用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 父母嘅教育background會唔會影響小朋友入名校的機會 ...
樓主: eileenycm
go

父母嘅教育background會唔會影響小朋友入名校的機會 [複製鏈接]

冇錯, 輸人唔好輸勢 .

原文章由 G-Ma 於 07-12-6 15:15 發表
如果宜家都有呢個心態, 比你小朋友好彩入到名校, 可能只係惡夢既開始, 到時周圍既家長都係有識之士, 有錢人, 咁入到去咪抬唔起頭做人.  父母自己都咁無信心, 點教育小朋友呀.  我都覺得入唔到名校又如何?既然小朋友天 ...

K2就已經咁愁,幾時愁到考小一呀。F5畢業又如何?如果你個小明友係有料,怕甚麼?不如作好準備喇!唔好浪費時間呀。

原文章由 eileenycm 於 07-12-6 00:16 發表
囝囝今年讀k2, 明年就要考小學, 有個同學仔嘅家長好擔心,因為佢地知道大部份嘅學校interview都要見埋家長,佢地個囝囝好聰明,學校成績亦唔錯,拉得一手好小提琴,宜家讀緊ST. CAT.,佢打算幫囝囝報考SPPC,DBS......出名 ...

原文章由 G-Ma 於 07-12-6 15:15 發表
如果宜家都有呢個心態, 比你小朋友好彩入到名校, 可能只係惡夢既開始, 到時周圍既家長都係有識之士, 有錢人, 咁入到去咪抬唔起頭做人.  父母自己都咁無信心, 點教育小朋友呀.  我都覺得入唔到名校又如何?既然小朋友天 ...

十分贊同.

這是一個現實問題. 如果做父母的對自己沒有信心, 子女會知道的, 那入到名校, 子女眼見別人父母不少是醫生, 律師, 會計師, 教授, 上市公司主席(SPCC和DGS的實況),  子女就會受了父母自己不如人的想法, 結果是抬不起頭來, 變成自暴自棄.

有時要這樣想一下, 入所謂名校, 是小魚進入大水塘, 很容易給人吃掉的, 但如果進入一所普通學校, 在那個小水塘中, 可能是大魚, 能在當中得到最多的養料(例如最為老師看得起). 這是寧為雞口莫為牛後的道理.

入不到名校, 絕不是世界沒日. 看看現時社會的成功人仕, 很多都和名校沒有什麼關係.

好同意大塘小魚呢個道理.  可必入要抬唔起頭咁讀書呢, 試問又點會讀得好呢.  如果本身資質好, 其實唔好話去小塘啦, 去一d中塘都可以做大魚, 機會都多d.

有些超級名校例子:

同學開生日會係深灣游艇會, 家長無車唔知點去, 去到個個同學都係司機, 褓母 + 名車送去, 攪到佢地成家都好似好失禮咁, 走既時候等咗好耐都無的士, 以後都唔敢去同學仔既生日會.

當然呢個可能係好例外既case, 亦唔係間間名校都係咁, 不過幫小朋友揀學校真係量力而為, 對大人同小朋友都好d.

原文章由 星級國民 於 07-12-7 01:22 發表

十分贊同.

這是一個現實問題. 如果做父母的對自己沒有信心, 子女會知道的, 那入到名校, 子女眼見別人父母不少是醫生, 律師, 會計師, 教授, 上市公司主席(SPCC和DGS的實況),  子女就會受了父母自己不如人的想法,  ...

王國會長

讀緊邊間幼稚園?
但K2有乜成績可言?
而小提琴可以拉得點好?

原文章由 eileenycm 於 07-12-6 00:16 發表
囝囝今年讀k2, 明年就要考小學, 有個同學仔嘅家長好擔心,因為佢地知道大部份嘅學校interview都要見埋家長,佢地個囝囝好聰明,學校成績亦唔錯,拉得一手好小提琴,宜家讀緊ST. CAT.,佢打算幫囝囝報考SPPC,DBS......出名 ...

王國長老

以我所見,亞媽係全職媽媽,
分分鐘有利過律師亞媽,
無他嘅,全職媽媽跟得貼吖嘛。

醒目開學勳章 王國長老

我覺得係你朋友俾緊壓力自己, 讀st cat, 想入db, 呢d係大人presume小朋友應該行既路, 得罪講句丫, 天外有天, 讀名校又如何? 前途一定平坦嗎? 再講, 考學校呢樣野, 要知道, 越老歷史既學校, 越多"關係人", 輸左唔好問點解! 我前老闆, 一早舖晒仔女d路, 個仔仲好, 夠乖巧, 正當佢以為一切都理所當然既時候, 佢個女, 以daddy係名醫&舊生+哥哥係品學秉優模範生+教會相同+名幼稚園出生+社會名流情況下, 幾乎撻q! 之前我老闆唸住實掂, 只報一間! 凡事邊有絕對丫.........

原文章由 麟媽媽 於 07-12-7 02:33 PM 發表
以我所見,亞媽係全職媽媽,
分分鐘有利過律師亞媽,
無他嘅,全職媽媽跟得貼吖嘛。

原文章由 G-Ma 於 07-12-7 10:16 發表
有些超級名校例子:
同學開生日會係深灣游艇會, 家長無車唔知 ...

真有其事呀 ! 我 fd 唔敢同個女攪生日 party 的.  因為佢的同學仔生日 party 攪親都好勁, 去什麼 members only 的 club, 安排專車接送所有參加的小朋友.  小學攪生日 party 巳經甘勁,  我 fd 個女成日問 "幾時同我攬生日會呀 ?"   哎, 一般家庭點比呀.  有時唔系自己父母有無信心, 抬唔抬起頭的問題, 呢個系好現實問題.

真係架, 唔通一到呢d場合出去租架benz, 搵個朋友扮司機咩, 又扮得幾多次?  咁辛苦棧害埋個小朋友je, 再大d又話要比名牌, 真係無得攪.

原文章由 rubymo928 於 07-12-7 17:00 發表

真有其事呀 ! 我 fd 唔敢同個女攪生日 party 的.  因為佢的同學仔生日 party 攪親都好勁, 去什麼 members only 的 club, 安排專車接送所有參加的小朋友.  小學攪生日 party 巳經甘勁,  我 fd 個女成日問 "幾時同我 ...

其實人地在高尚地方開生日會,就當去見識下都無妨,人有人做,我自求我道,只要大人唔好成日同人比較,灌輸正確的價值觀比細路,學校生活應該都會活得豐盛啦!
做家長既職業正當,性格光明,又有$交學費,一般課外活動可以負擔,最好有時間栽培及陪伴細路,就已經係very good la!
家長無謂擔心咁多,其實讀得超級名校,真是難得的機緣,又是好機會讓小孩得到充足的資源作培育,諗得太多有時係會自尋煩惱的!

原文章由 rubymo928 於 07-12-7 17:00 發表

真有其事呀 ! 我 fd 唔敢同個女攪生日 party 的.  因為佢的同學仔生日 party 攪親都好勁, 去什麼 members only 的 club, 安排專車接送所有參加的小朋友.  小學攪生日 party 巳經甘勁,  我 fd 個女成日問 "幾時同我 ...

咁又係。雖則環境不如人唔係咩咁羞恥,都係自食其力,但細路仔年紀細,唔明,當然想人有我有,呢d問題,的確好難攪!

原文章由 G-Ma 於 07-12-7 17:23 發表
真係架, 唔通一到呢d場合出去租架benz, 搵個朋友扮司機咩, 又扮得幾多次?  咁辛苦棧害埋個小朋友je, 再大d又話要比名牌, 真係無得攪.

原文章由 BillieBug 於 07-12-7 17:36 發表
其實人地在高尚地方開生日會,就當去見識下都無妨,人有人做,我自求我道,只要大人唔好成日同人比較,灌輸正確的價值觀比細路,學校生活應該都會活得豐盛啦!
做家長既職業正當,性格光明,又有$交學費,一般課外活動可以負擔,最好有 ...

你講得好 "arm".

But  大人唔比較, 小朋友之間會有比較, 點解同學仔有物物, 而我無呢 ?  父母當然會用正面態度去解釋比小朋友知.  但系現實有時都幾殘酷.  當你在一個池內, 只有你一個同大部人唔同, 個種無形壓力唔系話甘容易去面對, 更何況系一個小朋友.

我都成日帶囡囡出席同學仔高尚地方生日會, 我又覺得無乜所謂wor! 如果人o地睇你唔起都唔會請你, 我覺得係你自己睇唔起自己多過人o地! 其實駛乜諗咁多, 就係自己冇乜機會去呢d高尚地方先要去見識下, 唔通冇人o地咁有錢就要匿埋o係屋企唔見人咩! 做人咁自卑永遠都唔會開心!:cry:

我估父母的問題正是問題的核心.

如果父母的心態是自已是頂天立地的人, 雖然學歷或不如人, 財富或不如人, 但郤是對得起天地良心, 盡力照顧家人, 盡力貢獻社會. 那子女入了名校也會是抬得起頭來, 知道怎樣做人, 子女才會覺得同學擁有的, 自已沒有也沒有什麼大不了.

但如果父母本身都介意別人有的自己沒有, 那子女入到名校, 由於他們領悟力不弱, 便會發覺自已的父母很自卑, 他們也會容易抬不起頭, 結果名校反而產生負面的效果.

要知名校學生互相比較的壓力是常當大的, 比成績, 比背景, 比家財...你以為懂小提琴嗎, 但同學已有國際奬項加由著名小提琴家為師傅, 怎樣比?... 不能抵禦, 便會引來惡果.

對小學生而言, 抵禦能力在乎家長的心態和處理方法. 所以, 家長處理不好自已的心態, 子女不入名校好過入. 在平常學校, 家長和子女都快樂一些, 壓力少一些, 成功機會多一些.

[ 本文章最後由 星級國民 於 07-12-7 18:46 編輯 ]

醒目開學勳章 王國長老

我女學校大多係中產, 不過都有d富貴人家, 貝沙灣生日會我聽講過呀, so? 我地大多時都係d大型屋苑clubhouse, 或者麥記, pizzahut, 郊野公園都有, 無話邊個睇唔起邊個, 大家happy咪得lor
小朋友唔識, 係會比較, 或者問點解人地咁樣我地咁樣, 人比心比死人, 讀書唔比出黎社會做事都係會比, 屋企係唔夠人地富裕, 都可以好開心架!
原文章由 星級國民 於 07-12-7 06:43 PM 發表
我估父母的問題正是問題的核心.

如果父母的心態是自已是頂天立地的人, 雖然學歷或不如人, 財富或不如人, 但郤是對得起天地良心, 盡力照顧家人, 盡力貢獻社會. 那子女入了名校也會是抬得起頭來, 知道怎樣做人, 子女 ...

原文章由 Charlotte_mom 於 07-12-7 19:02 發表
我女學校大多係中產, 不過都有d富貴人家, 貝沙灣生日會我聽講過呀, so? 我地大多時都係d大型屋苑clubhouse, 或者麥記, pizzahut, 郊野公園都有, 無話邊個睇唔起邊個, 大家happy咪得lor
小朋友唔識, 係會比較, 或者問 ...

你懂得這樣想, 這樣教子女, 恭喜你. 知足常樂也.

不過, 貝沙灣會所生日會, 濕濕碎啦... 貝沙灣個大老板(小小超)就曾是某名校學生, 該校某些學生的生日會是在香港會(中環高官出入那間), 高爾夫球會, 私人遊艇... 還有是家中(不過是六千呎屋+三千多呎私人花園+6個工人的山項獨立屋!!)

Ha Ha..... 唔係人人有機會去香港會(中環高官出入那間), 高爾夫球會, 私人遊艇... 還有是家中(不過是六千呎屋+三千多呎私人花園+6個工人的山項獨立屋!!)..... 有機會去見識下我又唔"區"wor!

原文章由 星級國民 於 07-12-7 19:25 發表

你懂得這樣想, 這樣教子女, 恭喜你. 知足常樂也.

不過, 貝沙灣會所生日會, 濕濕碎啦... 貝沙灣個大老板(小小超)就曾是某名校學生, 該校某些學生的生日會是在香港會(中環高官出入那間), 高爾夫球會, 私人遊艇...  ...

好多謝大家嘅意見,不過我大家對我朋友有d誤會啦,可能係我表達得唔好 ,真係唔好意思 ,其實我朋友係擔心小學面試時見家長果part,因為佢唔知道會唔會有一些學校見佢家長時要求家長用英文作答,而佢同佢老公都唔多掂,怕因為咁會影響個囝入小學嘅結果,所以希望係bk度問吓各位係唔係有些學校見家長時嘅情況.

原文章由 eileenycm 於 07-12-8 00:20 發表
好多謝大家嘅意見,不過我大家對我朋友有d誤會啦,可能係我表達得唔好 ,真係唔好意思 ,其實我朋友係擔心小學面試時見家長果part,因為佢唔知道會唔會有一些學校見佢家長時要求家長用英文作答,而佢同佢老 ...

申請多所直資學校和私校, 只得SPCC在第二次面試時見家長, 其餘的都沒有見家長.

SPCC見家長用廣東話, 校長訓話時間多, 家長基本上無機會插咀

題外話:
好似大部份小學校長(not international school)都係中國人, 母語係中文, 邊間見校長用英文?
因為覺得大家中文人講英文好似怪怪的.

[ 本文章最後由 poorpapa 於 07-12-8 08:01 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題