用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 準備升六年級家長請進...
樓主: kimmyandy
go

準備升六年級家長請進... [複製鏈接]

Re: 準備升六年級家長請進...

Just for your information.

In my son's class, there are 3 students could not got 1-10 choice.  Among these students, a band one student got the band three school which she had not choose.

I think the reason is she had not fill in all 30 choices, she had only fill in 20 choices, and finally she got the school she had not chose.

I don't know whether it is a real reason,  but I advise you that you are better to fill in all 30 choices.

Hello>>
雖然我個仔9月只升p.5 ,但開始部署了!

我老公又係成日話我好替果仔報呢的,又考果的。果仔已無乜時間休息。

但仔仔話學校的環保生,圖書館生,校車車長,班長和風紀。大多也是精英班學生,及學期尾會給優點和小功,咁我仔仔成績只是一般,是否真要參加青少年中心的義工來爭加籌碼呢?

但我又怕無時間,尤其saturday,因我想仔仔讀 Saturday一些FLYERS 的 COURSE , 及閒日時上精補數學。如讀 flyer 是否要讀一年呢?我曾問過天平珠心算,果邊話要讀成年呀!但 British Council 的考試就個個月也有。怎好呢?

程程媽,

有冇問過你仔仔喜歡讀什麼?如果他沒有興趣,只會吃力又沒有預期效果.早排bk有討論珠心算,得到意見是若小朋友太大,似乎讀奧數比較適合.如果可以有一動一靜的活動,會不會好一些?我見仔仔的同學有些補習得很頻密,但今次考試退步很多,是壓力太大?

其實我們想仔仔多考公開試,無非想仔仔入好的中學機會大些.究竟有多大效用乃屬未知數,總之求其心安.

升中派位靠運氣,玩死學生及家長

醒目開學勳章

各位升六家長 :

我早兩日跟朋友去叩門(我去做司機),  留意到很多學生好似你們一樣, 考FLYER, 學奧數, 做義工等,  不過有部份學校要求學生課堂中英作文功課或即場寫一篇文章了解英文程度.  

各位升六家長
我的細仔9月上P.6了, 他在MaOnShan純陽讀書,學校對學生很包容,小朋友讀得很快樂。當然學校的名氣不大,但每年升中也有派往沙田的band 1 中學, 比率也不錯。
今年12/7 放榜前我也有陪我的姨甥女去沙田崇真中學考試,因我姐(she need to work)想買多個保險, 幸好她派到第一志願,人人都高興。但我見到家長們緊張的表現,個人feel很upset, 小朋友所承受的壓力很大, 但他們都不敢表達出來,怕父母擔心! 唉!明年今日..........我的孩子今年只留在家做學校比的作業,另外,我會買本志堅數學execise比佢做,就係咁多。佢只有棒球校隊及小提琴校隊的ref., 不知有否

candycancan>>
我很開心遇到你

棒球校Cert.只有少少作用,我仔仔打了4年,據師兄 說,我地打本地聯賽,拿了冠軍總比較好點,要代表香港出賽才有用。不過你仔仔考全級名次是33.33% 之內,排位也不錯。

我又係聽人講 ( 真實程度唔知有幾高),沙循中學在首自行申請學位,如有40 個,就撥30 位給高 rank 學生,而10個左右就給沙田區程度較平傭的小學學生,但此10 個學生亦要出色。你會否考慮??

Kwt>>
可能我寫得論盡。令你唔會 tim !
我見天平有 劍橋 flyers 讀,佢地話要讀一年,我聽人話讀半年就可考 Briutish Council 的試。學費 $680/ 個半小時,所以就唔知天平好不好??

程程媽,
nice to meet u too!!!
你在沙田那區?
我個細仔心儀的中學是IHMC, 因為他的哥哥現在也是讀這間(因哥哥是他的偶像) ,舊年會考有25分(當日我開心到喊) ,今年F.6有3班(2理1文)。
其實讀書係要靠自已 ,父母只可從旁勸勉,鼓勵。但最重要的是溝通及信任。通常最難攪是F.1-F.3 要小心處理大家的關系。唉! 細路仔長大的過程真係考驗大人的一個big exam!! 大家互勉之。

我見你大仔會考成績咁好,我都好感動!相信身旁是少不了你呢 :

係呀!講開你細仔學校,有否叫 Jacky wan ( 尹浚棋 )有曾做同學仔????佢係肥仔一名,去年暑假升P.6 前飛在U.S.A 升學了。他很 smart,在棒球會亦打得好好。他 媽媽是你仔仔學校 < 家校會 > 副主席,有冇印象??

她好努力替他安啡,曾叫一隊同級的隊友到他家裡,再自組外籍考師上 oral ,但上左半年後,其他的不敢再上,因他太 smart,很多堂與亞 Sir 傾得很流利。

我也住沙田,在廣源村呀!升中校網是一樣呢!

我認同你所講的話
今個暑假盡情給他玩個夠  
但我又時時講大個仔了........快領兒童証啦........細佬以你作榜樣。好彩,他都仲聽得入耳   

其實呢到好似有幾位媽咪亦是有2個仔仔

程程媽

我有三個細路呀,大女,二仔及三仔 我就有排捱呀
其實考劍僑試唔一定要去讀果d 課 程,只要你覺得個小朋友d英文程度ok,咁都可以幫小朋友報考試架

想請教各位家長, 係咪幫小朋友報讀劍橋試或英國文化協會的公開試會好d, 計分會唔會多d, 因為我家姐個女今年升五年級, 睇下有無幫助 !!

kimmyandy 寫道:
程程媽

我有三個細路呀,大女,二仔及三仔 我就有排捱呀
其實考劍僑試唔一定要去讀果d 課 程,只要你覺得個小朋友d英文程度ok,咁都可以幫小朋友報考試架

咁橋
我都係 3 kids 呢!
有無去 full time mami club 傾計?
我仲慘過你 亞大今年至升P.5!

真你想知 考 flyers 有無幫助自行申清中一學位或叩門?

hi,大家咁話,我都唔可以常常上bk,sorry,  :cry: 又要take care 兩個kids, 又要返工,現在我又要take course,好辛苦。
flyers 試有無幫助,中學需不需要?我唸大家都未必知,因為根本學校都沒有規定要這些、要那些。但我(亦有很多媽咪)會準備profile介紹自己,咁flyers試便可以including 裡面,這只是我的想法,不知有冇錯呀。anyway, 劍橋是一個公認知道的公開試,有用! :

程程媽,
係呀,尹太好好人的   ,對棒球會及家校會都付出很多。前2年校隊去臺灣比賽,我未能抽空陪同,幸好有她們一班熱心的家長代為照顧仔仔,真的很感激。但我很少出席家校會及學校活動,有時自已都會覺得很內疚,好像對孩子的關注不夠,但自已真的很怕出席(唔知點解)。見到bk的mami個個都為小朋友張羅這、張羅那,什麼course ........我就任由他自我

Hi all,

成日聽人講派位個"隨機號碼"好緊要, 個號碼越細越著數, 我想問問個號碼係邊到可以

hi all,

隨機號碼好似係教署編,應該無得睇,我個女今年都係六年級,五年級考試唔好,我都心情勁差,又唔敢同個女講,怕佢有壓力,唯有希望佢六年級考好的.   

Hello, I'm the new member and just view this message.  I have a son will be promoted to P.6 this coming Sept.  He just got a flyer cert but only two point in writing.  I will try to sent him to re-sit again in Nov this year.  Actually, he is good in conversation and listening.  Thus, some of my friend advised me to just let me try next level - KET.  I'm not sure what should I do?   He is busy all the time - lots of extra work from school - Chinese Instrument, Piano, Swimming, Taekwondo ~~~.  Just hope these can help him to get a school in F.1!

If he can only get 2 shields in Flyers, I don't think he can do any better in KET. In fact, the average shields in that part for HK students in 2003 is 3.4. Sorry to say, your son is significantly below average.

Did your son study for the test? It really makes a difference.  

Thanks for our inputs.  He studied in school for the test but really not prepared before the test.  I'm trying to re-sit in coming Oct or Nov through British council.  Do anyone know is there any textbook or preparation info I can buy?

Thanks!

lovelyblythe 寫道:
hi all,

隨機號碼好似係教署編,應該無得睇,我個女今年都係六年級,五年級考試唔好,我都心情勁差,又唔敢同個女講,怕佢有壓力,唯有希望佢六年級考好的.   

lovelyblythe,
我同你一樣, 個仔又係 P.5 成績唔好, 重要科中文唔合格.
唉! 都唔知點算. 一陣間派到間 BAND 3 就慘咯.:cry:

如果 P.6 成績好番, 有無幫助呢 ?  :-|
:wink: cckcmama :wave:
‹ 上一主題|下一主題