用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真幼稚園收HK$50報名費是否犯法?法例只准收30元 ...
樓主: wilsonlc
go

崇真幼稚園收HK$50報名費是否犯法?法例只准收30元 [複製鏈接]

There is one kindergarten/nursery need $100 報名費, while interview is not guaranteed....

I think it's all up to the parents if they want to apply for the school, no one would force you.

我知道香港區的的確確有一間要收$100報名費, 但未必保證會有面試安排

原帖由 牛精仔 於 09-11-28 14:55 發表

又係呢d "大概就是吃不到的葡萄是酸的"言論 好難唔引起罵戰

老實講, 我相信間學校應該得到approval先敢收 $50啦, 犯法的, 就算點無腦嘅管理層都唔會做d咁嘅野。 ...

算la,哩d係家長素質問題,佢地言行只反映出eq低,辯說能力低,同埋太以小人之心,度君子之腹了

清者自清又何需草木皆乒,靚太太本身就冇心平氣和,我地哩d局外人又點會當局者迷ㄚ

說甚麼"你情我願",就等如家長係自願被騙嗎?哪麼為什麼要定法例呢?

究竟係有人無中生有,還是證句確鑿呢?!
大家心裏有數吧........

原帖由 深井DY 於 09-11-28 10:57 發表

你又唔洗o定咀...我話我既印象中je...因為大仔當年係30蚊報名費, 之後一年都係, 但妹妹果年報名費就加到50啦。但我又擔心我自己老人痴呆+思覺失調, 所以都係星期一打去學校check清楚先。
另外我都會問學校 + 教育署收報名費標準/指引。未清楚事情既真相, 絕不輕言說是。網上說話是有法律責任的, 一陣比人告我就唔好啦。

DEL................

url=http://www.TickerFactory.com/]

簽名被屏蔽

我報過另一間幼稚園都收咗我$100報名費, no need to in, just need to pay.....

原帖由 安安太太 於 09-11-28 12:48 發表
我報過另一間幼稚園都收咗我$50報名費!

del .......

url=http://www.TickerFactory.com/]

原帖由 silvia_ng 於 09-11-28 22:25 發表

你又唔洗o定咀...我話我既印象中je...因為大仔當年係30蚊報名費, 之後一年都係, 但妹妹果年報名費就加到50啦。但我又擔心我自己老人痴呆+思覺失調, 所以都係星期一打去學校check清楚先。
另外我都會問學校 + 教育 ...

你係印象中知道,定係有憑有句講一定先???impression又點可以話sure???

你自己check清楚先表明立場la,就算人地轉載過期法例唔通會犯法咩

米亂用法律威嚇人啦,TT家長 當正個個砌TT生豬肉,最終只會自討苦吃,影響TT其它家長

原帖由 tammyhw 於 09-11-28 22:55 發表
原來好多KG都收超過$30的報名費... 既然樓主咁有心提醒家長. 不如順便CHECK 埋其他學校係咪犯法... 好讓其他KG的家長也安心嘛..

你咪等如D亂過馬路既人比差人捉左,就鬧D差佬:禁多人唔捉,你捉晒其它人先捉我LA!!!

貴更呀你???

I think something need to stop at this stage.
Different schools have different standards of choosing their students.  
As a general rule, may be some of the mothers still not understand now, student who score highest in a group interview or even A level or HKCEE level oral examination is not the one who talk the most or who appears the most dominant. But is the one who could  lead the group, allowe others to express their opinion but keep his own conversation to the optimal needs.  And most school choose student not only by their performance, but also parents characteristics.  They don't want parents who create too much troubles or complaints.  I think many will understand what I mean after reading so much about complaints against TT interview arrangement.
Actually I am not the parents applying TT, I just come up regularily to see others' message cause my son also finding KG. I noticed a few topics talking about TT, "my eye just can't see it pass".

舉報不法或懷疑不法行為是好市民責任, 這可保障其他市民利益. 如果不是故意中傷或誹謗,  我是支持的.

我都相信報名費30元是提供本地課程的幼稚園的上限, 否則很多牟利幼稚園會爭先收取50元, 幾時輪到tt. 但據知如得教育局特別批准, 或是提供非本地課程的幼稚園, 卻不受此限制.不知當中有否混淆, 問問教育局便水落石出了. 現時不用作無謂之爭.

原帖由 深井DY 於 09-11-28 22:56 發表

你係印象中知道,定係有憑有句講一定先???impression又點可以話sure???

你自己check清楚先表明立場la,就算人地轉載過期法例唔通會犯法咩

米亂用法律威嚇人啦,TT家長 當正個個砌TT生豬肉,最終只會自 ...

因為我第一個小朋友比30, 另一個比50, 印象咪咁深刻囉。
要check清楚既唔止我一個, 但要話人但用過期法例去話, 又通唔通呢? 呀新國民?????
作為任何一間學校既家長,見到自己小朋友讀既學校不停咁比人話, 除了要查証之外,亦會將已知既事實同其他人講。我亦唔例外。
但我無你咁多時間去雞蛋裡挑骨頭, 你慢慢咬實崇真唔放, 開多幾個新a/c去回啦!

原帖由 silvia_ng 於 09-11-28 23:54 發表

因為我第一個小朋友比30, 另一個比50, 印象咪咁深刻囉。
要check清楚既唔止我一個, 但要話人但用過期法例去話, 又通唔通呢? 呀新國民?????
作為任何一間學校既家長,見到自己小朋友讀既學校不停咁比人話, 除了要查 ...
新國民,新AC代表係分身???

你唔好無的放矢WO,TT家長

你肯定其它會員轉載既法例係過期?你又肯定佢地存心誤導??

你好似發緊爛渣乍WO
我以事論事,從冇質疑過TT嘅質數,亦不是要跟TT的家長對著幹,亦希望大家用大人應有的EQ去討論,而不是人身攻撃

原帖由 靚太太 於 09-11-29 00:18 發表
章:
21 標題:誹謗條例憲報編號:條:5條文標題:發布明知虛假的永久形式誹謗版本日期:30/06/1997
任何人惡意發布他明知屬虛假的誹謗名譽的永久形式誹謗,可處監禁2年以及被判繳付法院判處的罰款...

你法律知識就係得禁多?

我想問下以你所見我有邊一句說話足以構成誹謗呢??

請引用!!

究竟係有人無中生有,還是證句確鑿呢?!
大家心裏有數吧........

原帖由 靚太太 於 09-11-28 08:48 發表
樓主唔知閣下同崇真有咩十怨九仇,好唔明點解要不斷攻擊間學校!
不停地用唔同的名post間學校的不是!最厲害係你會不停挑撥的報過名的家長令到大家不停係今罵戰,令原本係好太平好有禮貌的親子王國變得不再太平,只為閣 ...

你可能己觸犯誹謗罪了

‹ 上一主題|下一主題