用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係唔係D津校唔哂交學費就比私校直資次一級 ...
樓主: YINFEI
go

係唔係D津校唔哂交學費就比私校直資次一級 [複製鏈接]

其實樓主聽到嘅呢句話,我都響唔同家長口中過。首先,你要明白每年小一派位前有某 d 校網 (e.g. 41)户口會"突飛猛進",女嘅只想去古跡,男嘅只想去喇叭。通常派唔到嘅多數寧願交學費讀私校或直資,幾乎每人都想"谷"一年又搏插入去,但事與願違,可插到通常只有一位(全級考第一)。留下來繼續谷,都仍然搏插。好嘞,插不到讀到高年班時,知道機會渺茫,就會有呢 d 說話講。
當然有例外,如 DGJS or DBS/St. Paul Co-ed 呢幾間,係有一班真係想入而不参與派位的,但呢班真係比較富有的。
我聽過最令我 O 咀係,一位協恩家長踩 DGJS。另一個sfa家長踩古跡女校。所以不必介懷。

其實不必分私校直資定官津,總有班家長甚至學生都會踩別人的學校,親耳聽見仲有:
赤柱聖xxx家長踩 St. Paul Co-xx'
德高望重女校踩sfa
總之多不勝數,聽得多都麻木。

Exactly. 好多人都諗住谷1年後插.真係好難架.除非超叻.但有幾多,就算超叻,位都得1,2個.但D家長好多時再接再勵.真係會好累.

原帖由 enthalpy 於 10-1-20 13:21 發表
其實樓主聽到嘅呢句話,我都響唔同家長口中過。首先,你要明白每年小一派位前有某 d 校網 (e.g. 41)户口會"突飛猛進",女嘅只想去古跡,男嘅只想去喇叭。通常派唔到嘅多數寧願交學費讀私校或直資,幾乎每人都想"谷"一年又搏插 ...

其實很簡單, 選學校祗要適合小孩及家長與學校的理念相同就可以了, 不必思前想後,  想得太多反而難以決擇. 行行出狀元, 每間學校有成續好的與不好的, 有壞的有好的, 這樣才能平衡, 世上許多事情或物件都是講求平衡的.

請問在那裡可找到小學及中學係屬於Band幾 ?

原帖由 ccycsy 於 10-1-21 09:54 發表
其實很簡單, 選學校祗要適合小孩及家長與學校的理念相同就可以了, 不必思前想後,  想得太多反而難以決擇. 行行出狀元, 每間學校有成續好的與不好的, 有壞的有好的, 這樣才能平衡, 世上許多事情或物件都是講求平衡的. ... [/quote]

原帖由 wendycpk 於 10-1-21 10:05 發表
請問在那裡可找到小學及中學係屬於Band幾 ?

小學就無, 不過升中派位個邊就有熱心家長做左好詳細分析Banding, http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&extra=page%3D1   

原帖由 enthalpy 於 10-1-20 13:47 發表
其實不必分私校直資定官津,總有班家長甚至學生都會踩別人的學校,親耳聽見仲有:
赤柱聖xxx家長踩 St. Paul Co-xx'
德高望重女校踩sfa
總之多不勝數,聽得多都麻木。 ...

是呀, 真的聽得很多邊間好過邊間之類的比較, 其實大家討論的學校很多都是很好學校。近年就算唔係名校亦有些學生考出很好的成績所以好與不好都好睇小朋友本身的能力, 最後真的覺得佢返學開心與同學相處開心能跟得上學校進度 ........ 便是一間適合仔仔的好學校
‹ 上一主題|下一主題