用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 「保良局羅富國校友會小學」好唔好?
樓主: PaPa
go

「保良局羅富國校友會小學」好唔好? [複製鏈接]

回覆 #19 PaPa 的文章

PaPa,

是的,校長親自在校長室interviewed的,當時還有位社工在場,她亦有份interviewed我囡囡的o

校長先見家長,同我地傾傾,非常casual的o然後請家長在校長室外等等,他和社工則同我囡囡傾偈,叫我囡囡先寫名,問少少問題(因在外等,不完全知道interview問的所有問題,但知道有問+/-數,有叫我囡囡寫下她喜歡吃的水果英文名)o

Interview完後,校長再請家長入去,講番interview的內容,校長和社工亦講番我囡囡的表現,當時校長亦confirmed收我囡囡o

校長當時話希望可以開3班p.1,所以還有少量位o

P4-P6是要去另外一間校舍上堂,但我唔太清楚實際何時開始o我相信佢將來唔會起新校舍,因校長無提過o

weschan,

08年9月轉了校名,那校長相信是不會轉的o學校之所以改名為「保良局林文燦英文小學」是因為林文燦捐了超過五百萬給學校作發展用途o

Thx.

回覆 #3 Flying-Man 的文章

For your questions about teacher.  Yes, they are.  21 號那天, 我和幾個家長也在場, 坐在後面的長"橙",近午餐枱o個度, 你有冇留意到 ? 妳o個日幾點到 ?  我見好多家長好遲才到 ~ 呢個星期六簡介會我也會到, 因為我想了解學校多些 ~

各位,
未有消息會轉校長; 關於新校舍方面, 只知道保良局正向有關方面爭取 ~

回覆 #22 雅雅 的文章

雅雅,

我應是第一或第二個到的,約2:40已到了o我有留意到近午餐枱個度,不過唔知你亦在場啫o呢個星期六簡介會我也會到,希望到時可以與你"相認",問你多d有關學校嘅嘢o

回覆 #1 Flying-Man 的文章

Flying-Man,

好的, 我地幾個家長會 2:45 左右到 ( 因為小朋友泳班回來 ), 到時可以介紹給你認識 ~

我都有留意這校,我見佢同陳守仁做法很相似,一樣係多收亞裔人,又係分本地班(普+英)同non本地班(英+法),咁同陳守仁一樣,同聖三一比我估當差不多因聖三一都係上年先開始轉英文小學,我問過林文燦佢地英數常音都係英文上堂,中文用普通話,art同pe先用中文上,又有英文音樂劇玩,都多似幾好咁喎,而同區又冇其他直資,我估佢地都有空間做好d加上有保良局個名有d信心,雖然我囝囝今年只升k2,但我對e間學校巳好有興趣,而陳守仁e d巳太出名又太谷,唔多合.不防去聽下簡介會先呀,我問過今個星期六28號有簡介會喎,聽左先決定啦,點都係自己親身接觸下睇下合唔合自己同小朋友讀書理念先,個個小朋友唔同人地覺好,你未必會合心水,我暫時睇我都好like,不過我8月去聽先知好唔好.如你今個sat會去聽就記得上黎報下料呀!!!thanks

原文章由 iwff 於 08-6-18 23:33 發表
保良局羅富國小學係由津校剎校後變成直資小學 , 我以前係隔離小學讀書, 坦白講學校環境是舊區, 校舍細。P4-P6不是去新的校舍, 而係另一間剎校校舍裝修而成的(近協恩忘記了校名)。

保良局羅富國小學比一般直資小學平 ...
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

請問新校舍喺邊?幾時啟用?

雅雅

請問:

中文程度如何?

用什麼教科書?

有教法文嗎?

以前未聽過有法文教。不知是否收錯料?

[ 本文章最後由 wen2wen 於 08-6-29 01:09 編輯 ]

回覆 #24 雅雅 的文章

雅雅,

There were lots of people at the Seminar on 28 June. I wasn't able to "guess" which one was you. Can I call you to ask you more about the school? Please check PM for my phone number.

Hope to hear from you soon.

有沒有家長去完 28/6 的簡介會呀 大家感覺如何呀

我有去, 校舍確實比想像中細左dd, 不過眼見老師校長都幾nice !
特別係校長, 佢真係好瞓身去為學校, 連佢太太都義務為學校做秘書, 作為家長應該都冇話可說 !
不過, 簡介會當日, 似乎係為表演/領獎ge 佔大多數, 到答問時段只剩十幾二十個家長, 不過校長都好落力解答, 我覺得校長有意將學校爬升到陳守仁ge level ! 其實e + d 學校一般都注重三文兩語及音樂藝術, 佢地都係 ! 而我最鍾意小班理念 28人 / 班, 師生比例 1:14 , 有冇其他家長有補充呢 ?

有冇家長知道這小學是用傳统教學定活動教學呢

原文章由 雅雅 於 08-6-24 14:07 發表
Flying-Man,

好的, 我地幾個家長會 2:45 左右到 ( 因為小朋友泳班回來 ), 到時可以介紹給你認識 ~

Hi 雅雅ma ma,
我小兒9月會就讀此校, 做你女女的師弟呀!!  我6月21日都有去, 好熱鬧.  我想知點解d 校車費那麼貴的,  $840 由九龍灣去土瓜灣來回,  我親戚由將軍澳出去都是這個價錢,  保良局為什麼會找這間校車, 我已問了校長太太, 但仍未有回覆, 有什麼意見呀!!  不知你記不記得我, 之前有問過你意見呢!! 有機會交換電話, 聯絡下呀!
bl

原文章由 BUNNYLEE 於 08-7-3 20:00 發表
有冇家長知道這小學是用傳统教學定活動教學呢

校長話初小係活動教學, 高小要配合升中會傳統番d

各位家長,

想問一吓如果第一論收咗, 係咪要放棄大抽獎呢? 如唔係第一論面試, 放榜後才叩門此校, 難入嗎?

有無家長可告知, 因此校好新呀!  請問升中條路又如何?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

第一輪收了就要放棄大抽獎。因為學校仲新, 相信現在要入9月的小一都會有位的, 下年放榜後叩門都不難入。但過多兩年好難講是否難考入了。

中學網好, 但學校冇中學back up, 升中條路完全unknown, 所以要靠信心入讀。

iwff

原文章由 Crabtree 於 08-7-4 16:04 發表
各位家長,

想問一吓如果第一論收咗, 係咪要放棄大抽獎呢? 如唔係第一論面試, 放榜後才叩門此校, 難入嗎?

有無家長可告知, 因此校好新呀!  請問升中條路又如何? ...

聽人講, 好似直屬於保良局顏保玲書院中學.

原文章由 KwanKwanMammy 於 08-7-4 23:52 發表
聽人講, 好似直屬於保良局顏保玲書院中學.

好似不是直屬....只是升讀机會多些

雅雅:pls check pm!!!

回覆 #7 berthalai 的文章

berthalai,

記得你呢 ~  校車費貴, 我諗暫時都解決不了, 第一是人不多, 第二是油價高.... 交換電話要遲下先, 我氣官敏感, 唔方便講話

咁唔讀顏保齡有無其他選擇呢? 現為囡囡考慮呢間, 想知多啲. 見啲媽咪話兩班小一, 最多三班, 又小班教學, 咁啲老師都自然關心多啲學生嘛, 而且又可以令囡囡多啲講到普通話及英文, 學費又平, 我諗無其他津貼學校可以做唔到. 但升中條路真的想知道多啲? 英文有無教phonics拼音 or phonetic國際音標.  

各位有小朋友就讀的家長, 請問一年考幾多次試或測驗? 家長可否觀課呢?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

‹ 上一主題|下一主題