用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 而家D小朋友小學真係咁辛苦
樓主: hoho0728
go

而家D小朋友小學真係咁辛苦 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 bigfoothk 於 09-10-3 17:24 發表
今日是中秋節,全日要温習下星期默書,大家真辛苦.回想校長金句(讀書是求分數),人都瘋!

今日就放一日假吧,中秋節嘛,我今朝都係做完功課就算,明天先博殺

醒目開學勳章

原帖由 kikiboy 於 09-10-3 20:44 發表

我個仔而加讀緊I位, 相信出年呢個時候我將會重演你個case,  諗起都愁.

見步行步,而家無謂唸,傷神,過埋今年開心的幼稚園生活!明年先博殺吧

醒目開學勳章

下星期又輪到英測啦,範圍
my name is kelly
i am a primary one student.
i have a good friend.
he is eric
he likes eating
he is a fat boy
we are in class 1b
we like to read books
our teacher is miss chan
she has big eyes
she is beautiful
i like my school
it is big
i like my new friends too
do you like mun?

reading test係咪考佢識唔識讀呢,又駛唔駛解釋呢

wirting test 係考佢識唔識寫,定要識背默呢

毫無頭緒,有無高人指教一下

醒目開學勳章

唉,以前我淨係睇bk既自由廣場同自由報料,家下只係得閒捕實呢個小學雜談囉

May I know it's a government school or private school?
Normally, DSS or private schools are not that pushing!

原帖由 hoho0728 於 09-10-3 23:00 發表
下星期又輪到英測啦,範圍
my name is kelly
i am a primary one student.
i have a good friend.
he is eric
he likes eating
he is a fat boy
we are in class 1b
we like to read books
our teacher is miss chan
...

不要小看小朋友的能力, 他們可能可以應付到的, 只是須些少時間去適應.
如上英文對小一生不是太難的.
小測是否計在成績表分上?? 學校可能準備小測以PUSH小朋友溫&家長幫忙溫總測驗. 可與同學仔/老師了解吓.

聖經金句- 我叫囝囝背到就背啦....... 有些金句都易上口的.我心唸都唔計分, 唔硬迫他. 當然唔俾小朋友知啦. (好似好孱咁!!)

醒目開學勳章

原帖由 黃巴士 於 09-10-4 11:24 發表

不要小看小朋友的能力, 他們可能可以應付到的, 只是須些少時間去適應.
如上英文對小一生不是太難的.
小測是否計在成績表分上?? 學校可能準備小測以PUSH小朋友溫&家長幫忙溫總測驗. 可與同學仔/老師了解吓.

聖 ...

講起金句
上星期係罪的公價乃是死
我要解釋
咩叫罪
咩叫死
唸到我頭痕

小一JE, 唔洗太緊張既, 唔係嚇怕左小朋友唔鍾意讀書就麻煩啦, TAKE IT EASY, 盡力而為LOR.

一星期默2次書真係幾辛苦,
我仔小二, 他的學校每星期只默書一次, 中英輪流, 中要背默課文(約二十多個字)和趣味默書, 英默是生字抽默幾個, 4,5句句子+趣味默書....唐詩一星期背一次, 可自選廣東話或普通話(幼稚園時我自己有同佢背過十幾首, 所以有時撞正識既佢就好開心)
他不是唸教會學校, 所以不用背金句, 不過逢星期日早上我們都去崇拜, 兒童主日學他都上左成年, 對聖經都略知一二, 且好有興趣聽聖經故事, 聽多了, 作句都幾好, 中文寫作份卷通常都在95分以上.....
每天約5項功課, 星期三如沒聯課活動, 多數放半日, 此日是最好用作重溫各科和溫默書的好機會.....校內活動還有中國舞....校外活動鋼琴...英會話....暫時都頂得順...我都放低左要求...他默書都時有發台瘟(在家滿分, 在校又寫漏都由得佢啦)....最緊要係唔好令小朋友怕左讀書同返學囉..........

小朋友一般適應能力都好高,唔難適應新學校轉變,只係家長適應唔到,又或者家長唔知點消化壓力,成份過落小朋友度。一日五六樣功課,一星期兩次默書,一年四考加科測,我地細個都係咁gala,果時又無咩壓力,皆因阿媽唔會響隔離不斷reinforce讀書壓力,我地細個,100分又好,30分又好,都係好自然既事,而且,以前阿媽無得上網,無咁多比較,bk呢度都製造左唔少比較環境la。

小一,成績唔係首要要,幫佢enjoy校園生活,引起學習興趣,適應左咯,佢自自然然會跟住學校要求走。

Totally agree....

原帖由 KT0603 於 09-10-4 14:20 發表

唔使太緊張,test多幾次大家都麻木ka啦! 其實都係考番平時做功課嗰d,唔好攪到好複雜,嚇死自己和小朋友.
返而小心教吓佢d大小楷,標點符號,大意的小朋友多數錯呢d. ...

睇多左妳地 d 學校,先發覺原來我間學校都唔係幾多野做,都唔錯…因為我就可以多教點校外知識 , 嘻嘻嘻

如果學校壓力唔大, 小朋友就可以多D時間增進課外知識, 所以我BUY愉快教學既學校多D.

原帖由 G-Ma 於 09-10-5 19:12 發表
如果學校壓力唔大, 小朋友就可以多D時間增進課外知識, 所以我BUY愉快教學既學校多D.

Yes, I buy too.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

完全同意.

hi,G_Ma,Happyvalley,

我也buy愉快學習,亦喜歡一條龍,免小朋友做考試機器,讓他們可抽些時間參與並享受喜歡的課外活動,從中領悟正確的價值觀和生活態度,無形中又可提升他們的自學能力和鬥心,多重得着,划算!划算!

原帖由 Xenc 於 09-10-5 12:56 發表
小朋友一般適應能力都好高,唔難適應新學校轉變,只係家長適應唔到,又或者家長唔知點消化壓力,成份過落小朋友度。一日五六樣功課,一星期兩次默書,一年四考加科測,我地細個都係咁gala,果時又無咩壓力,皆因阿媽唔會響隔離不斷rein ...

回覆 23# hoho0728 的文章

hello!我的兒子也是呂祥光學生,今年小二,reading test 識讀就可以,測驗的卷不太難,月尾考試遲些會有範圍,放心啦!小朋友好快就會適應和習慣
.

原帖由 Annabellalaw 於 09-10-6 09:16 發表
完全同意.

我也buy愉快學習,亦喜歡一條龍,免小朋友做考試機器,讓他們可抽些時間參與並享受喜歡的課外活動,從中領悟正確的價值觀和生活態度,無形中又可提升他們的自學能力和鬥心,多 ...

好似我教囡囡打乒乓波,個波無論點快點失位都好,一定要追住個波來打,因為只要妳不放棄,就一定有機會打返個波返去。

一條龍既好處係有中學做後盾, 小學可以唔洗咁大壓力, 唔洗"谷"成績, 可以有個輕鬆D既小學階段, 從而可以利用多出嚟既時間去發掘一下佢地有咩專長, 興趣, 亦可以抽到時間參加多d不同既比賽, 培養一下佢地既進取心.

原帖由 Annabellalaw 於 09-10-6 09:16 發表
完全同意.

我也buy愉快學習,亦喜歡一條龍,免小朋友做考試機器,讓他們可抽些時間參與並享受喜歡的課外活動,從中領悟正確的價值觀和生活態度,無形中又可提升他們的自學能力和鬥心,多 ...

BINGO!!!

原帖由 G-Ma 於 09-10-6 19:31 發表
一條龍既好處係有中學做後盾, 小學可以唔洗咁大壓力, 唔洗"谷"成績, 可以有個輕鬆D既小學階段, 從而可以利用多出嚟既時間去發掘一下佢地有咩專長, 興趣, 亦可以抽到時間參加多d不同既比賽, 培養一下佢地既進取心.

...
‹ 上一主題|下一主題