用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 想統計民生取錄左的父母是否專業人士及大學畢業生? ...
樓主: juliet
go

想統計民生取錄左的父母是否專業人士及大學畢業生? [複製鏈接]

我兩是公務員, baba 是高級我是中級, 呀女表現超好, 住私人新樓, 都是 waiting list 喇..

我諗係睇好唔好彩多D喎! 我家住居屋, 自己大學畢業, 老公大專, 上年個仔都入到. 不過我地後來轉了去第二間讀

原帖由 Chris852 於 09-12-15 22:47 發表
我看完民生張 from後, 已經投入垃圾箱.
要填父母大學資料.....

我不是專業人士, 但畢業於某美國出名大學. 擁有2 張 master degree.

原帖由 juliet 於 09-12-15 22:14 發表
我兩個小朋友都是民生,一個K3,一個剛考到K1,聽好多媽媽講是睇父母背景,我先生是工程師,是大學生,但我是家庭主婦,住一般居屋,算唔算有關係? ...

我兩是公務員, baba 大學生 /高級, 我是中級, 呀女表現超好, 住私人新樓, 都是 waiting list 喇..

我兩是公務員, baba 是高級我是中級, 呀女表現超好, 住私人新樓, 都是 waiting list 喇..

原帖由 little-noon 於 09-12-17 03:18 發表
Why many schools also like 公務員?? Cos they got education allowance for private primary, secondary school or International School??

會否正如新xx, 請梁展x一樣. 令人費解?

嘩!你甘講真係好唔啱,你真係浪費了父母對你一片苦心.因為我相信作為父母,當然會用盡一切方法為自己子女舖路,否則,bk d 父母都不用報十間八間kg,四處問人in咩,邊間好邊間唔好.都係想子女入到好學校,好教育,有好人生.
你話自己有master degree,我相信入到band1學校都只是第一步,其他都必順靠你自己努力才可有今天成就.
你仲話唔開心,好過我地d讀屋村學校,細時兄弟子妹多,又無得學野....如果,我是你,應該好多謝父母苦心,自己都應感思.
如果我有朋友可以幫我小朋友,我都會去做,你估甘easy..

原帖由 Chris852 於 09-12-16 23:42 發表
其實我的case差不多.
細個時, 我媽媽找朋友幫手, 令我入Band 1學校.
就算我現有2張Master Degree,(9科A/A-)到現在都懷疑自己, 仲系好唔開心...

我唸無咩關係呀....我都係家庭主婦一名...老公係中學老師....收左上午班....不過我放棄了...
原帖由 mandor 於 09-12-17 03:31 AM 發表

I don't think parent's job and education status a major factor for selection.

We have quite a similar background as yours.

I and my husband studied in Band 1 secondary schools.  Both graduated in  ...
http://www.mybabyface.hk/200712/winglam&holam/mygallery.htm

請問你結果揀咗邊間學校?而放棄民生上午班呢?

原帖由 灝霖、穎琳 於 09-12-17 09:58 發表
我唸無咩關係呀....我都係家庭主婦一名...老公係中學老師....收左上午班....不過我放棄了...

原帖由 Chris852 於 09-12-16 23:42 發表
其實我的case差不多.
細個時, 我媽媽找朋友幫手, 令我入Band 1學校.
就算我現有2張Master Degree,(9科A/A-)到現在都懷疑自己, 仲系好唔開心...
嘩, 好勁呀, 你係9A狀元都仲唔開心及懷疑自己....你應該感恩及開心你媽媽幫你踏出好既第一步....
你唔使懷疑自己啦...你知唔知好多人就算入到大學, 如果唔掂都照樣畢唔到業....

我只是揀左香港創價幼稚園.....
原帖由 ctlmama 於 09-12-17 10:09 AM 發表
請問你結果揀咗邊間學校?而放棄民生上午班呢?
http://www.mybabyface.hk/200712/winglam&holam/mygallery.htm

Any reason for your choice?

我個仔仔都係waiting, 我同老公都係專業人士, 雖然不是律師醫生, 住在新的私人住宅, 我唸父母職業未必係最大原因. 我反而有點怪自己太遲申請, no. 是3千多, 位置可能一早已滿.

原帖由 哈理媽媽 於 09-12-17 21:23 發表
I think the interview is fair.

My husband is u grade, senior manager in bank industry, & was an "OLD BOY from K1 to F7".
I'm a housewife,大專, We live in private house.
My daught is studing in a famo ...

我唔覺得有關係。我自己係大學畢業,算專業人士,我先生係公務員,都唔收啦!waiting都無。

應該唔關個application no. 因為我都係3千多...但收我囡囡上午班...我覺得除睇小朋友表現外,問卷同陪小朋友面試既父母既答案都好重要...

原帖由 hayo 於 09-12-17 22:26 發表
我個仔仔都係waiting, 我同老公都係專業人士, 雖然不是律師醫生, 住在新的私人住宅, 我唸父母職業未必係最大原因. 我反而有點怪自己太遲申請, no. 是3千多, 位置可能一早已滿.

...

原帖由 sllau 於 09-12-17 22:51 發表
應該唔關個application no. 因為我都係3千多...但收我囡囡上午班...我覺得除睇小朋友表現外,問卷同陪小朋友面試既父母既答案都好重要...

當日同我同班房 interview 的全部都是媽媽,只有我一個是爸爸。我就想起有人講過,ms 比較喜歡收全職媽媽的小朋友,當時我諗我真係唔應該入去 interview,應該由媽媽入去。不過,好彩都收o左

終於比我記起...看看此link...

http://www.mingpaovan.com/htm/News/20080614/HK-gba1.htm

原帖由 Chris852 於 09-12-18 11:33 發表
終於比我記起...看看此link...

http://www.mingpaovan.com/htm/News/20080614/HK-gba1.htm

呢個新聞, 我幾個星期前post過啦, 後來有家長再搵, 原來系"搞錯左".

世事真太巧合...

醒目開學勳章

民生書院學生還清白 噴漆追賭債與學校無關 同名同姓誤會(明報) 06月 16日 星期一 05:10AM

【明報專訊】名牌老校民生書院接連遭人噴漆追債事件有新進展,警方查明真相後,證實與校內所有師生無關,全校得還清白。警方前日會晤「真債仔」後,發現他與該校一名中五學生同名同姓,早前到

澳門    賭錢敗北後,向「大耳窿」借下13.3萬元賭債,並簽下欠單作憑證。該債仔連日逃避還債,由於其所屬教會經常借用民生書院的場地開會,故連累該校受到噴漆滋擾,還因有同名學生而惹起軒然大波。

債仔所屬教會 常借用民生場地

消息稱,令民生書院學生蒙冤的債仔姓張,20歲,疑曾經干犯涉及毒品及打鬥的刑事案而入獄,刑滿後決心改過,信奉基督教並加入教會,但最終未能戒除賭癮,過去曾多次到澳門賭錢,輸多贏少。

上月下旬,張再次「過大海」賭錢,但因運氣欠佳輸光賭本,場內放高利貸者覷準時機向他放數,他在愈輸愈多下,終欠下13.3萬元賭債,簽下欠單後,更被大耳窿押返香港取錢,但他無力還債,其後更極力逃避。大耳窿為逼債仔還錢,開始在教會借用的場所噴漆追債。

精英班優才生 無辜受牽連

至上周四及周五(本月12及13日),民生書院外牆被人用紅漆噴字追債,更將欠單的影印本拋入校園。由於校內有一名會考    生的名字與牆上名字相同,當時有消息指學生到澳門輸錢而欠下賭債。但校方和警方與該學生聯絡後,他堅決否認曾到澳門,亦沒有賭博習慣。

據悉,無辜受牽連的學生是就讀精英班的優才生,一向品行良好,並且曾經獲獎。事件傳出後其友人堅信他清白,亦替他無辜含冤而不值。校方了解後,相信學生是遭人「整蠱」,但內情交由警方跟進。

九龍城警區探員調查後,發現尖沙嘴    一處福利會場所及觀塘偉業街一工業大廈附近外牆,亦被人以同樣手法噴上相同追債字句,內容大意為「張××還$」,以及「×××會包庇賭徒欠債唔還錢」等等,認為連串案件互有關連,確定噴漆與各場所及學校師生無關。至前日,真正債仔由社工陪同下到警署協助調查,事件終真相大白。
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...
‹ 上一主題|下一主題