用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 協恩幼稚園 VS 聖羅撤幼稚園
樓主: kion
go

協恩幼稚園 VS 聖羅撤幼稚園 [複製鏈接]

不覺阿女的同學係學校自己友喎!!不過,我估有家姐係協幼或協小讀可能機會大些, 因為阿女個班都有兩,三個有家姐讀協小.

原帖由 ShinTeresa 於 08-8-28 21:20 發表
協恩幾乎係自己友玩晒 我諗st rose机會大d 況且呢間既校風不留都keep得幾好   

我阿女是幾年前考的(佢今年K3),唔知現在有無轉模式(因換咗校長),不過,咪當係多個參考.當時面試情況大致如下:
課室分開三張枱, 小朋友獨自行去第一張枱砌拼圖(唔記得是4定5塊),家長可在課室一旁觀看,完成砌圖,老師會問小朋友問題,當時老師問阿女坐甚麼交通工具到學校,午餐食了甚麼等, 跟住小朋友行去第二張枱, 枱面有些玩具餐具及一個毛公仔,老師會叫小朋友用餐具feed個公仔,完成後行去最後一張枱, 老師會叫小朋友抽一張咭,之後叫小朋友跟住抽到的咭的顏色去拍相同顏色的汽球,完成後老師會給小禮物,到此面試完畢.

原帖由 kion 於 08-9-2 15:10 發表
上年考啲咩ga?可否告知?

回覆 # 的文章

收多謝你嘅分享!我囡囡而家2歲4個月大,若以而家嘅情況,睇怕收嘅機會都幾低,相信我個囡第一關都過唔到,你陌生環景,佢一定好似膏藥咁黏到實呀,要佢自己單獨行去第一張枱到都好難!

You still have the time to train up her as the interview usually held at the end of November.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1212791&extra=page%3D2&page=1

原帖由 kion 於 08-9-3 01:11 發表
收多謝你嘅分享!我囡囡而家2歲4個月大,若以而家嘅情況,睇怕收嘅機會都幾低,相信我個囡第一關都過唔到,你陌生環景,佢一定好似膏藥咁黏到實呀,要佢自己單獨行去第一張枱到都好難! ...

我個仔2006年5月出世,諗住報出年k1,唔知難唔難入,有無人知讀聖羅撒(男仔)多數派邊間小學
如果聖羅撒和根德園,邊間好d??聖羅撒有學劵制程度上會唔會比較淺

請問聖羅撒幼稚園畢業生有幾多機會可以升上原校小學, 扣門機會大唔大? 或者多數派去邊道?

原帖由 stephanielum 於 08-9-3 15:00 發表
請問聖羅撒幼稚園畢業生有幾多機會可以升上原校小學, 扣門機會大唔大? 或者多數派去邊道?

舊年Round 1 20分全部OK. 收咗幾個15分。
扣門(Round 3)必須在Round 2第1志願填SRL。
而扣門只供給本校畢業生。
‹ 上一主題|下一主題