用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 經過幾個月面試後,你地有無總結
樓主: BBLOVEMAMA
go

經過幾個月面試後,你地有無總結 [複製鏈接]

成日話香港貧富懸殊,原來連讀書都係 ,貧者越貧,富者越富!

有學校幾千人爭幾百個位,亦有學校送埋書包求人去讀。

名校收生,除左睇小朋友表現,或多或少(我相信啦)都計埋父母學歷+經濟能力。結果叻人,有錢人仔女讀好學校,普通人仔女讀普通學校。

小朋友要係社會階梯向上爬?越來越難 機會越來越少!

我係新手媽咪,經歷咁慘烈戰況,訓唔到食唔到,真係好「震驚」

感恩囡囡最終都爭到個學位。但3年後又嚟過

醒目開學勳章

我只可以講平常心啦!
但我可以5咁講咩?

因為IN幾間都5得,有間仲IN都冇得IN。

好後悔放棄咗一間好的N學校,而家要讀冇咁心怡的村校。

我報左4間,3間名校, 一間普通.
最後,2間名校waiting list,其餘2間一條龍收左.
我自己無諗過果2間名校會唔收,因她表現都唔錯,現就知道競爭真是十分激烈

係呀, 真係好似打仗咁, 真係好得人驚...揀到咩學校真係要睇下緣份.等到囝囝囡囡K2又要再打仗啦!

原帖由 cattylui 於 10-1-8 18:05 發表

名校收生,除左睇小朋友表現,或多或少(我相信啦)都計埋父母學歷+經濟能力。結果叻人,有錢人仔女讀好 ...

原帖由 monkey05 於 10-1-8 15:36 發表
諗起將來找小一, 的碓見真章.  呢幾年要更努力教仔.

至於幼稚園, 好在去年佢考到一間合適的.  今年不用再煩找k1. 一路直升.  大人細路也不用面對幼稚園interview.  由於佢番緊的學校唔錯, 也唔想小朋友再重新適應新 ...

今年我的兩個小朋友一起面對這場比賽, 一個k1, 一個p1. 可以跟大家說, k1 當然看不到小朋友實力, 就算升p1, 也看不到幾多真章. 很多名小學是二三千人選二百個入圍, 而要在三幾天內見完 (不論是個別或group interview)全部interviewees, 而又唔淮考筆試, 一般只玩玩遊戲, 問幾條無難度問題就選出, 誰優誰劣真的看不清楚的, 幸運及是否合眼緣 (還有關係, 家庭背景) 才是主要因素呢 !! 況且, 要一個才五歲的小朋友參加這種interview, 往往只有快熱和多話的小朋友勝, 較文靜, 慢熱的小朋友會唔抵 (但這只是性格, 並不是能力高低呢)

我相信一直相信, 要見真章, 升幼及升小的面試制度真的是不可能呢 !

競爭實在激烈, 剛忙完K1, 好快就要安排P1啦

醒目開學勳章

原帖由 pamelaywy 於 10-1-9 16:31 發表

今年我的兩個小朋友一起面對這場比賽, 一個k1, 一個p1. 可以跟大家說, k1 當然看不到小朋友實力, 就算升p1, 也看不到幾多真章. 很多名小學是二三千人選二百個入圍, 而要在三幾天內見完 (不論是個別或group intervi ...

8掛問句: 點解唔响培正直升小學呀??
(最近忙~無乜睇你個blog)
我見過有早教小朋友失意於小一面試..  都唔敢睇少呢場大戰~ 怕學校support唔到呢d小朋友, 又怕面試突出唔到佢地過人之處~

原帖由 tissuewong 於 10-1-8 17:03 發表
bb幾叻都好,臨場佢唔like就咩都假,係唔開金口就唔開,但一踢出房門就變返正常。

tissuewong, 100% agree........my son did not answer all Qs during interview but in daily life, all people admired his smart talking. ....how come....

IN 0左4間, 除聖心未有消息. 另外3間, 一間收0左, 一間WAITING, 一間REJECT.

REJECT 同Waiting 0個兩間相信被拒0既原因係因為阿囡in時一句野都無講.

1. 透過K1面試過程和結果, 多了解自己小朋友既優勢和弱項, 努力係呢三年幫佢改善弱項, 重整自己既教育方法, 預備三年後更嚴峻既小一面試.

2.勸所有朋友唔好係聖誕節前後開工, bb 係8-9月出生真係好唔著數, 做細仔就無人收, 做超大仔又好似唔多合理...總之就係煩啦.

3.收生標準...我覺得, 睇小朋友表現係其次,最主要係睇父母學歷+經濟能力+住址

4.要認命同隨遇而安, 有時好多野上天一早安排左.老套都要講句:塞翁失馬, 焉知非福.

大家三年後係"戰場"再見面啦

原來小朋友interview同大人一樣,都係需要累積,女女in左過兩三間之後,一次比一次更好,有冇同感呢?

天意難為

我都同意, 真係睇住阿囝一間比一間好, 亦覺得阿囝知道發生乜野事, 所以話唔好睇少d細路~~~

另外, 我覺得d小朋友唔會覺得倦, 剩係我地d大人覺得倦... 我最後有幾間都無去interview! 真係倦死人...  

原帖由 倬瑩meme 於 10-1-10 02:28 發表
原來小朋友interview同大人一樣,都係需要累積,女女in左過兩三間之後,一次比一次更好,有冇同感呢?
我的blog: http://hk.myblog.yahoo.com/oiluen/
我囝囝的blog : http://lhc1128.blogspot.com/

我相曨您架......如果係甘.....三年內首要是改好我地既外表..........及住址先...

原帖由 pamelaywy 於 10-1-9 16:31 發表

今年我的兩個小朋友一起面對這場比賽, 一個k1, 一個p1. 可以跟大家說, k1 當然看不到小朋友實力, 就算升p1, 也看不到幾多真章. 很多名小學是二三千人選二百個入圍, 而要在三幾天內見完 (不論是個別或group intervi ...

yeah, they get better one after another, they do know what is going on....so if they don't perform as well, truly maybe they don't feel so comfortable in that environment afteralll?!  Yeah! kids personality is quite crucial. and finally applying to interview class makes the parent feel more secure, we have done everything we could, no regret, whether the kid made it in or not, is their fate!
Last point, I feel that some interview class is better than others, I would certainly not sent my younger daughter back to the one my son went this year.

請問你指最後都有學校收你女是不是gh呀? 我記得你另一個標題有講過會打去gh求位, 好想知你有冇成功到

原帖由 cattylui 於 10-1-8 18:05 發表

名校收生,除左睇小朋友表現,或多或少(我相信啦)都計埋父母學歷+經濟能力。結果叻人,有錢人仔女讀好 ...

總結是 - 有殺錯無放過, 報多幾間最穩陣; 三分實力七分運, 面試當日小朋友無狀態, 平時識飛都無用。

其實相比之下搵幼稚園算少事, 上小一, D人為左學位更加不擇手段(假信教、借地址、上面試班.....)

諗起都驚....如果一條龍收真係無敵喇 !

唔使講到甘白啦.......事實係殘酷的....今次我會當熱身....p1 就再努力過......我好希望藉此等小朋友知道....世上係無不勞而獲的......

原帖由 LittleKiwi 於 10-1-11 12:38 發表
總結是 - 有殺錯無放過, 報多幾間最穩陣; 三分實力七分運, 面試當日小朋友無狀態, 平時識飛都無用。

其實相比之下搵幼稚園算少事, 上小一, D人為左學位更加不擇手段(假信教、借地址、上面試班.....) ...

總結:

現在有"d" 幼稚園很識做生意, 知都家長一定會漁翁撒網報讀, 要收報名費o.k.我當要收入場費, 到佢收妳 "d" 仔女讀(星期六 in 下星期一 即結果) 唔比時間妳去另一間 in 即刻要兩三日內收留位費起碼HK$500起,遲左即棄權! "Lee d"錢我地家長慳得咩 (唔漁翁撒網家長除外), 幼稚園收入最好應該係 "Lee d" 時間!

漁翁撒網報讀多間學校貢緊張都是為兒女買個保險!
‹ 上一主題|下一主題