用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88校網的家長入黎傾下~~~
樓主: elain
go

88校網的家長入黎傾下~~~ [複製鏈接]

原帖由 fungpolly123 於 09-9-22 09:52 發表
我諗循理叩門唔係容易, 我女女舊年選小一大抽獎時,循理放第4, 都入唔到, 第一輪亦無簡佢, 可能係咁, 叩門時直情無得見, 打電話同我地講無位啦.

...

係呀....真係咁誇張
如果真係都無辦法啦...咩都要試架啦

原帖由 babycherry22 於 09-9-22 19:57 發表
'

開放式開放式管教

係呀...咪就係"開放式管教"囉.
你"明"啦....唔洗咁白掛....hahaaa

貢獻勳章

原帖由 babytai 於 09-9-22 23:03 發表

係呀...咪就係"開放式管教"囉.
你"明"啦....唔洗咁白掛....hahaaa

我決定報迦密,因我個女喜歡...

係呀...咁我祝你好運啦..

我就照舊報沙官...大抽獎都可能會揀迦密做頭3位...唔知到時會唔會有緣同你做同學仔呢??

回覆 1# babytai 的文章

hi

我囡讀聖幼, 一心想報聖小, 但上星期6 去完+密又覺得佢地幾好, +陣1516都5知點算
桐桐樂園 PART 3, 有時間歡迎參觀

原帖由 pat614 於 09-9-24 01:47 發表
hi

我囡讀聖幼, 一心想報聖小, 但上星期6 去完+密又覺得佢地幾好, +陣1516都5知點算

係呀???咁想問吓你又覺得+密有咩好呀???講d意見黎聽吓呀
我見大家對佢印象都唔錯喎....我都同你一樣1516啦
依家考慮聖小會唔會排三甲呀.....又要煩啦..
不如大家上個d黎呢個post 傾吓啦...keep in touch呀
交換吓意見呀

醒目開學勳章

原帖由 babytai 於 09-9-24 11:44 發表

係呀???咁想問吓你又覺得+密有咩好呀???講d意見黎聽吓呀
我見大家對佢印象都唔錯喎....我都同你一樣1516啦
依家考慮聖小會唔會排三甲呀.....又要煩啦..
不如大家上個d黎呢個post 傾吓啦...keep in touch呀
交換吓 ...

俾d提議大家, 88網最熱有3間, 沙官, 陳元喜, 聖心, 呢3間就算放first choice都未必入硬, 所以為穩陣起見, 可以o既最好3揀1, 再唔係最多都只好3揀2, 因為呢3間是旦一間放3nd choice 入o既機會等如零..... 而迦密, 我上年放3nd choice 都入唔到, 所以如果真係有心入o既, 最好放1st 或 2rd choice.

我想聖心1, +密2囉, geni...你個小朋友返+密開心嗎 ? 你排佢第幾架

原帖由 Geni 於 09-9-24 13:34 發表

俾d提議大家, 88網最熱有3間, 沙官, 陳元喜, 聖心, 呢3間就算放first choice都未必入硬, 所以為穩陣起見, 可以o既最好3揀1, 再唔係最多都只好3揀2, 因為呢3間是旦一間放3nd choice 入o既機會等如零..... 而迦密,  ...
桐桐樂園 PART 3, 有時間歡迎參觀

醒目開學勳章

我個仔依家講緊沙官. 舊年我o係咁排o既:
1 - 沙官
2 - 陳元喜
3 - 迦密
4 - 王賜豪
5/6 - 冼次雲/循理 (唔記得...)
7 - 美林
8 - 聖心 <-- 因為明知入唔到所以放咁後
9/10/11 - 淨番o個3間

最後我抽到第7志願..... 之後我就去o左頭3個志願o既學校叩門, 迦密同沙官都收, 王賜豪冇去in, 陳元喜唔收, 最後揀o左沙官.

我知道有人王賜豪放第4志願都入到, 而迦密有冇人第3志願入到我就唔肯定o勒!

Hi Geni

請問仔仔在沙官上學如何,愉快嗎?老師們怎樣?是否傳統教學?
我只知道是出名,怎樣好真的唔知道?

醒目開學勳章

原帖由 siuyhj 於 09-9-24 18:27 發表
Hi Geni

請問仔仔在沙官上學如何,愉快嗎?老師們怎樣?是否傳統教學?
我只知道是出名,怎樣好真的唔知道?

呢個問題我之前都有問過, 睇o下幫唔幫到你

沙官o既小朋友, 校園生活愉快嗎?

個仔由開學到依家番學都未夠一個月, 所以功課都唔係好多, 有興趣可以去沙官個website睇睇, 佢地每日都會將當日小一各班o既手冊資料放上去, 睇o左你就知功課量有幾多o勒! 而老師方面, 暫時都ok, 上個星期家長會, 好多家長都有問老師有關自己個小朋友o既問題, 老師都記得哂, 証明佢地都有用心觀察每個小朋友, 再加上佢地都有行小班, 一班只有26~27人, 照顧起上來都容易d. 所以就算唔揀沙官, 總括來講我覺得行小班o既學校比行大班o既學校更值得考慮.

GENI
如果我嘅心水想係1-沙官, 2-循理, 3-迦密
4-聖心, 5-冼次雲, 6-陳元喜, 7-王晹豪
8-11...應該點排好呀????
係啦...你仔仔返左廿幾日學...你覺得佢開唔開心呀????多唔多功課呢???

嘻...啱啱出完個post先見係個新post添

醒目開學勳章

原帖由 babytai 於 09-9-24 22:29 發表
GENI
如果我嘅心水想係1-沙官, 2-循理, 3-迦密
4-聖心, 5-冼次雲, 6-陳元喜, 7-王晹豪
8-11...應該點排好呀????
係啦...你仔仔返左廿幾日學...你覺得佢開唔開心呀????多唔多功課呢??? ...

我之前都有提過, 沙官,陳元喜同聖心, 你唔放頭一二志願一定入唔到, 所以我覺得既然你都放聖心同陳元喜咁後, 同放棄佢兩間冇分別, 咁不如再放後d, 唔好浪費機會, 因為好似王賜豪咁, 根據我上年o既排位, 就算放佢去4th choice都唔一定有位, 你如果放第7就更加唔會有機入.... 至於淨番o個4間, 呢幾年自行位都派唔哂, 即係只要你肯交表佢都有位收你, 所以放最後都冇所謂. 對於呢4間, 我都真係唔係好認識, 只知每年只開到1~2班.

所以如果上面o既真係你o既心水, 咁係策略上我會咁提議:
1-沙官, 2-循理, 3-迦密
4-冼次雲, 5-王晹豪, 6-聖心, 7-陳元喜 (可能入到5 o既機會已經好細. 4我就唔肯定)
8~11 是旦啦, 俾我就睇大抽獎有幾多坐淨, 少o既就放前, 多o既就放後.

有時理想同現實又真係不能共存的....

貢獻勳章

原帖由 babytai 於 09-9-23 22:53 發表
係呀...咁我祝你好運啦..

我就照舊報沙官...大抽獎都可能會揀迦密做頭3位...唔知到時會唔會有緣同你做同學仔呢??

哈哈~~都有可能good luck

貢獻勳章

[quote]原帖由 babycherry22 於 09-9-24 23:30 發表

哈哈~~都有可能good luck

重點是我在隆亨返工,我好想自己接女女,加上佢學校上年有10個小朋友入過迦密^^個個家長都話好

不過,我報了培僑,如果收了琳琳先叫1516^^

我是不會想大抽獎,不如看看到大抽獎時,仲有多少個位先算

原帖由 Geni 於 09-9-24 23:15 發表

我之前都有提過, 沙官,陳元喜同聖心, 你唔放頭一二志願一定入唔到, 所以我覺得既然你都放聖心同陳元喜咁後, 同放棄佢兩間冇分別, 咁不如再放後d, 唔好浪費機會, 因為好似王賜豪咁, 根據我上年o既排位, 就算放佢去4 ...

多謝你意見呀...1,2,3我都咁住咁排...尾個4位都係是但
因為係最少班數個幾間.(自已個時係讀張煌煒, 但佢只得一班小一....真係唔係咁想囉)...我今朝都已經去左沙官交表啦...希望得啦...

想報聖心,但是否課程深,老師有愛心嗎?請給予意見

原帖由 Geni 於 09-9-24 23:15 發表

我之前都有提過, 沙官,陳元喜同聖心, 你唔放頭一二志願一定入唔到, 所以我覺得既然你都放聖心同陳元喜咁後, 同放棄佢兩間冇分別, 咁不如再放後d, 唔好浪費機會, 因為好似王賜豪咁, 根據我上年o既排位, 就算放佢去4 ...

貢獻勳章

babytai

我老公都是讀張煌偉 我同我幼奶講,當年做咩報呢間,哈哈
今天,妳去沙官交表多人嗎?
我奶奶話佢9:00去迦密要掛隊,令我有dd緊張...
因我又無自己去,奶奶話俾人問野問到頭暈......
又話見到d人去到先影印

....我話我是不會漏,我check了好多次

琳琳mama,

我朱朱e家好多咀,又頑皮,我都想幫佢報沙管,
但又驚佢跟唔上,
都唔知點算
知唔知張煊昌好唔好
佢有一條龍中學
請各位比下意見

1516的朱媽
原帖由 babycherry22 於 09-9-25 18:43 發表
babytai

我老公都是讀張煌偉 我同我幼奶講,當年做咩報呢間,哈哈
今天,妳去沙官交表多人嗎?
我奶奶話佢9:00去迦密要掛隊,令我有dd緊張...
因我又無自己去,奶奶話俾人問野問到頭暈 ...
‹ 上一主題|下一主題