用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 時間迫人
樓主: 牛咪咪
go

時間迫人 [複製鏈接]

原帖由 牛咪咪 於 09-10-21 21:25 發表
吾緊要, 因為佢6:15返到屋企到啦, 跟住我7:00返到, 我煮飯, 佢做功課, 8:00晚飯, 食到8:30邊食邊睇(X不打自己人)8:30沖涼, 20分鐘到, 9:00食生果, 9:15開始做返功課, 跟住做到11:00到, 到亞姐吹頭/收拾書包/擦牙(30 ...

我阿二四點幾返到屋企,食吓嘢、冲吓凉,然後做功課,到7點到做曬。

夜晚黑8點吃飯,電視做菜。本應9點鐘咪都搞拈,但通常佢9點半先拉琴,10點半拉完,11點睡覺。

佢小學10點前睡,中一10:30,到現時11點。我不覺得係佢多嘢做咗,而係我冇以前咁有紀律。你試吓嚴啲,唔好俾佢hea。

我有睇過新高中課程(理科),係淺好多同埋教少咗。其实讀書邊處都一樣(特別去英國,更和香港冇分別),最重要是上堂集中精神,做功課也集中精神。要集中到精神,就要充分休息和有健康的身體。

原帖由 wunma 於 09-10-22 09:27 發表
唔係哂命, 我放工, 隻懶豬已經做哂野坐響梳化嘆電視:

問佢做哂功課未? (拉長語氣) 做哂啦;

有冇check學校網頁 (有時老師會通過網頁嘅e-class比功課)? check左啦;

背左木蘭辭未 (要用普通話背)? 背左頭兩段啦;
...

其實呢d正正係好多家長miss左既野,一個責任心有承擔既年青人,好自然會學識一套應付身邊環境的武功,但呢代既家長往往就只會係硬件上面入手,久而久之,仔女只會成為一個無血無肉既機械人-->讀書唔知為乜、溫習唔知為乜、做功課唔知為乜、阿爸阿媽咁辛苦為乜....總之聽話既就滿足下身邊大人既需要,到反叛期就乜野都反晒出來.....
諗返起以前返學,功課一樣多,阿爸阿媽小學都未畢業,又有幾何需要佢地擔心,但阿爸、阿媽、老師教我地做人要有公德、責任,我就會好好記住。
如果家長真係覺得好辛苦,又覺得好似跌左入無底深淵既,建議睇少d呢個區,同埋改變下大家親子既策略啦。
唔係個個家庭都咁有錢,香港亦唔係下下都係個幾間直資中學可以培育下一代成才,成才既責任亦都唔係單單係學校及家長,由細到大都要俾小朋友知佢自己都要受擔相當既責任。最後我想講要將來生活無憂,頂天立地都唔一定要成才先可以。

回覆 22# 地獄社工 的文章

我都唔係好明你想表達甚麼,之前各家長都係呻大家都唔係對子女特別要求高(當然都是想子女在學校唔好做尾那批),但香港的教育制度就算改來改去,小朋友由幼稚園起都唔多唔少精英制,就係因為大部份家長都唔係大富大貴人家,先想子女盡量讀好些書,起碼在校是中上游位置,如果是名門後代當然可以舒舒服服去外國留學,回來老豆比間公司佢打理,一班世叔伯睇住,正因大家都係打公仔,明白讀好書成為專業人士,現今畢業出來就算未必前途一片光明,起碼日後有點保障,為人父母總算鬆一口氣,完成一部份責任

本人都有兩個囝囝,一個中六,一個小六,回想起大仔讀幼稚園時跟別人講只要他讀書每科有70 - 80分都收貨,但當他一直讀上去,發覺70-80分差不多任班考最尾,所以一直都要求兒子每科最少都有85分以上,為了這個目標,兩公婆如各家長一樣,每日返工,放工,Check 工課,假期亦要睇住小朋友的Schedule(補習班及課外活動)來安排自己的生活,由他們上小學開始,6:00pm除新聞已沒有開電視,但時間依然唔夠用,想改變但沒辦法,就因我唔係有錢人, 小朋友亦明白父母這樣做是為了他們好,我們一家關係亦好和諧只不過是很忙,做家長很忙,做學生的更忙,想改變卻無奈不能變

原帖由 牛咪咪 於 09-10-21 14:25 發表
甘大個我都無咩同佢做, 只不過佢做到11點幾, 甘我就係到睇下報紙陪下佢甘啦, 吾使獨身作戰甘慘

陪伴佢成長, 係最好嘅做法.
ADD OIL!!!

hi,地獄社工,

想知你有否小朋友?有幾個?多大?

因為作為家長,有時知易行難,當身歷其境,就會變成兩回事,

又矛盾,又無奈..

原帖由 地獄社工 於 09-10-24 19:45 發表

其實呢d正正係好多家長miss左既野,一個責任心有承擔既年青人,好自然會學識一套應付身邊環境的武功,但呢代既家長往往就只會係硬件上面入手,久而久之,仔女只會成為一個無血無肉既機械人-->讀書唔知為乜、溫習唔知為乜、做 ...

‹ 上一主題|下一主題