用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 請問St. Cat. 的家長
樓主: LovelyBB06
go

請問St. Cat. 的家長 [複製鏈接]

原文章由 MaryBloom 於 08-8-10 08:26 發表
記得阿囡申請時我並冇做profile 或寫申請信...廣東話嗰part老師指住幅相裏嗰TV問佢咩嚟..佢唔識答...因家裏是用LCD...佢幅相個TV是厚身嗰隻..但好彩佢指着嗰电話答咗电話..我才鬆口氣...國語嗰part,老帥第一句便講" ...

MaryBloon,

Interview是有廣東話及國語兩part嗎? 是不是申請英普班才需要用普通話進行面試?

[quote]原文章由 LovelyBB06 於 08-8-11 14:30 發表

MaryBloon,

Interview是有廣東話及國語兩part嗎? 是不是申請英普班才需要用普通話進行面試? 無錯...

原文章由 LovelyBB06 於 08-7-8 18:01 發表
請問interview 是否很難? 你們之前怎樣train小朋友能夠不害羞地對答老師的問題? 是否9月申請入學, 現在應如何準備? Millions thanks!

在interview這天因媽媽無時間,所以由我呢個爸爸帶著個小朋友去interview。其實SC同KV都有in而兩間都有收我個小朋友。難度高低就很難講的,因為個個媽媽都差不多知道大慨會問什麼,所以都會教曬的小朋友。最重要是個小朋友能否與一個陌生人對話才是重點。在家與父母菲傭等等溝通很好而在面試時一句都說不出,這樣就會有分別了。如果要準備的話,我提議教個小朋友同的看更,鄰居等等的打招呼,有時說些無聊事都OK的。這樣應該在面試時有幫助。
‹ 上一主題|下一主題