用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 HELP: 2歲自閉傾向BB讀I位定"伴我童樂"好? ...
樓主: cakev
go

HELP: 2歲自閉傾向BB讀I位定"伴我童樂"好? [複製鏈接]

你話"可以每日俾小朋友响i位番上午,下午番c人s位(我覺得最好)。" 但小朋友咁細 (k1, k2), 唔駛午睡嗎? 如不午睡, 佢咁累, 都未必吸收?  咁細唔午睡怕唔怕影響腦? 另外c人s位應該多數在上午, 比較少在下午?

原帖由 singren 於 09-8-5 16:08 發表
以我所認識既a仔中,有部份都係入左i位,而出面會加好多c人既訓練,因你入左i位,佢地會比你知佢幾時有特殊老師同你小朋友做訓練,你當然唔好錯過d訓練,而訓練大多於上午,你可以睇下d時間。

而你係可以同學校請假,你同佢地講你要 ...

當然要睇小朋友午睡情況。我講番我囝d同學(未有政府服務),佢地上午番c人s位,下午番幼稚園,我都問過佢地小朋友唔使瞓咩!?佢地話小朋友下午班後番到屋企瞓一陣就得,有d家長話小朋友唔使瞓添!

但我小朋友係要瞓晏覺,平時瞓兩個鐘要叫佢起身,唔叫就3個幾鐘都得。所以我同佢報左一間全日既幼兒院,放左c人s位就同佢番全日班,其實番去係食飯同瞓覺,起身有小小活動就放學。我都唔想小朋友辛苦,但我想佢學下群體生活,當然比全日錢番半日好似好奇怪,但我目的係比小朋友學下自理同接觸多d小朋友,唔係要佢去學中英數課堂。佢番去要學食飯﹑食飯前後及睡覺前後及如廁前後學校都有規舉要守﹑要佢學習排隊﹑接觸多d小朋友…

每個家長要求唔同,我見其他小朋友番兩間又得,當然想自己小朋友學多d,接觸多d,但係自己小朋友又唔同人地(要瞓晏覺),所以就跟d唔跟d,同佢報全日班囉!哈!

我同樓主講佢小朋友可以上午去i位,下午去c人s位係因為佢派到i位,我諗可以同我地調轉下午先番c人s位囉!(我地番幼稚園冇訓練,佢i位有就更多更好添!)

另外,大部分c人s位係有分上下午班的,你可以去問下。

當然還有好多做法,我都希望你們多d資料參考一下,搵間合適自己小朋友既學校啦!

原帖由 ktv 於 09-8-5 23:56 發表
你話"可以每日俾小朋友响i位番上午,下午番c人s位(我覺得最好)。" 但小朋友咁細 (k1, k2), 唔駛午睡嗎? 如不午睡, 佢咁累, 都未必吸收?  咁細唔午睡怕唔怕影響腦? 另外c人s位應該多數在上午, 比較少在下午?

...
‹ 上一主題|下一主題