用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 學生派咗間Band 5學校,點算?
樓主: gillian88
go

Band 1 學生派咗間Band 5學校,點算? [複製鏈接]

你們還好是brand 1 學生, 我的兒子是 brand 2 學生, 有直屬brand 1 中學,一心以為會收2/3小學同學, 但因為今年收1/2同學, 所以我的兒子不被取錄, 竟派左去 Brand 3 MOS TWGH Wong Fung Ling, 一見 F1 得120人即刻想C!!
現在還未有好消息!! Help!!
http://www.flickr.com/photos/asas_family/sets/72157601057744979/

直資試林大輝la, 又或者試D band 2 中中, 若女女英文好, 有餐士, 因為好多中中都要找D英文好的準備明年去微調

願主祝福你們

原帖由 gillian88 於 09-7-8 23:20 發表
我不是怪你,因為女兒呢幾期考試英文有A有B,中文只有B級,數學全部A,問她亦喜歡英中,加上老師意見,才這樣選校的,她校裡有考得好過佢嘅都派唔到,考得差佢又派到,只怪運氣唔好No.差,過算啦,對與錯都已過去了,唉!到今天都 ...

直資觀塘福建中學...如果你女兒有游泳獎項實入到....間中學有泳池,排名都一直升緊...應該入得過....

完全明白你感受阿女中西區成績不差也排到第9志願,band 2尾,心也不甘,很失望也想大喊 ,女兒也忍不住哭了,昨天也搵了6,7間學校,今天也行了5間,由西區搵到東區,再到南區,2天一共10幾間,行到2對鞋也爛了,双腳酸軟要搽安美露
祇留一點希望!
但另一角度想或者她會入到精英班讀得開心呢!阿女話今年一定要更加努力,祈望F.2可升上更好的學校
我覺得應該向女兒說出新校的優點及幫她取得更成績,或代明年才轉吧!加油

唔好灰心,我個仔當年 band 1 全班第 一,都派到 band 2 中中, 叩了幾家英中都無位, 最後有一間 band 1 中中收佢,依家讀左幾年都 ok....佢呢間中學今年高考成績好好...所以唔好放棄....

原帖由 np2000 於 09-7-8 23:46 發表
唔好灰心,我個仔當年 band 1 全班第 一,都派到 band 2 中中, 叩了幾家英中都無位, 最後有一間 band 1 中中收佢,依家讀左幾年都 ok....佢呢間中學今年高考成績好好...所以唔好放棄.... ...

邊有可能呢....除非你自行無揀或者揀d超難入既超級名校....

- 沙小今界P6是4班(上) 及 3班(下).>>>>>不是, gillian88這一屆上午校P.6有5班, 你的資料係 lai 近9月P.5 升P.6的.
- 水準上午班較突出.
- 但如你是下午班,及非首班, 结果便是意料之內. 你的校長- 應清楚學生的排位. 你有否在揀校前與老師清楚溝通了解.
- 過去幾年學校水準真是下滑了很多(突 ...>>>>>也不是, 過去兩年升中派位不錯 (上午校), 派獲英中率是上升的!  肯定不祇1/3 band 1!

Hi,

雖然小女不是今年升中, 但睇見派位派得不好的mami & 小朋友真係辛苦!  我想是你女兒的隨机no.太后+上選校太 hit 吧.....無論如何除英中外, 也試吓較好的中中la.  待明年女女努力做好成績再轉校!

昨天聽一個mami 講 (佢g 前打電話問的), 楊葛小琳來年F.1 會轉英數, 同埋佢地都收多左 band 1 生...有冇試 lei 間?  梁文燕呢?

希望快 d 聽到你 ge 好消息!   
原帖由 gillian88 於 09-7-8 23:20 發表
我不是怪你,因為女兒呢幾期考試英文有A有B,中文只有B級,數學全部A,問她亦喜歡英中,加上老師意見,才這樣選校的,她校裡有考得好過佢嘅都派唔到,考得差佢又派到,只怪運氣唔好No.差,過算啦,對與錯都已過去了,唉!到今天都 ...

千祈唔好放棄!
個遊戲規則雖然不合理,但亦只有跟住玩。
作為父母,盡左最大的努力,無論結果如何,都已對得住自已及對得住子女!
等你好消息!

gillian88,
若band1英中沒有回應,那你真的要試試其他中中,若女兒成績屬band1,胡忠本應有機,但到現時相信已失了先機,因她也有本身的擁躉。若今天仍未有著落,建議你去試葛小琳、陳楷、馬鞍山崇真,至於梁文燕、基督也可先打電話問問情況,因她們也相當多人叩門,今天的機會可能很低,但無論如何,不要放棄,希望在明天。
ymcat
原帖由 gillian88 於 09-7-8 20:05 發表
女兒係沙官小讀,成績全級60,屬中上.唔好彩派咗去樂道,呢兩天見咗幾間Band 1及Band 2學校都無消息,做媽媽的覺得好冇用,女女成績不算差,但我都找不到一間好小小的學校給她讀,浪費了她的努力.......我應該怎樣做? ...

原帖由 phwong 於 09-7-8 21:14 發表

Hi gillian88,
完全理解到你ge感受, 因為我ge情況同你差唔多, 女兒成績band 1 中, 派到第26志願, 間學校屬 band 3尾,尋日見到張成績單, 完全唔知點算, 又驚自己ge情緒影響個女(因為我都知佢自己都唔好受), 全日就 ...

我自已排序時,將所有band1學校排在前,然後才是band2,所以,如果我派到30位,仍是band2學校,决不会是band3的。(當然,我計過數,保証了名單中的總學位多過本區band1生)

如果派到的确是band3學校,有此結果只有三個可能性:

1. 孩子是band2,band3學生,或
2. 無端端將band3學校填上去,或
3. 上報成績時給調了位置。

有些學校水準奇低,band1、band2學生比率不高,學校視此為高度秘密,對家長、學生做出種種誤導。

有些學校教師、校長自己蠢就够了,却要求band1學生最多填上三個band1學校,然後幾個band2的,後面又填上band3的。他們視首三志願的百分比為政績指標,還登上网頁以誤道家長。而事實上,此政績指標毫無用處,只要填曬band3名校,此指標一定很高!

沙官、聖心的情況本人比較瞭解(當然遠遠不及ymcat兄般全面),全級考60,派去樂道,就連我都不接受,但是現在不是賽後檢討的時候,否則孩子會以為是父母的錯誤決定導致今次的結果。現在要做的是盡最後努力,為孩子爭取他應得的。努力爭取得來的,孩子會更加珍惜!

醒目開學勳章

hi,

如果唔介意直資可試土瓜灣顏寶玲(10號截止)或官塘福建(9號截止)!祝好運!

yuk hei mum

我有朋友在2年 前,她的囡囡是band 1生,同樣派到band3 學校,第一二日也行了超過十間學校一樣沒有消息,她唯有先註冊,但她沒有放棄,後來她叩到聖安當,她拿回註冊再註冊,但她仍沒有放棄,最後她叩到蒙民偉,無論如何,不要放棄,希望在明天。

原帖由 楊瑩 於 09-7-9 12:03 發表
我有朋友在2年 前,她的囡囡是band 1生,同樣派到band3 學校,第一二日也行了超過十間學校一樣沒有消息,她唯有先註冊,但她沒有放棄,後來她叩到聖安當,她拿回註冊再註冊,但她仍沒有放棄,最後她叩到蒙民偉, ...

如果真是band 1生,其實不應該填band3 學校...
因為只有1/3的學生一齊派..第6-10志願一定要填1~2間BAND2作保險,第10志願以後可以重填band 1學校, .....
但如果band 1尾跌入band 2頭...因大抽獎的隨機號碼關係,隨時唔好彩排到band 2最尾次序....甘就好大機會派到band3 學校....所以都系果句...如果全級5X以後名次,應該保險D當BAND2揀學校

原帖由 kenny325i 於 09-7-9 10:00 發表
沙官、聖心的情況本人比較瞭解(當然遠遠不及ymcat兄般全面),全級考60,派去樂道,就連我都不接受,但是現在不是賽後檢討的時候,否則孩子會以為是父母的錯誤決定導致今次的結果。現在要做的是盡最後努力,為孩子爭取他應得的。 ...

如果樂道是band3學校,除排家長將它排得很前,不然不可能派到。

所以,最有可能是全級60已不是band1。

原帖由 judy 於 09-7-9 12:22 發表

如果樂道是band3學校,除排家長將它排得很前,不然不可能派到。

贊同X2....其實全級60老師已經唔可以肯定系唔系band1...雖然學校有數計, 但都難保其他學校突然成績好左, ....

原帖由 judy 於 09-7-9 12:22 發表

我覺得除了頭幾位教統局會跟序排, 但排不到便會將你派去一些收生不足的學校, 有些被派到26/27的, 但排在前面的直資中學還有位呢!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 judy 於 09-7-9 09:43 發表

我自已排序時,將所有band1學校排在前,然後才是band2,所以,如果我派到30位,仍是band2學校,决不会是band3的。(當然,我計過數,保証了名單中的總學位多過本區band1生)

:我都係咁做。不過要好肯定係band 1

如果派到的确是band3學校,有此結果只有三個可能性:

1. 孩子是band2,band3學生,或
2. 無端端將band3學校填上去,或
3. 上報成績時給調了位置。

有些學校水準奇低,band1、band2學生比率不高,學校視此為高度秘密,對家長、學生做出種種誤導。

有些學校教師、校長自己蠢就够了,却要求band1學生最多填上三個band1學校,然後幾個band2的,後面又填上band3的。他們視首三志願的百分比為政績指標,還登上网頁以誤道家長。而事實上,此政績指標毫無用處,只要填曬band3名校,此指標一定很高!

:我都有同感,所以學校不能盡信,有些重要關鍵要家長調節

‹ 上一主題|下一主題