用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘宣幼09~10年度K1 pm class家長入來傾下!! ...
樓主: tupytupy
go

九龍塘宣幼09~10年度K1 pm class家長入來傾下!! [複製鏈接]

報到~~
大家好呀
我個都係仔仔

醒目開學勳章

星期二可以見面lu

係呀,我同你同班添呀 好期待呢

原帖由 tabodaisy 於 09-8-30 00:53 發表
星期二可以見面lu
[/url]

K1 pm B 班報到, 星期二見
原帖由 tupytupy 於 09-8-30 15:43 發表
係呀,我同你同班添呀 好期待呢

Hello

我個大女都係今年k1, 佢係上午A班,你地好~~

我住紅磡黃埔架, 有無小朋友都係住個到 ? 會搭校車架..

好野!! pm K1B,又多個同班同學喇

原帖由 Polly627 於 09-8-30 21:50 發表
K1 pm B 班報到, 星期二見
[/url]

醒目開學勳章

今天返學了.........好期待及緊張呀

結果我地都係太忙亂無相認到添!!

不過我見你仔仔張相好熟口面........你仔仔係咪都係用stitch藍色杯仔呀?

原帖由 tabodaisy 於 09-9-1 10:32 發表
今天返學了.........好期待及緊張呀
[/url]

我女女係PMA班~多多指教~

醒目開學勳章

原帖由 tupytupy 於 09-9-2 17:59 發表
結果我地都係太忙亂無相認到添!!

不過我見你仔仔張相好熟口面........你仔仔係咪都係用stitch藍色杯仔呀?

係呀...........我知妳係邊個lu!今天坐我對面嘅.....
明天我不會到學校,星期五我會到學校,到時再傾!!

係呀,就係同你仔仔撞杯果個囉,我地都係stitch杯呀!

我當時都諗緊係唔係你,但又要聽住老師講野,後來又有嬸嬸來抹地,轉頭又放學lu.......

我地今日開始搭校車喇,但我逢星期一都會自己接放學,睇下我地有無機會碰到面啦:)

原帖由 tabodaisy 於 09-9-2 23:57 發表

係呀...........我知妳係邊個lu!今天坐我對面嘅.....
明天我不會到學校,星期五我會到學校,到時再傾!!
[/url]

今日宣幼正式開學喇,唔知全校返晒,d校車會唔會好迫同遲到呢?
[/url]

你們好

我的女兒是若晞,讀下午b班香蕉組,住馬鞍山,坐媬姆車是寫創價幼稚園    ,請問有冇同學是同車?

me too, any mama can help, thannnnnnks

原帖由 pyanny 於 09-8-25 10:45 發表
hello everyone,

i know all yr child enter 宣幼. and i want my son enter this kindergarten, can anyone tell me what will be ask in the interview ,then let me has a preparation.

thanks thanks:ki ...

主耍係常識和認知o既問題,都有問家長架
interview都好認真,都考好多野架
(有d幼稚園真係問幾條問題就走架喇)
同佢溫多d啦

only u answer me, really thanks.
can u tell me more?? can u pm me really thanks

原帖由 ICbaby 於 09-9-5 16:35 發表
主耍係常識和認知o既問題,都有問家長架
interview都好認真,都考好多野架
(有d幼稚園真係問幾條問題就走架喇)
同佢溫多d啦

pyanny

sorry,唔係唔想答你,係唔知點答你;每年interview的題目唔同,即使每個都會唔同;加上每個小朋友都唔一樣,仲要睇埋當天小朋友的情緒精神等,都會好影響interview的結果。 坦白講,我係無同我小朋友o係in任何一間kinder前去溫過任何野,我係等佢自由發揮囉,唔好比壓力佢就得喇。

anyway,我blog有原汁原味記低晒我小朋友interview當日的details,唔mind的話歡迎你去睇睇,但其實我真係唔覺得宣道in左好多野囉,我亦唔覺佢地in得深喎(唔好誤會,我個小朋友一d都唔outstanding,亦一d都唔算得上係叻)。 click here

原帖由 pyanny 於 09-9-5 17:55 發表
only u answer me, really thanks.
can u tell me more?? can u pm me really thanks
[/url]

原帖由 tupytupy 於 09-9-6 00:13 發表
pyanny

sorry,唔係唔想答你,係唔知點答你;每年interview的題目唔同,即使每個都會唔同;加上每個小朋友都唔一樣,仲要睇埋當天小朋友的情緒精神等,都會好影響interview的結果。 坦白講,我係無同我小朋友o係in任何一間kinder前 ...

我都認如Tupytupy既講法, 宣道真係唔係問得好深, 都係好一般既認知問題, 但係老師點揀學生就唔知喇, 有時真係講彩數, 唔好俾壓力小朋友同自己,考唔到唔係小朋友唔叻..

原帖由 tupytupy 於 09-9-6 00:13 發表
pyanny

sorry,唔係唔想答你,係唔知點答你;每年interview的題目唔同,即使每個都會唔同;加上每個小朋友都唔一樣,仲要睇埋當天小朋友的情緒精神等,都會好影響interview的結果。 坦白講,我係無同我小朋友o係in任何一間kinder前 ...

可以咁講喇,小朋友有讀過bb班同冇讀又唔同敢講法既,始終比人讀多一年書,真係差好遠架, 如果冇讀bb班,咁梗係要同佢溫下架喇,好正常.
(如果唔係d面試班點會咁受歡迎呢?,我真係唔信個個自由發揮lor)

至於問o既野深唔深同多唔多,真係見仁見智喇,
我之前同囡囡報了7間kg,(大部分所謂名校)
都係草草了事,得2-3分鐘(橙都未坐暖就走),唯獨是宣幼考既問題係最多.
見你寫d野,同以前考既問題同以前差不多. 

係囉,同埋其實係小朋友自己揀學校架,我見好多朋友都係,好努力咁去為小朋友準備去考最心儀的學校,但小朋友就一係扭計,一係病,一係就臨場失準等等;但無啦啦又會
o係in第2間的時候有超水準的表現,所以真係好難講的。

原帖由 Winnietao 於 09-9-7 11:32 發表

我都認如Tupytupy既講法, 宣道真係唔係問得好深, 都係好一般既認知問題, 但係老師點揀學生就唔知喇, 有時真係講彩數, 唔好俾壓力小朋友同自己,考唔到唔係小朋友唔叻.. ...
[/url]
‹ 上一主題|下一主題