用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田靈糧堂
樓主: Bubusi
go

藍田靈糧堂 [複製鏈接]

藍田靈糧堂藍田啓思你地又會揀邊間?

實在太亂了

前日收到來電通知,阿仔waiting 有位補上

琴日打去問...到底係N1定係K1,係AM CLASS定係PM CLASS,後黎職員CONFIRMED 係"K1 PM CLASS"

但今日收到EMAIL,話BOTH OF N1 & K1都收左阿仔AM CLASS,於是兩點打去校務處問....職員CHECK完後回應...嗯!CONFIRMED係N1 & K1 AM CLASS,你想讀就EMAIL REPLY丫,到時會寄D 資料比你交留位費的~
到三點又收到來電 : 我係頭先同你傾果位林先生,我想問多次你個仔叫咩名? 我地好似攪錯左少少野, ...佢係乜乜乜小朋友丫....OKOK,我一陣再CHECK 下先覆實你丫
半個鐘後又打黎.....我又係頭先果位林先生丫,你好...我CHECK過晒架喇~學校係收你個仔仔讀K1 PM CLASS,你IGNORE 左你今日收封EMAIL,過幾日先會有封岩既比你~

真係攪錯 x 100000000000000,我問佢點會攪得錯,係咪有兩位小朋友同名同姓,如果係既你介紹下我識....之後佢只係一味SAY SORRY......唉~

me.  But I give up 靈糧.
The organisation is mess.  don't receive any email, but phone call to confirm.

原帖由 ruima 於 09-12-15 21:30 發表
有沒有人同時有藍田迦南的Offer? 如有會選哪一間?

行政真係十分混亂 !尋日有個書記姐姐打比我話收呀女K1 PM,跟住問出年想唔想比佢讀N班,我話唔洗o拉,點知今日收到EMAIL話呀女waiting list !真係有無攪錯 !見我唔諗N班就唔比位我?我一定要同校長投訴還個公道 !咁嘅學校,不讀也罷,連行政也可以管理得咁差!點管理班細路!

醒目開學勳章

原來大家都係咁!
行政真係十分混亂 !尋日下午都有個書記姐姐打比我話收呀阿仔讀K1 PM,跟住問出年想唔想比佢讀N班,我都SAY NO,點知今日都係收到EMAIL話呀仔waiting list !
原來你唔讀佢個N班就唔比位我~跟住我打佢問佢先話留左位俾我

原帖由 yuyu268268 於 09-12-19 00:34 發表
原來大家都係咁!
行政真係十分混亂 !尋日下午都有個書記姐姐打比我話收呀阿仔讀K1 PM,跟住問出年想唔想比佢讀N班,我都SAY NO,點知今日都係收到EMAIL話呀仔waiting list !
原來你唔讀佢個N班就唔比位我~跟住我打佢問 ...

唔讀 n 班就由 k1 正取變作 waiting list ????

我女女0711, 係 apply 了 feb 2010 n 班 & sep 2010 k1 ,  online check 就話收了 n 班, email confirm 就話是 k1 pm...令我 confuse 上都打去 check ..
得知 應是 n 班 pm

不過正要求轉 上 am, 要是唔得就唸住唔讀 n 班半年, 到 sept 2010 先 讀 k1 ....
見妳地咁講咪即係唔洗指意可留住 sep 2010 k1 位 要是我唔讀 feb 2010 開學的 n 班 .

不過, 我都好認同佢地d 收生程序好 亂, 唔知是否因為搬校舍無耐有影響呢 ..

原帖由 yuyu268268 於 09-12-19 00:34 發表
原來大家都係咁!
原來你唔讀佢個N班就唔比位我~跟住我打佢問 ...

大家好呀 .我見大家又係講到咁, 我都打去學校 問

有個 staff 又答我亞女係收 k1 pm, 上星期五個女staff 就答 係 兩歲班 pm ...

我頭先反問佢咁即係邊個先 啱呀 ... anyway, 妳地有無封信 mail 來再確認, 口咁好亂 ka wor ...

係呢個時候, 佢又話 k1 係啱, 比我講多兩講, 佢就話叫主任覆我.

都唔知佢地想點 ka .. 令我都好頭痕 & 無晒信心

d 答案 唔一致0既 ??? 叫d 家長點做呀 ..

原帖由 kiteli 於 09-12-21 12:10 發表

大家好呀 .我見大家又係講到咁, 我都打去學校 問

有個 staff 又答我亞女係收 k1 pm, 上星期五個女staff 就答 係 兩歲班 pm ...

我頭先反問佢咁即係邊個先 啱呀 ... anyway, 妳地有無封信 mail 來再確認, 口咁 ...

真係一肚氣, 主任打來了解了我的情況
從佢口中所知佢地 record 都好似無收個亞女 n班 application. 而我email 收的資料是無錯, 是收她 k1 pm class

咁我就問佢, 即係點呀. 我明明 application 是 有 tick n & k1 班. 她於是就問我是否意願 讀 n 班, 是的話可安排n 班 pm 給我, am 就 很微了.

唉, 點搞呀 .... d staff 亂答0既 .. 家係 電腦出錯 ..

就這樣的回覆都令我好不解囉 ....  
再問之下, 她說 $ 660 留位費是 for k1, 不是 n班的 

同時我都問了她們收生準則. 是否大仔多數安排在上午, 她都說是, 而較叻的細仔都會上到 am 班 ..

真係唔想再煩喇,今日又收到EMAIL喇,話收左阿仔K1 PM,但係要05 DEC 前去交留位費,其實個EMAIL都係STANDARD 架啦~改下D 日期先SEND比家長都好易者,咁做野法,真係搵鬼讀了~

我頂佢地唔順 : 回覆左 --> 22 DEC 才收電郵,請問如何可在05 DEC 存錢入戶口?其實阿陳校長呀~你學校咁亂,真係搵鬼讀了!

很高興能與 貴子弟進行了一次愉快的會見,透過是次溝通和了解,相信在
台端與本校的互相配合下, 貴子弟必能透過愉快的校園生活, 快樂地成長。本人及全體教職員歡迎 貴子弟加入靈糧幼稚園的大家庭,我們承 諾在未來的日子,務必為 台端及 貴子弟提供一系列優質的學前教育服務,為小 朋友建立一個充實、豐富及創意的快樂童年。
現本校擬將 貴子弟編入 下午 幼兒班 就讀,倘 台端同意本校 的安排,請於 2009年12月5日(星期六) 或之前,將註冊費$660存入本校戶口,並將銀行入數紙電郵至 [email protected] 作確認留位[此註冊費將於9月份學費內扣除,其他詳情將於日後以電郵通知。
辦理註冊的流程﹝請於2009年12月5日(星期六)前辦理﹞:

1. 將註冊費存入本校戶口
      a.註冊費:$660
      b.銀行名稱:      香港上海匯豐銀行有限公司
      c.戶口號碼:      047-4-043478
      d.戶口名稱:      藍田靈糧幼稚園

2. 再以電郵確認

請把銀行入數紙電郵給我們
      a.電郵地址:      [email protected]
      b.電郵主旨:      請輸入會見編號及學生姓名,並以逗號分隔
例:LK10001,陳大文

3. 2009年12月15日(星期二)會收到本校回覆的『確認電郵』
待本校收妥款項後,會以電郵回覆確認留位詳情。
註:
一、 逾期無繳交註冊費者(2009年12月5日(星期六),作放棄學位論 。
二、 獲取錄的學生在繳付註冊費後放棄學位,所繳費用概不退還。
三、 如更改通訊地址或電郵地址,請以電郵通知本校。
總校長 陳曾建樂 謹啟

2009年11月30日

??????????...點解我無收到 E-MAIL 話要交$660 留位費

我只係收到話

「學位確認回條」回覆

茲收到閣下之「學位確認回條」,本將會在2010年度1月中旬以電郵通知有關收費事宜。

我都覺得好奇怪,點解咁遲交留位費

原帖由 HippoStore 於 09-12-22 23:51 發表
真係唔想再煩喇,今日又收到EMAIL喇,話收左阿仔K1 PM,但係要05 DEC 前去交留位費,其實個EMAIL都係STANDARD 架啦~改下D 日期先SEND比家長都好易者,咁做野法,真係搵鬼讀了~

我頂佢地唔順 : 回覆左 --> 22 DEC 才收電郵 ...

ME 2... 完全冇講過$660留位費...
不過都好, 如果佢地第一個 email 就話要交留位, 我可能12月頭已經比左$660... e 家佢地攪到咁亂, 我都打算放棄 llc 啦, 慳番$660, 哈哈~~

原帖由 chung222 於 09-12-23 10:08 發表
??????????...點解我無收到 E-MAIL 話要交$660 留位費

我只係收到話

「學位確認回條」回覆 茲收到閣下之「學位確認回條」,本校將會在2010年度1月中旬以電 ...
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

完全同意,未見過一間學校咁差!!!!!!!
我想係個校長問題,如D老師幾有愛心都無用啦!!!!

原帖由 onchai 於 09-12-23 11:00 發表
ME 2... 完全冇講過$660留位費...
不過都好, 如果佢地第一個 email 就話要交留位, 我可能12月頭已經比左$660... e 家佢地攪到咁亂, 我都打算放棄 llc 啦, 慳番$660, 哈哈~~

...

都話左有理冇理交左先算....
不過諗諗下都可能放棄... 行政真係亂竉... :tongue:
‹ 上一主題|下一主題