日驚d家長整污漕d地方,咁落雨係唔係唔駛敬拜先?要清潔工人返嚟做乜?做考官?考下啲家長同細路如何在雨天不弄污toilet和室內地下?仲有好多家長在馬路邊排隊入去時搞到好狼狽,呢d又係咪好事呢?

臨時公廁呢單o野, 點止2個星期, 上年都已經係咁, 真係唔明點解咁舊重有人講。

原帖由 ICbaby 於 10-11-17 12:38 發表

o既事, 而家先講 ?

果然夠pop。

原帖由 silvia_ng 於 10-11-17 17:41 發表
我利益申報先...我冇考SFA架, 不過前年幫呀仔報名時, 見到以下既野, 令我覺得入面既家長+老師好似唔係幾好囉...

報名當日我親眼見到無論在讀學生家長及老師,均自以為了不起︰
A - 家長帶小朋友離開學校時, 小朋友問呀 ...

唔係wor, 小女告訴當天上到課室,有姐姐帶她和其他小朋友去洗手間.

我o個日等個仔interview時都有去o個o的臨時toilet, 仲見到有人不停清洗保持乾淨wor, 雖然都係有陣toilet 味......

鬧下唔讀,屎坑烏糟又話唔讀,不如係返自已個安樂窩到讀,一有事唔如意,全家攬埋一齊乜都解決哂!又可以留返的位比的唔怕屎坑臭既家長仔女讀,咁就真係功德無量,多謝、多謝!

本人也有帶小朋友去SFA面試, 眼見同感受到SFA當日的安排及職員學生的表現非常好, 很有心, 很有禮貌.  我沒有使用Toilet但就在附近等候自己的小朋友, 也沒有聞到任何味道, 更沒有聽到其他家長投訴. 在toilet附近確實有很多家長聚集等候.

另很多學校派表及面試只得一日, 並不見得sfa有什麼特別.

反而他們面試日的職工同學都很有禮有善, 不似得一些名校的工友老師對人無禮. 當日下雨, 見到義工同學在滿面笑容的外籍及本地老師陪同下, 到處同等候的家長做訪問.  不輪工友, 接待的學生, 對人也很有禮, 很有人情味.

我覺得學校不新但到處也看到為學生有用及有心的設施,如食物廚餘收集器, 昆蟲閣, 各種果樹, 不同的clubs等, 我見過很新很大的直資學校,就算有泳池, 但你看不到為學生學習做人及知識的設施及壁報. 我相信sfa的口碑, 有朋友見證, 我都想sfa收我的小朋友.
‹ 上一主題|下一主題