用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 有無小朋友巳經收到祟真幼稚園取録通知? ...
樓主: garfield12
go

有無小朋友巳經收到祟真幼稚園取録通知? [複製鏈接]

我個仔都是大仔,又上緊2歲班,面試時又得他答問題,家`姐又剛考到他們的小一(09年),都不知何唔

醒目開學勳章

原帖由 winwin815 於 08-10-22 21:55 發表
有waiting架咩?

我見封信寫左: 如果被取錄的不在指定日子註冊, 會由waiting list的學生補上喎, 唔知有無人係waiting list 呢?

無收呀, fail左, 我班bk朋友話, 似睇家庭背景, 有冇工人, 有冇人跟到佢地英文功課喎

原帖由 garfield12 於 08-10-22 22:20 發表
我個囡係102 第二group,咁有無收你個囡囡呀?
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

係喎, 我都冇睇得咁仔細, 不過我有個朋友, 佢仔已3歲, 話一定有waiting架喎

原帖由 ay917 於 08-10-22 23:53 發表

我見封信寫左: 如果被取錄的不在指定日子註冊, 會由waiting list的學生補上喎, 唔知有無人係waiting list 呢?
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

我係家庭主婦, 無工人呀

原帖由 ay917 於 08-10-22 23:53 發表

係???? 講真, 佢唔收我女無所謂, 但係我有少少失望, 點解好似好兒戲咁, 無收生標準囉

原帖由 garfield12 於 08-10-23 00:23 發表
歡迎參觀『文。穎之家』

你地好呀 .... 我今日都收到信啦 , 個人覺得
有 d 運氣成份 !!

不過都好開心 , 原本都打定輸數架

原帖由 garfield12 於 08-10-22 21:31 發表
收到取錄信啦!讀國際下午班

簽名被屏蔽

me too. 收左囝囝讀主流上午班, 我估係家姐係度讀K2, 所以入到..

原帖由 jenny媽媽 於 08-10-23 01:51 發表

哈哈!好慶幸我個女都收左係讀上午班呀....可能係因為姐姐又o係呢度讀緊K1原故o架....所以入到啦!

原帖由 winwin815 於 08-10-23 00:12 發表
無收呀, fail左, 我班bk朋友話, 似睇家庭背景, 有冇工人, 有冇人跟到佢地英文功課喎

你係唔係考國際班, 係唔係父母都要用英文int呀?

只係一個家長陪同小朋友入班房聽個外國老師講英文故事(另一個家長只可以係門口等,無得入班房),然後其中一個老師走過黎問平時用咩語言同小朋友溝通,我都係話大部份時間都係講廣東話

原帖由 jojoplanet 於 08-10-23 09:23 發表

咁小朋友是否需要回答問題架?我個仔一定唔識呀...我之前係同佢中英咁教但係因為佢讀野慢之後又全中, 但係因為呢個interview而家又教下英...好渾亂..

原帖由 garfield12 於 08-10-23 09:54 發表
只係一個家長陪同小朋友入班房聽個外國老師講英文故事(另一個家長只可以係門口等,無得入班房),然後其中一個老師走過黎問平時用咩語言同小朋友溝通,我都係話大部份時間都係講廣東話

...

係呀,考國際班, 佢有一個老師係到同小朋友講故事唱歌,另外有一個類似helper咁, 仲有一個同家長傾計, 我個個係國語老師, 另外幾間房係外籍老師囉

我以為係casual chat, 無為意亦無諗到會影响佢地收唔收

原帖由 jojoplanet 於 08-10-23 09:23 發表

歡迎參觀『文。穎之家』

未正式開始時, 我有機會同個外籍老師傾兩句, 佢就話唔係睇小朋友對答, 係睇反應, 所以我亦無expect講故事中途等小朋友有反應個d, 叫做係問題, 不過好多父母regard呢d係問題囉, 以我個班房為例, 佢講個個故事係數小動物, 有d bb大d, 咪識同佢一齊數囉, 呢d算唔算係問題?

原帖由 jojoplanet 於 08-10-23 10:09 發表
咁小朋友是否需要回答問題架?我個仔一定唔識呀...我之前係同佢中英咁教但係因為佢讀野慢之後又全中, 但係因為呢個interview而家又教下英...好渾亂..

...
歡迎參觀『文。穎之家』

都算係.....
原帖由 ChristieMing 於 08-10-22 15:02 發表

呢間係咪你o既首選呀?

我都係冇工人,全職家庭主婦,冇姐姐哥哥讀緊TT,都收咗我個囡囡,果日囡囡表現好好,囡囡會讀主流上午班
原帖由 garfield12 於 08-10-23 00:23 發表

Is there any other questions that needed to be answered by the parent?  Thanks.
原帖由 garfield12 於 08-10-23 09:54 發表

...

原帖由 winwin815 於 08-10-23 10:19 發表
未正式開始時, 我有機會同個外籍老師傾兩句, 佢就話唔係睇小朋友對答, 係睇反應, 所以我亦無expect講故事中途等小朋友有反應個d, 叫做係問題, 不過好多父母regard呢d係問題囉, 以我個班房為例, 佢講個個故事係數小動 ...

據你所講呢個係佢地既策略..有d學校會係直接問個小朋友呢d係咩顏色, 係咩生果..但係佢地既approach就係用一個無咁直接既方法...咁我覺得呢個方法好過一d直接問個d, 因為inter個d小朋友可能係未夠2歲但有d己經係近3歲咁2歲未夠個d點識答個d問題呢...但係如果一班人咁佢需要唔識答但係又有反應, 表達到佢有興趣咁呢個都係選人方法之一既.

呢個int既方法我又對阿仔既成功率多d信心..之但係父母唔識英文/國語係唔係衰硬..

我囡囡係育嬰園大, 不過就少接觸外國人, 其實未正式interview時, 因為未齊人, 老師有主動同我囡囡講野, 但係我囡囡當然唔識答佢啦, 但係都識指住佢, 話佢係"老師", 咁我就translate返同個外籍老師講, 我囡話你係老師, 咁我乘機問佢, 係睇佢地點答定係睇反應, 佢就話係反應囉

我咪係普通話唔得個d囉, 真係企左係到, 我又以為係casual傾計喎

原帖由 jojoplanet 於 08-10-23 11:56 發表

據你所講呢個係佢地既策略..有d學校會係直接問個小朋友呢d係咩顏色, 係咩生果..但係佢地既approach就係用一個無咁直接既方法...咁我覺得呢個方法好過一d直接問個d, 因為inter個d小朋友可能係未夠2歲但有d己經係近3 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

原帖由 winwin815 於 08-10-23 12:22 發表
我囡囡係育嬰園大, 不過就少接觸外國人, 其實未正式interview時, 因為未齊人, 老師有主動同我囡囡講野, 但係我囡囡當然唔識答佢啦, 但係都識指住佢, 話佢係"老師", 咁我就translate返同個外籍老師講, 我囡話你係老師 ...

其實講真一個語言環境係學習語言好重要既...如果屋企人都會同小朋友係屋企用英語同國語溝通咁小朋友又會學得好d既...而家既教育環境就係咁, 唔係好似我地以前咁, 比佢返學等先生教, 家長係屋企都要教...人都顛..

其實我都預咗佢唔收阿仔架啦...阿仔連你個女識指住話佢係老師都唔識架..不過如果一班人講故事唱歌佢可能會dancing...如果呢個"反應"係佢地想要既咁就多d機會囉.
‹ 上一主題|下一主題