用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 燥狂家長--YORK interview
樓主: kwans
go

燥狂家長--YORK interview [複製鏈接]

原帖由 conniechan125 於 10-9-28 02:35 發表
你都講得好啱 如果我是被咬小朋友的家長,我亦唔會咬住唔放,叫別人小朋友去驗血就更誇張,但家下太多D只生不教既人啦~早2日C6同阿囝(4歲)去商場厠所,有個o靚仔成10歲,以為我囝一個人就特登走過去整到佢成面水,C6 ...

幫人教仔都好個教個家長點做人。

之前我同我b去club house,阿b正想坐到另一小朋友旁,該家長竟一手推開我b,好彩club house有軟墊冇事。我睇到成個程,跟本有好多位唔會座到佢小朋友,就算係應移走或隔住佢小朋友而唔係推開人。我都忍唔住在阿b面前教訓了這位家長自私,自己小朋友係寶人地果d係草
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

真係乜人都有, youtube上嗰d乜嘢"陰公男" "賜座男"之類嘅自私,燥狂精, 咪就係少咗正確嘅家庭教育, 攪到自己獻醜人前囉!

就算人地個小朋友唔啱, 我都會細聲同佢講, 唔可以敢ga, 咁樣係唔啱ga.
自己個囡有時同人地玩個陣, 都會整到, 我都無咁著緊, 意思係你咪係佢面前好緊張咁, 小朋友會咋嬌, 我只會問ok, 無事?有無痛, 佢見我問完, 佢就會話, 無plain plain, 跟住又玩過.
健康活潑的BB來臨了 ;-)

不過而家d小朋友係"經"貴左, 係家中獨子/囡, 如珠如寶, 我又何尚唔係當佢係寶,
但錫唔係咁, 我都有見到d阿媽鬼死咁緊張, 驚人整親佢個心肝咁, 咁受保護, 應該唔好帶佢出街, 或著住高尚d, 咁d小朋友咪高尚d囉

而家d 90後都咁憤世嫉俗, 咁第時d千禧b咪仲慘, 最憎d小朋友串串共, 聊事鬥非,
而家d人個個以為大聲, 喝人就以為自己啱晒, 唔係youtube邊有咁多賜座男呀! 巴士阿叔, 風氣係咁, 我只望自己既下一代自愛一d, 但求無愧於心.
‹ 上一主題|下一主題