用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 夢碎
樓主: Boliviaisrael
go

夢碎 [複製鏈接]

請問你大囡讀邊間?我家兩千金,我正為大囡的幼稚園k1而煩,己有kln tong傳統幼稚園位(根德), 但又讀緊全日制普通nursery, 返學食飯都好開心. 本為了減少她升小一的適應而替她選讀根德, 加上住區內沒有心儀學校可能要出去別區爭位, 有的又沒有宗教分, 有的是區內出名的傳統小學(有一條龍), 但我又見到她返現在的學校很開心, 也學到中英文, 你地話9月我轉唔轉校呢?很煩惱 請比些意見, 謝!

"....但也有老師當同學面前把學生的簿子撕掉落地,這會令一二年班的學生好驚。」"

I think it is more on the attitude and quality of the teaching staff in such traditional school.......

原文章由 YongXin 於 08-3-28 10:47 發表
夢0羊鬼野碎0者?

揀得傳統學校, 家長就要明白學習會多功課抄寫, 默書測考競爭大架啦. 父母就更加要有好好既準備, 正面積極0的同仔女一齊面對.

如果比唔到時間, 又無能力, 無心機無耐性教, 仔女又唔係傳統學習型,  ...

回覆 #5 YongXin 的文章

YongXin
我都覺得你個女好可愛, 我都有個女, 現在k2啦 ! 正在煩搵適合的小學, 好似剛剛煩完幼稚園, 現在又煩過, 做父母總是要為子女忙..... 這也是我們必經的...
‹ 上一主題|下一主題