用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你地最唔想收到邊間學校既 reject notice 呀? ...
樓主: HAPPY^_^
go

你地最唔想收到邊間學校既 reject notice 呀? [複製鏈接]

Difficult to answer.....
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

我就覺得兩個小朋友唔一定要同一間。當然, 如大家同一間, 大人照顧會方便d。但係我覺得應以小朋友既能力和本性為考慮重點, 兩個小朋友都係獨立個體, 為佢地搵一間合適的小學, 重要過搵一間方便大人的小學。

uh?!?!!? 點解呀....
佢哋張notice特別寫得惡死o架?

原帖由 HAPPY^_^ 於 27/10/2010 15:13 發表
報左咁多間學校, 你地最唔想係收到邊間學校既 reject notice 呀?
可唔可以講下...

我講先... 英華

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

醒目開學勳章 王國長老

新鮮熱辣而家考緊 , 所以咪話唔知點算
原帖由 traeh 於 10-10-28 02:55 PM 發表
哈哈,不過唔駛頭痛呢樣真係好好多。咁你個女學校嗰兩個cases,係咪今年考小一,定已經讀緊小一啦?

原帖由 Chickee 於 10-10-28 16:36 發表
我就覺得兩個小朋友唔一定要同一間。當然, 如大家同一間, 大人照顧會方便d。但係我覺得應以小朋友既能力和本性為考慮重點, 兩個小朋友都係獨立個體, 為佢地搵一間合適的小學, 重要過搵一間方便大人的小學。 ...

兩個讀同一間都好重要, 尤其對在職家長; 至少家長會/親子旅行/學校活動, 不用請假x2.

醒目開學勳章

係咪連2nd interview都無呀?唯有相信船到橋頭自然直,可能搵到間更適合佢讀嘅學校呢?希望佢地好運!不過每年真係有唔少熱門嘅直資同私校,拆散晒啲兄弟姊妹,搞到父母頭都大晒,真係死好多細胞。

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-28 17:36 發表
新鮮熱辣而家考緊 , 所以咪話唔知點算

原帖由 Chickee 於 10-10-28 16:36 發表
我就覺得兩個小朋友唔一定要同一間。當然, 如大家同一間, 大人照顧會方便d。但係我覺得應以小朋友既能力和本性為考慮重點, 兩個小朋友都係獨立個體, 為佢地搵一間合適的小學, 重要過搵一間方便大人的小學。 ...

絕對同意! 我就頭痛緊這件事, 出年都要同細囡選小一...... 家姐讀緊的小學又驚細囡讀唔惦....
其實係一家四口子

有時兩個小朋友性格未必一樣,硬要放佢地o係同一間學校o係學習o既角度黎講亦未必係好事。

原帖由 thomasha 於 10-10-28 19:30 發表
有時兩個小朋友性格未必一樣,硬要放佢地o係同一間學校o係學習o既角度黎講亦未必係好事。

是呀! 我兩個囡囡就係兩種性格, 而細囡比較懶散..
其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題