用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣可以學好d 英文
樓主: pky
go

點樣可以學好d 英文 [複製鏈接]

原帖由 pky 於 10-10-27 09:49 發表
我地係一到三年級, 就樣樣都要求高左, 執正咗, d 分緊咗...

想問下有關睇書, 以前我同佢一齊睇, 輪流讀, 最係佢自己睇, 我冇理, 但家下咁情況, 係咪用返以前方法, 同佢一齊睇, 輪流讀會效果好d 呢? 起碼唔明可以解 ...

英文都可以自己睇,不過要搵兩種書,一種是故事性,大約六十頁以上,接近純文字,晚晚睇小小。另一種是大圖畫書,叫佢去圖書館撰,當場睇或者借都得,兩樣都最好是唔洗點查字典。

要經過大圖畫書,先會深刻到英文字的藏住意思。

happyvalley,

我個女依家k3, 如果想買你講六十頁以上, 接近純文字, 晚晚睇小小的, 你會有什麼推介呀 ?

謝謝 !

原帖由 happyvalley 於 10-10-27 19:07 發表

英文都可以自己睇,不過要搵兩種書,一種是故事性,大約六十頁以上,接近純文字,晚晚睇小小。另一種是大圖畫書,叫佢去圖書館撰,當場睇或者借都得,兩樣都最好是唔洗點查字典。

要經過大圖畫書,先會深刻到英文字的藏住意思。 ...

原帖由 mimi1102 於 10-10-28 09:06 發表
happyvalley,

我個女依家k3, 如果想買你講六十頁以上, 接近純文字, 晚晚睇小小的, 你會有什麼推介呀 ?

謝謝 !

k3 就千析唔好睇無大圖畫個 d 英文書,因為呢個時候培養讀書樂趣係最重要,日後就會自動波,唸起睇書都會開開心心,由朝睇到晚。

大圖畫亦有助理解字與句的意思,所以要帶她經常地去圖書館,睇 d 大大本的大圖畫英文書,可以講故事比佢聽,要溫馨 d

其實我維持左同佢去圖書館借書同每晚講故事比佢聽都有年幾, 佢好鍾意我講故事比佢聽, 但係就唔願意自己睇, 每晚要讀幾本書佢聽, 真係好辛苦, 我想快d 脫離苦海, 等佢自己享愛讀書的樂趣 ..

原帖由 happyvalley 於 10-10-28 23:42 發表

k3 就千析唔好睇無大圖畫個 d 英文書,因為呢個時候培養讀書樂趣係最重要,日後就會自動波,唸起睇書都會開開心心,由朝睇到晚。

大圖畫亦有助理解字與句的意思,所以要帶她經常地去圖書館,睇 d 大大本的大圖畫英文書,可以講 ...

閱讀好重要,如果是小三學生建議選書要注意:
1) 英文用字和語法
2) 題材
所以ORT / Tree Top / Magic Tree House / Cam Jensan (少女偵探)都是好選擇,至於 Wimpy Kid's Diary 及 Geronimo (老鼠記者)的用字比較"玩",前者口語、後者玩食字,對英語grammer及spelling以至vocab不多的小學生暫不適合。

原帖由 mimi1102 於 10-10-29 10:21 發表
其實我維持左同佢去圖書館借書同每晚講故事比佢聽都有年幾, 佢好鍾意我講故事比佢聽, 但係就唔願意自己睇, 每晚要讀幾本書佢聽, 真係好辛苦, 我想快d 脫離苦海, 等佢自己享愛讀書的樂趣 ..

...

所以讀一本比佢聽,然後叫佢自己再睇一次。

講故事要有 d 技巧,如每一頁都要對住張大圖畫,好祥細講解一下,帶點趣味性。

到適當時,問一佢 d 感受,例如 『3 隻小猪,如果你係第四隻,你會點做呀!』

Agree, and the most important of all, is to let your child see you read. Then they will learn from us that reading is very interesting and important.

原帖由 呀Bow 於 10-10-25 21:30 發表
不論學英文好, 中文也好, 培養小朋友有閱讀的習慣是最有效的學習方法之一o

原帖由 muffyma 於 10-10-30 11:25 發表
以我經驗,學英文要整句來記。越簡單的句式, 越簡易的英文越好。 海明威也是以簡易的英文寫成《老人與海》。  這部小說最終為海明威贏得諾貝爾文學獎。我朋友親自督導女兒溫習英文, 成績還是不理想。 後來請了位主 ...

除左 native,有冇 d non-native 的方法!

原帖由 muffyma 於 10-11-5 14:48 發表

兒童由出生到六歲, 是吸收語言聲音的黃金階段, 若某些語音在這段期間沒有出現, 大腦就會喪失對該等語音的認知能力, 這解釋了為什麼某些英語發音我們沒法說得凖。所以父母必須在這段期間營造一個英語環境給孩子, 如 ...

六歲前…過左 lu…雖然唔係 English 純正發音,不過我覺得最重要係英文文章,文中有意。所以我喜歡叫囡囡學習『思想』。

Oral 好重要!

我都覺得好難學得好 , 無o個個語言環境 , 係好難好地道. 我見好多身邊o既人寫o的英文都好似用廣東話直譯咁(雖然我自己都唔好得好多 )

原帖由 Hipuppy 於 10-11-8 21:54 發表
我都覺得好難學得好 , 無o個個語言環境 , 係好難好地道. 我見好多身邊o既人寫o的英文都好似用廣東話直譯咁(雖然我自己都唔好得好多 )

好多人都話,如果 Talk 得,一係飛去外國住,一係買隻 DVD 返來學。

睇DVD學oral

簽名被屏蔽

王國會長

我個囡也是派咗測驗成績, 英文得六十幾分, grammar 部份冇問題, 主要係錯晒D 閱讀理解.
‹ 上一主題|下一主題