用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你會唔會比bb兩歲讀幼兒園,請分享
樓主: SallyMa
go

你會唔會比bb兩歲讀幼兒園,請分享 [複製鏈接]

王國長老

Re: 你會唔會比bb兩歲讀幼兒園,請分享

應該是出年八月2歲7個月先讀N1,因佢個年齡應該是班中大仔,你要他二月一足兩歲便讀NI,佢始終要在4年幼稚園中重讀一年,因為唔重讀到小一入學根本未足歲的,唔使太心急呢!

另外我仔都有讀N1的,好好喎,特別佢係細仔,讀過N1上K.1時容易適應D。

snoopy_lamlam 寫道:
我想問我囝囝明年年頭就足2歲, 你o地覺得明年2月插班讀N1, 還是等到明年8月先正式讀N1呢????

我個囡都有返幼兒園呀,不過佢只係返暫託,我仲考慮梗好唔好俾佢讀全日,我個囡個時都係未係好識去廁所架,返左學一星期到返黎就開始肯坐廁所,食飯呢,學校都會教佢架!!同埋佢講野真係叻左好多,仲有禮貌左好多tim呀!!
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!我的Blog

麟媽媽,
多謝你的意見

冬日勳章

janet,
你係咪因為要返工,所以先可以暫託呢?我都搵左一間幼兒園,佢地話暫託只係俾有需要的小朋友,你每星期暫託幾耐呀?

我唔係因為要返工,只不過我想俾佢返去學下野同埋玩下,係架暫託係俾有需要既人,不過我個女返個間因為冇人讀暫託,所以有位,不過到暑假就唔可以返架喇,因為要俾返d有需要既人!!我而家一星期返五日!!每日四個鐘,食早餐同埋午餐!!
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!我的Blog

HoWangMami 寫道:
其實要睇你BB和你是否覺得有冇需要,好似如果你BB有和人相處問題,說話問題,自理能力或溝通方面你覺得佢唔係幾好,咁早D比佢讀書係好事,因為佢會係學校學倒以上事情,又或者你覺得BB冇以上問題,但佢自己一個在家好悶,也可以考慮比佢早D返學,唔需要一到2歲就要返,可考慮2歲半插班也可,所以要唔要BB早D返學,係視乎你和BB的實際需要,可以好好考慮!

Hi HoWangMami,
如果2歲半插班會唔會老師唔教去洗手間,吃飯,有禮貌的事情,因其他小朋友都2歲開始學

我都有比囡囡返呀, 佢依家 2 歲.
返左幾日學.
因為平時跟公公婆婆,
覺得返學會好 D !
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

有無特別提議哪間n1 (在九龍塘)?
曉穎6 Sept 2002      3.47 kg     53 cm6 Sept 2003      8.18 kg    70 cm 6 Sept 2004    10.00 kg   86 cm   6 Sept 2005     14.50 kg   95 cm6 Sept 2006     16.36 kg   105 cm 6 Sept 2007 22 kg 115
cm Sept 2014 43kg 153cm
[size=medium]曉穎

snoopy_lamlam,

你可以比仔仔明年頭讀n1,到9月都係讀n1至後年8月,因為大仔就可以有多半年n1讀。

看你需要。

snoopy_lamlam 寫道:
我想問我囝囝明年年頭就足2歲, 你o地覺得明年2月插班讀N1, 還是等到明年8月先正式讀N1呢????

tt2001 寫道:
要打去問,讀下學期多數下午班。我仔都係舊年下學期才夠2歲,下午班才有位,今年K1至讀上午班。

請問知唔知
元朗邊間收兩歲讀幼兒園/幼稚園,,半日果隻!

thanksssssssssss

HI 麟媽媽
如果2歲半插班會唔會老師唔教去洗手間,吃飯,有禮貌的事情,因其他小朋友都2歲開始學  

我都好同意florence既做法...因為我個女都係咁..2歲返n1...而家就讀番幼稚園k1...真係自立好多架

Snoopy_lamlam,

我個女只係大你個子7日 (係1月13日 出生). 我都有同樣嘅煩惱, 唔讀就驚佢學嘢比人慢, 讀就驚佢扺抗力差容易病, 真係好煩惱!!

不過佢今個星期六開始返 Playgroup, 試吓反應先.

你做咗決定未呀?

bird-bird,

我決定o左等到下年8月先比囝囝讀N1, 上星期六開始去playgroup, 囝囝可能仲未習慣, 係咁要走,我諗要上多幾堂先有d效果.
妳又係星期六上playgroup, 係邊區呀?會唔會同一區呢?

我係元朗呀, 你呢?

bird-bird ,
我係大埔.
不過妳可否pm o的資料給我, 因我有朋友住屯門, 亦好想同囝囝上 playgroup.

Hi Everybody,

I live in Hong Kong East and my son is 12 months now.  I want him to go Pre-nursery in the coming year once 2 years.  Any suggestion of the school in HK side ?

Thanks

snoopy_lamlam,

你可以試吓呢個綱址.
http://www.YL.hk/kc
電話 : 24747303

可以打電話同親自上去睇吓, 佢哋係英文 playgroup.
我都要星期六至返第一堂, 未知好唔好. 但上過去睇, 雖然地方細啲, 不過感覺ok.

snoppy_lamlam,

請問你絛咁靚嘅 growth line係邊道 download 呀?

好似唔得嘅????
‹ 上一主題|下一主題