用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼班/k1功課一問?
樓主: yoyo714
go

幼班/k1功課一問? [複製鏈接]

我個3 years 半的女女,成日話自己吾識字,都係鍾意我地講多過自己睇,如果我有咁多時間同精力同佢講,佢可以睇好耐,一口氣十幾本,不過有時佢大小姐有興緻時,都會自己睇同讀出來....最特別係上次佢係學校讀reading scheme的英文書比老師聽,之後老師比得一個印仔佢(佢以前未試過攞得咁少),而本書就比番佢睇多一星期,嗰日一放學返屋企,佢就即刻自發性去睇,真係知恥近乎勇?

bbone,

囝囝所以d書都係好簡單, 圖多字少, 要自己諗野去講比佢知... 哈哈..

回覆 #16 bbone 的文章

大部分都明、因在日常生活用書的句子来回覆我。例:去supermarket小朋友想買candy.
Mother : No candy today.
son:(Smile and put down the candy) :"We have a deal ,didn't we"(書裏是MAMI向鈕計小孩説的)有時都幾好笑。

訓練閱讀是一個漫長的挑戰,認字不多的情況下又怎能自己"讀書"呢!
最近與小兒讀餐牌,A餐幾多錢、B餐又幾多錢,小朋友原來會感興趣,大家努力!
另外MR MEN & LITTLE MS是好好笑的書,3.5歲這年紀會覺得這套書"好攪笑",我用此代替貼紙獎勵,小兒要好聽話才能獲獎一本。

阿女聽就明, 如英文習作, 上網遊戲, 聽完識答但睇就唔得, 應該點開始教她好, 係咪教她認字.

原文章由 lojo11 於 08-7-7 14:40 發表
bbone,

我同你一樣, 唔可以拒絕佢, 就算喉嚨發炎唔想講野時都唔可以say no....

me too, 直至一次喉嚨發炎失左聲佢先肯放過我轉移目標去搵daddy.

idy926,

哈哈... 我都會拋個波比爸爸... 不過爸爸唔係到時就無辦法lu...
‹ 上一主題|下一主題