用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 考試成績公佈了
樓主: ttyy
go

考試成績公佈了 [複製鏈接]

其實有不少初小同學在各科取得90分或以上,而能取得80分以上為普遍情況,只是一年級生會基於小學適應性而影響表現而已.在囡囡去年十月中的測驗中,四主要科合計平均取得90分或以上,班內已有數人,全級相信有近二十人,因此取一百分難,但平均分有80分或以上並不難(一般而言已能位於全級七十名之前),只要同學專心上課,平日努力溫習,用功做功課便可.

簡單來說,若中英文默書一般都能有80分以上,便可視為讀書方面沒有問題,可跟到老師的教學進度.至於測驗及考試的成績,若偶一失手,其中的問題不大,但千萬不要失去信心,要自強不息,提升應付考試的能力.

原文章由 emiluihk 於 08-1-18 12:37 發表
全部 100 分   呢個一定唔係普通小朋友
EVEN 知識有幾叻都好, 都要臨場發揮得到
好似我女咁, 大失水準 ... 跌到谷底 , 只要
下次唔失水準實攞進步奬嗰隻  
希望唔駛排到第尾便好了  ...
HAHA 今次仲唔大把進 ...

[ 本文章最後由 sfcssfcc 於 08-1-18 17:53 編輯 ]

啊女話佢嗰班的A班長考試數學100分測驗都係100分,真係好叻啊!

原文章由 cathy-tse 於 08-1-18 21:20 發表
sorry!!sorry!!我女話係B班長才真!!!

我有時都幾矛盾的,又想囡囡取得100分,但又怕取得100分後,會很難保持水準,囡囡和我自己都很吃力,所以如果取得90分以上,我想是最好的了.:

sfcssfcc ,

多謝你既鼓勵喔 ! 可惜到現時唯止我女的表現尚未穏定
有時可以好好, 有時可以令我跌左落地   最近唔知做乜, 係
人際關係方面有少少問題添 ,攪到番屋企d 情緒都比較暴躁...
唉 ~~ 問題真的一個接一個 , 今次仲唔比佢考起我 ?

原文章由 sfcssfcc 於 08-1-18 17:52 發表
其實有不少初小同學在各科取得90分或以上,而能取得80分以上為普遍情況,只是一年級生會基於小學適應性而影響表現而已.在囡囡去年十月中的測驗中,四主要科合計平均取得90分或以上,班內已有數人,全級相信有近二十人,因此取一百分 ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

原文章由 emiluihk 於 08-1-19 11:22 發表
sfcssfcc ,

多謝你既鼓勵喔 ! 可惜到現時唯止我女的表現尚未穏定
有時可以好好, 有時可以令我跌左落地   最近唔知做乜, 係
人際關係方面有少少問題添 ,攪到番屋企d 情緒都比較暴躁...
唉 ~~ 問題真的一個 ...

人際關係真的很麻煩,仲要係必經階段,又唔可以出手幫她解決,要教她們自己面對,所以很費時的.
而我囡囡前些日子,也面對同樣的問題,最近好些了,希望雨過天x了!
‹ 上一主題|下一主題