用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Buy a piano (Yamaha, Kawai, Toyama)
樓主: mimame
go

Buy a piano (Yamaha, Kawai, Toyama) [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問現在日元的匯價咁高, 相對歐洲琴會否值些 ?小朋友初學又是否適合 ?

醒目開學勳章

原帖由 dede2005 於 10-8-15 11:15 發表
請問現在日元的匯價咁高, 相對歐洲琴會否值些 ?小朋友初學又是否適合 ?

歐州琴都吾平
有人話, 香港天氣吾多適合用歐州琴(難打理), 但我自己都係買左歐州琴, 暫時吾覺我有乜野特別難打理
我都係得閒, 開下抽濕機, 順便抽下衫i(落雨天)
琴箱今邊放d 臭丸同抽濕大笨象...............

My kid only started attending piano claseses for a few times. What's your recommended model for 2nd hand piano less than 10K?   Should I buy it from 2nd hand piano company?
原帖由 miroko 於 10-8-9 01:59 發表
1. 初學者特別係上左幾堂, 建議買2手既普通幾k鋼琴就可以, 因為小朋友初學(未知佢係咪3分鐘熱度之前)並未去到要著重音色(小朋友根本唔識分, perfect pitch例外), 直到考左試(gr.2/3左右)可以買部yamaha U3或者Kawai  ...

Could anyone please tell me how to source a 2nd hand piano?  
thanks
daisy17772

醒目開學勳章

原帖由 daisy17772 於 10-8-18 20:38 發表
Could anyone please tell me how to source a 2nd hand piano?  
thanks
daisy17772

我見bk 都有時有人放二手琴出黎(自讓)
或者叫琴老師問下有無學生會換琴(我都係用呢個方法)
琴行, 我同琴老師去看過, 佢話可能係佢要求高, 佢話甘既價錢, 吾需要買個甘既價錢 既琴
‹ 上一主題|下一主題