用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York - 太多負面news 仲會唔會有人去面試?
樓主: giant_japan
go

York - 太多負面news 仲會唔會有人去面試? [複製鏈接]

非常同意!今年競爭咁大,有一間程度總算幾好在手,壓力真係無咁大。不過自己決定啦。

NOTE: 個人認為學校雖commercial,但學校程度及教學應尚算不錯。(純個人意見)

原帖由 tongl 於 10-10-11 00:27 發表
in吓都無防, 我都覺得"你揀人, 好過人揀你", 到時小朋友表現失準, in所有學校全軍覆沒, 有一間學校向你招手, 真係雪中送碳ga. 各位家長, 我有朋友D仔囡在York已讀至K3了, 他們真的不錯, 尤其品德&Eng (純個人意見,  ...

咩學校都有fans,有d媽咪會因為負面新聞而卻步,但有d媽咪亦會因為學校夠"進取"而加入…唔係人人都會考慮過程和道德,但只求結果…再者,好多家長都會覺得"小朋友對住嘅係人人都讚嘅老師,個校長同學校行政問題對小朋友冇影響…,咁小朋友讀呢間學校邊有問題啫!"

提外話,我又見到有媽咪話6歲前係學語言嘅黃金期,到底係邊到聽返黎?!learning 同linguistic專家都冇conclusion(因為唔同studies & research都有唔同結果),點解有人咁肯定係6歲??6歲前學過,跟住唔多用,你估小朋友大個d都仲識??second language係一個長時間學習嘅task,就算3-6歲呢3年幾intensive都好,之後唔keep都冇用!唔好仲毒啦!

If York takes my son, I will accept...

Hi PEGGYP & 各位媽咪,

明白近日YORK的新聞對不論現任YORK家長或是考慮安排子女報讀YORK的家長而言實是一個衝擊!

但無可否認小囡現就讀K1,她每天都好開心於校園生活,學術上亦有所進步;老師們亦很有心的就着小女的能力及進度,親自額外預備一些練習加強及可提升小女英文程度。

此外,老師還與我商討如何家校配合去培育小女。這一切真的讓我感動!

相信就今次事件,校長及校方committee 會有所反省;請不要讓我及一群現任YORK失望啊!

以上為近日事件後的一些感受,不喜勿「插」
一些這點必然是對我這個有一定要求的媽咪一個不俗的回應

當然,除了學術上的得着外,品行於我而言是排很高位置。

原帖由 PEGGYP 於 10-10-11 09:51 發表
Hi All Mami

York雖然多負面news, 但公道講句...
我個大仔讀左一年(現在k2), 發覺d老師真係好有愛心同耐性, 上個星期唸住打比班主任傾下個仔既上堂情況, 個時已經差不多6點, 於是留低左個tel比校務處, 隔左一陣, 老 ...

原帖由 sheffield 於 10-10-11 12:13 發表
提外話,我又見到有媽咪話6歲前係學語言嘅黃金期,到底係邊到聽返黎?!learning 同linguistic專家都冇conclusion(因為唔同studies & research都有唔同結果),點解有人咁肯定係6歲??6歲前學過,跟住唔多用,你估小朋友大個d都仲識? ...

我都有同一問題,冇記錯cky校長在簡介會話係0-10,唔知邊個correct d la.

原帖由 pandabonita 於 10-10-11 13:12 發表

我都有同一問題,冇記錯cky校長在簡介會話係0-10,唔知邊個correct d la.

呢d野聲大就係真理;0-6;0-10;1-100都得;聽左就算。反正任何專家都有一大堆數據支持自己...

I have seen the Principal the week following the news report by attending the Parent's seminar on 4th of Oct. Now I have more understanding of the school and the way it differentiate itself - good english, maths, etc.

I will go for interview and will not eliminate the possibility of enroling this school.

Although this incident is a mistake and corrupt the image of the school. It should not eliminate what good things the school has built up over the past. The parent's testimony is very important for reference of the school's quality and I see lots of good comments here in Babykingdom.

Personally I believe it is indeed important to get to know the school in more details before formulating the opinion.

如果只係為學好英文,香港有大把學校,使鬼選呢間咩 ! (個人意見), 老師有愛心, 其它學校都有,校長太貪$$$, 仲話自已天主教,簡直影衰曬 !

pinkpink
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

原帖由 PINK2007 於 10-10-12 04:00 發表
如果只係為學好英文,香港有大把學校,使鬼選呢間咩 ! (個人意見), 老師有愛心, 其它學校都有,校長太貪$$$, 仲話自已天主教,簡直影衰曬 !

pinkpink

你說是不是馮太? 她是天主教徙?

回覆 2# PINK2007 的文章

pinkpink,

請問你從那裡得知校長, mrs fung 係天主教徒呢?(我只係想了解下ja)
我都知道出面大把幼稚園既老師都好有愛心, 講真如果d幼稚園既selling point唔係有愛心, 請問d家長點會比個小朋友去讀呀, 唔通只係buy佢地d課程咩!!!
作為家長要做好榜樣,言行要謹慎,很明白你的憤怒,我亦一樣,不過不要太過偏激....

York - 天主教學校, 個校長都要係天主教徒(以我知), 不過唔好着重天主教與否, 其實就算唔係天主教徒都有愛心, 不過你可以話有愛心都可以貪$$$$$, 呢間學校行政人係貪$$$$為先, 依家一出事退$$$比d家長 !

每個人有取決,我就唔buy York (個人意見)

pinkpink

原帖由 PEGGYP 於 10-10-12 09:32 發表
pinkpink,

請問你從那裡得知校長, mrs fung 係天主教徒呢?(我只係想了解下ja)
我都知道出面大把幼稚園既老師都好有愛心, 講真如果d幼稚園既selling point唔係有愛心, 請問d家長點會比個小朋友去讀呀, 唔通只係buy佢地d ...
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

俾我,我會去in,俾30蚊,平過好多面試班!

讀唔讀...佢收我先算啦

回覆 2# PINK2007 的文章

Hi pink pink,

我記得我大仔入學既時候check過呢間學校係無任何"宗教背景".....因為唔知宜加有無改變, 所以剛剛都打左去校務處求證 , 佢地都係答我"我地學校係無任何宗教背架"
呢度係一個公眾平台, 我只係想俾一d真實既訊息d家長, 唔係個d"聽人講", 好似係", "朋友話"....
我唔係york既fans, 只係想直話直說, 絕無"嘩眾取寵"
我重有個細仔今年IN K1, 都唔會只係IN YORK, 因為我覺得每個小朋友既能力同所需都唔同, 我會選擇"適合"的給他們....

Interview 當攞個經驗都無相謂, 但真係要諗清楚讀唔讀,尤其是如果你第是想IN啲名牌小學, 雖然都會睇小朋友嘅表現, 不過如果你話佢一定唔理你讀邊間kindergarten我就唔係太信, 如果你小朋友好叻咁當然IN邊間都無問題, 如果係資質和表演一般,你話IN 小學時, 佢哋會唔會睇吓你讀邊間K. 學校嘅reputation真係好重要架. 不過請不要誤會我嘅意思, reputation唔係等於名牌.

原帖由 PEGGYP 於 10-10-12 11:56 發表
Hi pink pink,

我記得我大仔入學既時候check過呢間學校係無任何"宗教背景".....因為唔知宜加有無改變, 所以剛剛都打左去校務處求證 , 佢地都係答我"我地學校係無任何宗教背架"
呢度係一個公眾平台, 我只係想俾一d真 ...

說得很好,我也應同。

回覆 2# hahe 的文章

HI

reputation - 這點我亦認同
所以希望今年K3既小朋友同家長都要努力, 用成績來攻破這個謠言.....
我屋苑有2個YORK既K3鄰居, 遲D我都問下佢地既RESULT, 到時有消息會話比大家聽

一定唔會,香港大把好幼稚園 !!

原帖由 giant_japan 於 10-10-9 07:52 發表
York - 太多負面news 仲會唔會有人去面試?

回覆 1# DammiMa 的文章

yes, 既然唔係自己杯茶, 就無謂去in...
不如留番d機會比d有心人去讀.....
因為今年真係好多小朋友in k1

醒目開學勳章

原帖由 DammiMa 於 10-10-13 08:54 發表
一定唔會,香港大把好幼稚園 !!

100 % AGREED.   香港咁多好幼稚園做咩要選york.  
我地成日講身教, 但佢地校長咁, 金錢理念咁重, 唔明點解仲要送子女, 送錢去佢學校 !
‹ 上一主題|下一主題