用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 一家三口
go

SMCESPS - P2 2008 [複製鏈接]

原帖由 YoYoCheungMa 於 08-8-27 21:46 發表
每班的名單已更新了,快些上學校Intranet睇下啦, 不過要用password Login 呀!
P2G1 有30人
P2G2 有29人
P2G3 有24人

我都睇左la.
其實係一家四口子

bk 呢排short short 地. 比多條link 大家.

http://forum.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=197&page=1
其實係一家四口子

一家四口

我地就無咁好彩,阿囡坐葵涌線返屋企,本來上年要35分鐘,今年竟然要一個鐘頭,由學校去葵涌要成個鐘,真係好離譜!  唔搭校車又安排唔到人接阿囡放學, 阿囡放學每日都要坐長途車返屋企,真係想唔嘔都幾難!

原帖由 一家三口 於 08-8-27 10:39 發表
收到校車ee來電, 今年照舊7:45上車, 我地變左尾站. 校車ee話: 學校要求要8:05到校呀.

原帖由 YoYoCheungMa 於 08-8-29 16:39 發表
我地就無咁好彩,阿囡坐葵涌線返屋企,本來上年要35分鐘,今年竟然要一個鐘頭,由學校去葵涌要成個鐘,真係好離譜! 唔搭校車又安排唔到人接阿囡放學, 阿囡放學每日都要坐長途車返屋企,真係想唔嘔都 ...

我地仲末有校巴的回覆 wow..

前日打去問校巴"崔先生" 他又係話要遲2日回覆..而家

仲行緊路程... 2日後就上學啦, 真係又擔

心又心急呀!!  唔通我地學校的學生住的地方個個都係天

各一方

AAmother

我今日下午已向學校反影校車的情況,學校立即揾校車公司查問,校車公司竟然反問我地咁樣仲搭唔搭校車,所以校車根本唔憂做,唔會為一個半個同學著想, 可能佢地覺得少我地一個搭校車仲好添,所以最好係我地主動話唔搭就更好!
當然我會繼續揾學校去改善校車問題,如果係校車公司無能做,都應該揾多一間校車公司可以比我地選擇.
你不如明日再揾多一次崔生,如果佢地仲答唔到你,你快d打比學校啦,仲有三日就返學啦!

原帖由 AAmother 於 08-8-29 18:44 發表

我地仲末有校巴的回覆 wow..

前日打去問校巴"崔先生" 他又係話要遲2日回覆..而家

仲行緊路程... 2日後就上學啦, 真係又擔

心又心急呀!!  唔通我地學校的學生住的地方個個都 ...

YoYoCheungMa & AAmother

原帖由 YoYoCheungMa 於 08-8-29 20:39 發表
我今日下午已向學校反影校車的情況,學校立即揾校車公司查問,校車公司竟然反問我地咁樣仲搭唔搭校車,所以校車根本唔憂做,唔會為一個半個同學著想, 可能佢地覺得少我地一個搭校車仲好添,所以最好係我地主動話唔搭就更 ...

其實開頭我都擔心今年深井會變頭站, 變左要好早起身. 現在總算過關, 但明年升小三, 好可能同妳遇上都一問題呀.......唉....... 還是明年才算吧.......

校車真係好以唔憂做, 由其係妳地working mama實接唔到放學, 實要坐佢地d校巴. 其實佢可以揾多間公司或叫公司開多部車, 就唔駛d學生搭長途車. 再講, 其實佢地算收得貴, 我朋友深井去培僑返學, 都係收10xx, 我地去深水步, 都要一仟啦.
其實係一家四口子

YoYoCheungMa

我聽日都會再打電話去"崔先生"到, 但真係好唔明...
我地學校的校巴真係唔想做似的.

我個朋友住粉嶺乘校巴返"德望"都係收$1150. 而車程
都係 30mins 之內一定到學校(仲要係沙田轉車)

其實一切都係事在人為, 希望多d為學生設想, 大家都唔想
小朋友帶着疲累回校, 更加唔想小朋友帶着疲累和滿書包功課、默書 和 quiz 回家.

原帖由 YoYoCheungMa 於 08-8-29 20:39 發表
我今日下午已向學校反影校車的情況,學校立即揾校車公司查問,校車公司竟然反問我地咁樣仲搭唔搭校車,所以校車根本唔憂做,唔會為一個半個同學著想, 可能佢地覺得少我地一個搭校車仲好添,所以最好係我地主動話唔搭就更 ...

一家四口 & YoYoCheungMa

係我家上面就係"學校村" la(有本區名校又有國際學校). 有時想阿囝要長途跋涉的上學, 都係相信學校會比到一切我想要的給孩子.  

希望學校都知道問題一直存在而為學生出句聲吧, 有時鄰近的屋苑都希望校巴可以方便設站, 因為車行2分鍾 但 人行15分鍾或以上.

不過都好擔心出年 P3 時又有問題..

原帖由 一家三口 於 08-8-29 21:13 發表

其實開頭我都擔心今年深井會變頭站, 變左要好早起身. 現在總算過關, 但明年升小三, 好可能同妳遇上都一問題呀.......唉....... 還是明年才算吧.......

校車真係好以唔憂做, 由其係妳地working mama實接唔到放學,  ...

AAmother

原帖由 AAmother 於 08-8-29 21:32 發表
一家四口 & YoYoCheungMa

係我家上面就係"學校村" la(有本區名校又有國際學校). 有時想阿囝要長途跋涉的上學, 都係相信學校會比到一切我想要的給孩子.  

希望學校都知道問題一直存在而為學生出句聲吧, 有時鄰近的 ...

妳講得對. 希望學校可以跟進一下.
其實係一家四口子

原帖由 YoYoCheungMa 於 08-8-29 16:39 發表
我地就無咁好彩,阿囡坐葵涌線返屋企,本來上年要35分鐘,今年竟然要一個鐘頭,由學校去葵涌要成個鐘,真係好離譜! 唔搭校車又安排唔到人接阿囡放學, 阿囡放學每日都要坐長途車返屋企,真係想唔嘔都 ...
我囡囡今年小一,住葵涌和宜合道去st. margaret 要 7:15上車(好早呀!),褓姆車ee話學校要佢地早些返校攪衛生(洗手、量體温等)但放學又要成1個鐘先返到,我都想知點解?

mumofkiki

原帖由 mumofkiki 於 08-8-29 21:41 發表
我囡囡今年小一,住葵涌和宜合道去st. margaret 要 7:15上車(好早呀!),褓姆車ee話學校要佢地早些返校攪衛生(洗手、量體温等)但放學又要成1個鐘先返到,我都想知點解? ...

係呀!今年學校要求要8:05返到學校, 去年係8:20-25.
其實係一家四口子

mumofkiki

相信我囡囡同你囡囡係坐同一架校車,我問過崔太, 佢話因為要加多一個站要去海濱,即 學校->深水埗->海濱->葵芳->祖堯(我地果站)->最後去和宜合道, 當然中間仲有好多站啦!我奇怪葵涌線為何要去海濱先,再返轉頭去葵涌, 我楂車只係十分鐘車程,但搭校車就要一個鐘??我囡囡搭長途車好容易嘔,日日咁搭車, 佢實嘔到飛起! 我地家長都係講求合理,為子女著想,但校車公司一點進步都無,唉! 但相信結果都係一樣,因為我地都無其他選擇!
原帖由 mumofkiki 於 08-8-29 21:41 發表
我囡囡今年小一,住葵涌和宜合道去st. margaret 要 7:15上車(好早呀!),褓姆車ee話學校要佢地早些返校攪衛生(洗手、量體温等)但放學又要成1個鐘先返到,我都想知點解? ...

mumofkiki

我地唔好灰心呀, 相信學校一定會幫我地!!!

原帖由 YoYoCheungMa 於 08-8-29 22:11 發表
相信我囡囡同你囡囡係坐同一架校車,我問過崔太, 佢話因為要加多一個站要去海濱,即 學校->深水埗->海濱->葵芳->祖堯(我地果站)->最後去和宜合道, 當然中間仲有好多站啦!我奇怪葵涌線為何要去海濱先,再返轉頭去葵涌,  ...
想起都替佢地辛苦

AAmother

你的情況仲慘過我地呀,起碼最終都可以送到我阿囡返屋企吖,雖然係耐d, 希望學校可以幫到你,如果唔係, 你地要搭地鐵再上校車就真係好麻煩啦!其實我地車費已經比其他學校貴,但服務就.......唉!

原帖由 AAmother 於 08-8-29 21:13 發表

我聽日都會再打電話去"崔先生"到, 但真係好唔明...
我地學校的校巴真係唔想做似的.

我個朋友住粉嶺乘校巴返"德望"都係收$1150. 而車程
都係 30mins 之內一定到學校(仲要係沙田轉車)

其實一切都係事 ...

mumofkiki

唔好咁擔心,我地架校車的小朋友很好的,阿囡坐校車時都玩得好開心架!

原帖由 mumofkiki 於 08-8-29 22:22 發表
想起都替佢地辛苦

大家記得開支票交雜費呀.
其實係一家四口子

YoYoCheungMa & AAmother

我剛剛收到校車ee來電, 原來今年回程時間多左15分鐘. 佢話要去荃灣先.
其實係一家四口子

今日收到校巴ee的電話, 阿囝早上要7:05上車... 放學要1:30落車..
如果3:20放學的話, 落車時間可能去到5:00pm 車程要1個多小時..

上年我個囝早上係7:40上車...放學係3:50落車.

好唔明白之下再打電話去"崔先生"到再問, 他話我地係九龍線第2站再去其他站再入大角咀返學校, 他話"鑽石山"
係九龍線, 其實阿囝係"龍蟠苑"落車都要行15mins才返到家, 之前我求他上斜路比阿囝上落他都話唔得.

而家我求他比阿囝坐返<觀塘線> 我情願係黃大仙(上年個站)落車‧自己再同阿囝坐轉線小巴或者坐的士返屋企,
係黄大仙落車的話 3:50mins 再坐 10mins 的小巴返到
屋企都係 4:00 pm 不過日日如事的話大人同小朋友都會好痛苦   嘥錢>嘥時間>嘥人力.

但係"崔先生"仲末回覆我地

原帖由 YoYoCheungMa 於 08-8-29 22:29 發表
你的情況仲慘過我地呀,起碼最終都可以送到我阿囡返屋企吖,雖然係耐d, 希望學校可以幫到你,如果唔係, 你地要搭地鐵再上校車就真係好麻煩啦!其實我地車費已經比其他學校貴,但服務就.......唉!

...

AAmother

你地仲慘過我地, 你地根本兩個選擇都好有問題, 一係要搭個幾鐘頭車, 一係就要搭完校車再轉小巴, 事實上,校車係可以好容易就到你地位置, 真係越諗越激氣! 我星期一會盡最後努力親身去學校找Ms. Lee反應下, 如果唔係今年要遲多半個鐘放學,下年唔知又會變成點! 我地做人媽媽真可憐!

原帖由 AAmother 於 08-8-30 19:03 發表

今日收到校巴ee的電話, 阿囝早上要7:05上車... 放學要1:30落車..
如果3:20放學的話, 落車時間可能去到5:00pm 車程要1個多小時..

上年我個 ...

‹ 上一主題|下一主題