用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 校車安排有問題, 學校有無自己校車
樓主: bb108
go

校車安排有問題, 學校有無自己校車 [複製鏈接]

原來我都要轉車呀, 阿女話, 係學校上車, 跟住唔知坐到去邊, 然後落車, 再上另一間車返屋企wor. 佢仲話同你女 (唔知係唔係, 佢話個同學住上水, 讀1I班)一起坐, 之後轉車, 大家就唔同車.
我都要成個鐘至返到屋企呀.

我的孩子在大埔上車, 返學要在馬場及九龍塘轉車,

放學在松仔園轉車

回覆 1# SFNK 的文章

唔係好明呀, 你指你小朋友係搭校車返, 朝早要轉兩轉?咁咪好辛苦. 你大埔邊到上車? 但阿女話佢唔使轉?唔通唔係同一架車?

我禽日接女放學, 架車早左成兩個字. 我岩岩落到去, 已見阿女落左車. 但好奇怪, 架車係寫"英華小學", 起初, 我仲以為係人地架車tim.

我今早送囡囡返學,剛剛見到温太車到達,架車好full,如果無睇錯,部份人要3人逼埋坐2人坐位.

bb108,
你小朋友係咪姓袁架,亞女話只記得小朋友姓袁,唔記得叫乜名.

8號花園附近上落車,

大女搭左3年都係咁返放學  - 溫太車

bb108

你囡囡是否姓W

回覆 2# SFNK 的文章

你小朋友都係溫太車. 我都係, 但阿女話返學唔使落車轉車, 咁會唔會返學唔同車, 放學同車?
係呀, 我小朋友姓wong架. 你點知?你小朋友識我女? 但我唔明你小朋友返學要轉兩轉, 連放學都要轉?我問阿女放學係邊度轉, 佢又唔識講.

回覆 4# 88654321 的文章

唔係呀, 姓wong呀, 你小朋友姓chan ma?讀I班?我阿女只係講識到個住上水叫XXX, 佢話呢位同學朝早唔搭校車, 放學至搭, 我估係你小朋友. 我女話小息都有同你女玩呀.

原帖由 bb108 於 10-9-17 09:37 發表
唔係呀, 姓wong呀, 你小朋友姓chan ma?讀I班?我阿女只係講識到個住上水叫XXX, 佢話呢位同學朝早唔搭校車, 放學至搭, 我估係你小朋友. 我女話小息都有同你女玩呀. ...

我攪錯咗,我女話你個女叫黄 Hxx xxxxg,是嗎? 我上次送佢番學見到佢地兩個,一見面就拖住手雞啄唔斷. 你個女好斯文.

我個女唔係姓陳,姓袁.

回覆 1# 88654321 的文章

係呀. 我阿女又話姓 陳, 等我今晚再問下佢先. 咁你知唔知佢地係咪一同放學坐車呀, 我女成日講個同學姓陳 . 唔通係另一個人. 我要問下先.
我阿女邊係斯文, 只係新地方, 有些怕醜至真.

原帖由 bb108 於 10-9-17 10:41 發表
係呀. 我阿女又話姓 陳, 等我今晚再問下佢先. 咁你知唔知佢地係咪一同放學坐車呀, 我女成日講個同學姓陳 . 唔通係另一個人. 我要問下先.
我阿女邊係斯文, 只係新地方, 有些怕醜至真. ...

佢地放學一齊坐,去到松仔園分車.

回覆 1# 88654321 的文章

原來佢地一齊坐, 阿女又話唔知邊度轉車既, 佢講到一舊舊咁. 你知唔知咁佢地小息係咪一齊玩架?

姓陳的, 是我個囡, 同車返學的, 應個有兩個是1M班,

我個囡是IC,

1. 我問過大囡, 是因為H.C是坐2號車, 直出九龍塘,

2, 另有一個車是大旅遊巴的, 是經 大埔頭, 太湖花園,帝
    欣苑,  直出沙田馬場,

3. 我的孩子就是搭第三架車, 是由大尾督, 鳳園, 大埔中
    心, 宏福園, 去到馬場, 上大旅遊巴, 去九龍塘, 轉2號   
    車,

放學時, H.C是不用落車, 我的孩子就要在松仔園轉車:cry: ,

H.C幾點上車, 我地要6:45AM, 約8:05分返到學校

原帖由 SFNK 於 10-9-17 20:02 發表
姓陳的, 是我個囡, 同車返學的, 應個有兩個是1M班,

我個囡是IC,

1. 我問過大囡, 是因為H.C是坐2號車, 直出九龍塘,

2, 另有一個車是大旅遊巴的, 是經 大埔頭, 太湖花園,帝
    欣苑,  直出沙田馬場,

3. 我的 ...

你指H.C即係咩呀?係咪行大埔都有幾架車呀?我女係F車, 佢話早上唔使轉車, 我諗我係尾站, 我地架車好似接新峰, 悠然, 盈翠一帶. 阿女話架車由我地厔苑走, 就無人上車, 直去九龍塘, 之後其他人落車, 接住音小學生上車, 去學校. 佢無轉車. 阿女係咁講, 唔知真定假. 至於放學, 阿女話要落車上另一架車, 但佢又講唔出係邊度轉喎. 咁我地小朋友係咪同埋88654321既小朋友一架車返學放學? 但我送阿女上車又唔多覺有音小學生?咁你女識我女架? 哎吔, 有d亂tim.
我地7:08上車, 但阿女唔識講幾點到學校?其實我都覺早, 你地要6:45仲早. 真係難為小朋友要咁早起身.

H.C. 是你個囡的名呀, 可能因為唔同線,

我囡架車是主要載大埔區的,

F車= 2號車, 可能是由上水出發, 所以你個度是尾站,

我個大囡話, 返學係九龍塘上車時, 日日都係同你個囡坐三人位的,   

兩姊妹都話你個囡好安靜, 但到了學校門口時就會同細囡一齊數下有幾多架私家車出入學校....趣事一則

回覆 1# SFNK 的文章

哈哈, 原來H.C係指我阿女. 好左你講下搭車既事我知, 我女一向都係自己揍返學, 所以佢係第一次搭校車, 所以我有好多野都唔放心. 問佢又唔識講. 原來你女女同我女一起坐, 咁都好. 想問下, 你知唔知咁我女放學使唔使轉車?

咁你知唔知我女小息有無同你女女一起玩呀, 問佢又係答到一舊舊.

因為放學佢地唔係一齊坐, 所以都不知道H.C.是否要轉車,
不過我叫左大囡明天留意,

小息應該無同H.C.玩過,

今日佢地話唔見H.C.搭車喎, 無事嗎

原本佢地放學係唔同車呀, 好呀, 唔該你幫我問下你大女啦. 原來我女小息無同你女玩, 但我問佢, 佢又話有既., 又話同你女同班
係呀, 呢兩日我女無返學, 佢夾爆手指. 睇怕呢個星期都唔返得學.

回復 39# bb108 的帖子

夾爆手指咁大鑊,点斛會咁架??祝佢早日康復.
‹ 上一主題|下一主題