用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖公會聖雅各小學 vs 聖約瑟小學
樓主: WaiWaiMar
go

聖公會聖雅各小學 vs 聖約瑟小學 [複製鏈接]

你派到邊間小學? 聖約瑟幼稚園生叩門唔係收番哂咩?

LeeChi
派左李賜豪,其他同學,唔少入左軒下.
家下 hi chance 咋,未知結果如何.睇怕要6月尾先知.

所以應該有1個位....!  要叩門既家長...努力,加油 la !

Hoi Chun,
搵左邊間?講黎聽下丫.

我仔仔同過你仔仔 做過1年同學仔(K1).

真的,有冇同你傾過計?
K1 個時幾好玩,家長又可以見面.

想幫囝囝試一試, 否則唔會死心的!

Daisymak
冇 form,自己入信,
今年得5班,本校生都爭得好緊要.

您一定係放得好前志願傢拉, 所以想知道下.

WaiWaiMar
只有首志願先至會抽到.一定冇可能第2志願入.

[ 本文章最後由 rossikwan 於 08-6-11 21:09 編輯 ]
[Click for 2002 Octbb Club]文瑄(Oct02)daddy[url=http://RossiKwan.blogspot.com]千斤田[/ur]

rossikwan
我唔記得有冇同你傾過計 la ...BUT 我認得你D相ma!  係呀 聖大幾好呀。。上課室前十幾分鐘係禮堂做早操,唱下校歌...等, d 家長可以睇下d小朋友之餘又可以交談下.
我最後決定 比仔仔讀  活動教學既學校 (漢華) <--我朋友在 公報抽獎結果前約10日, 推介了這間學校給我!

CHKWAN, WaiWaiMar

why 要放棄聖約瑟.....唉!    係我自己一相情願想個仔讀 st.jo .... ng...... but 最後 連做 小學社工既阿姨 都對我說 活動教學既學校 比較適合我小朋友, 她說開心學習先最重要, 這樣才可以另小朋友主動地去學習 (開心學習唔等如學唔到野) + 另小朋友吸收得更好.......等等, 當然要有學校配合lor ! (先前揀st.jo 比阿仔 可能我當局者迷 la )
呢個決定已經搞左我好多晚都冇訓....成面生哂暗瘡....仲難決定過揀老公....唉!

[ 本文章最後由 hoichun 於 08-6-12 09:32 編輯 ]

呢個決定已經搞左我好多晚都冇訓....成面生哂暗瘡....仲難決定過揀老公....唉!

HoiChun
妳這個決定真係幾難選擇,不過相信妳冇選擇錯誤,在聖大讀了3年,習慣左開放式教學,要面對返傳統教學,當中既磨合,唔會係三兩個月可以 ok.
到期時可能會更辛苦.
[Click for 2002 Octbb Club]文瑄(Oct02)daddy[url=http://RossiKwan.blogspot.com]千斤田[/ur]

原文章由 hoichun 於 08-6-12 03:08 發表
rossikwan
我唔記得有冇同你傾過計 la ...BUT 我認得你D相ma!  係呀 聖大幾好呀。。上課室前十幾分鐘係禮堂做早操,唱下校歌...等, d 家長可以睇下d小朋友之餘又可以交談下.
我最後決定 比仔仔讀  活動教學既 ...

hoichun,
你唔試下又點知St Jo 唔喏你仔呢? 咁好彩抽到都放棄好可惜!

原文章由 Leechi 於 08-6-12 16:49 發表

hoichun,
你唔試下又點知St Jo 唔喏你仔呢? 咁好彩抽到都放棄好可惜!

Leechi,
hoichun 個囝係聖馬加利大讀左3年,對佢囝來講,入左去未必係開心事.對父母來講,絕對係一個新開始.一個同聖馬加利大完全唔同既新開始.

原文章由 rossikwan 於 08-6-12 18:13 發表

Leechi,
hoichun 個囝係聖馬加利大讀左3年,對佢囝來講,入左去未必係開心事.對父母來講,絕對係一個新開始.一個同聖馬加利大完全唔同既新開始.

其實聖大都安排得好好...K3 開始都模仿 小一 既學習生活.  要自己寫家課冊, 寫週記, 有記憶遊戲(即係默書), 有小息(要佢地自己學習分配時間去洗手間,吃小食/飲水,玩).....等等 比D 小朋友去適應小一生活!   

最後唔揀 OR 唔試 st.jo, 一來 係仔仔個人性格問題, 二來 知道了 一些真實過案後.... 唔想咁大壓力, 所以放棄!

ps : 其實最後我都有比最後機會仔仔去選擇, 帶了他去呢2 間小學睇下及由他問下係度讀緊書既d小朋友, 之後問仔仔會揀邊間.....if 我仔仔揀st.jo 我都會比他試.   但最後連仔仔都不揀....那麼就不用免強了!

[ 本文章最後由 hoichun 於 08-6-12 21:39 編輯 ]

K3 開始都模仿 小一 既學習生活.  要自己寫家課冊, 有記憶遊戲(即係默書)

Hoichun,
聖大果然係一間好K.

原文章由 hoichun 於 08-6-12 20:17 發表

其實聖大都安排得好好...K3 開始都模仿 小一 既學習生活.  要自己寫家課冊, 寫週記, 有記憶遊戲(即係默書), 有小息(要佢地自己學習分配時間去洗手間,吃小食/飲水,玩).....等等 比D 小朋友去適應小一生活!   

最 ...

我舊年同妳心情一樣,好想入ST.JO,但又驚個仔頂唔緊,煩左好耐都係選佢,結果入到好開心,讀落一年暫時發覺:ST JO有好多野教,又好多野學,範圍都幾廣,功課都唔算太多,壓力係你自己比既,同出面一樣2測2考,同我姪仔係青衣間小學真係冇咩分別,佢果間仲有精英班.要比較真係間間學校都有得比GA.

原文章由 hoichun 於 08-6-12 20:17 發表

最 ...

hoichun,

你仔仔一定好活躍, 坐唔定果種 ?讀活動教學既學校 (漢華) , 小功課, 冇壓力,學校大, 你同仔仔一定好開心!

原文章由 kerobobo 於 08-6-13 12:43 發表

我舊年同妳心情一樣,好想入ST.JO,但又驚個仔頂唔緊,煩左好耐都係選佢,結果入到好開心,讀落一年暫時發覺:ST JO有好多野教,又好多野學,範圍都幾廣,功課都唔算太多,壓力係你自己比既,同出面一樣2測2考,同我姪仔係青衣 ...

問了現在讀緊st.jo 既mami, ..p1 係同出面冇咩分別, 但升上p2 或以上就唔同...!   st.jo d 小朋友真係好叻 ga...好多都拎好高分, 相差0.xx 幾分都相差1名, 所以呢d 係無形既壓力!... 但忍受到 if 小朋友 拎唔高分 + 唔增加補習去拎高分....又真冇問題ga  但係我驚到時我做唔到呢點....   !

[ 本文章最後由 hoichun 於 08-6-13 14:14 編輯 ]

學校無俾壓力小朋友/家長
壓力係家長俾自己/小朋友

st.jo 係有好多強的小朋友, 而且並唔係講緊課程內成績一分半分, 而係整體語文, 理解......, 可唔可以遇強愈強, 就好睇小朋友個人性格&能力. (即係武俠小說果d高手過招呀!)

返學好開心架, 抄寫小, 功課小, 返半日, 自由時間多 ~

原文章由 hoichun 於 08-6-13 13:40 發表

問了現在讀緊st.jo 既mami, ..p1 係同出面冇咩分別, 但升上p2 或以上就唔同...!   st.jo d 小朋友真係好叻 ga...好多都拎好高分, 相差0.xx 幾分都相差1名, 所以呢d 係無形既壓力!... 但忍受到 if 小朋友 拎唔高分 ...

王國長老

其實各位家長先最了解自己個仔既,
個仔既能力去到邊都估到d,
我識好幾個St. Jo 男仔都係動靜皆宜,
成績好不止,運動亦出色。
佢地既父母唔係好迫佢地架咋,
只係呢d 男仔都有一共通點,
佢地係好積極、自理力高同埋好有鬥心架。
所以呢類男仔係好適合讀呢類學校,
佢地對自己有要求,自然願意拚,
壓力換來係充滿成功感。
所以,你地先係最了解個仔既,
真係食榴槤咁架,你食同佢食,感受大不同。

但忍受到 if 小朋友 拎唔高分 + 唔增加補習去拎高分....又真冇問題ga  但係我驚到時我做唔到呢點....

活動教學係咪少功課少TEST唔計分GA?
咁妳其實都要求個仔叻架WOR,只係驚佢唔高分數所以唔擺佢係ST.JO.

[quote]原文章由 kerobobo 於 08-6-13 15:22 發表
但忍受到 if 小朋友 拎唔高分 + 唔增加補習去拎高分....又真冇問題ga  但係我驚到時我做唔到呢點....

識驚就得la,驚得嚟要想辦法做準備,
你都做緊啦,其實讀邊間,
頭呢幾年都好重要。

st.jo 返學好開心架, 抄寫小, 功課小, 返半日, 自由時間多 ?

原文章由 hellolanlan 於 08-6-13 14:37 發表
學校無俾壓力小朋友/家長
壓力係家長俾自己/小朋友

st.jo 係有好多強的小朋友, 而且並唔係講緊課程內成績一分半分, 而係整體語文, 理解......, 可唔可以遇強愈強, 就好睇小朋友個人性格&能力. (即係武俠小說果d高手 ...

st.jo 返學好開心架, 抄寫小, 功課小, 返半日, 自由時間多 ?
係真唔係啊? 又話十幾樣功課, 要做兩粒鐘起碼?

王國長老

快手快腳?定雲遊太空呢?
有時聽人講,都要睇番個細路自己個人既。

原文章由 Leechi 於 08-6-13 15:49 發表

原文章由 Leechi 於 08-6-13 15:49 發表

1. 簽通告
2. 默書改正
3. 溫常(3)課
4. worksheet 改正 ( 錯多,改多)
5. 明天帶V.A.用品

咁已經五樣啦.......

當然主科每天有功課,平均都合理,
週五梗多啲。

小兒一星期起碼2日唔駛回家做功課 (在學校完成), 我唔知佢幾時做, 因為我一向唔多理佢d功課, 唔check 佢手冊, (大個仔喇, 做錯做啱都要自己負責). 衣家考緊試, 我只會抽d黎問下佢.

有既唔係壓力, 係佢自己對自己的要求同責任.

王國長老

1.同5. 邊算係功課呀?!

原文章由 holokmom 於 08-6-13 15:58 發表

1. 簽通告
2. 默書改正
3. 溫常(3)課
4. worksheet 改正 ( 錯多,改多)
5. 明天帶V.A.用品

咁已經五樣啦.......

當然主科每天有功課,平均都合理,
週五梗多啲。 ...

原文章由 holokmom 於 08-6-13 15:48 發表
[quote]原文章由 kerobobo 於 08-6-13 15:22 發表

識驚 ...

holokmom:
好耐冇見!妳好嗎!原來妳仲成日響處ga.
頭果段野唔係我講ga,我要求唔係好高咋.
‹ 上一主題|下一主題