用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你地比唔比個女穿耳窿
樓主: ruby2004
go

你地比唔比個女穿耳窿 [複製鏈接]

原文章由 lauyy 於 07-11-30 16:38 發表
其實穿耳好閒姊, 咪由得佢 lor

我當然知, 不過4個耳窿太過份, 我要她知道不可講大話, 同一次比佢過骨, 下次又唔知佢穿邊度, 因為佢喜歡那些日本仔明星, 穿到周身環, 佢又層經同我提過想穿第二d地方, 所以我怕佢亂離, 一次不忠百次不容, 先比個教訓佢, 等佢知道我的底線, 多兩個窿都會引出很多問題

原文章由 swallowngxx 於 07-11-30 17:09 發表

我當然知, 不過4個耳窿太過份, 我要她知道不可講大話, 同一次比佢過骨, 下次又唔知佢穿邊度, 因為佢喜歡那些日本仔明星, 穿到周身環, 佢又層經同我提過想穿第二d地方, 所以我怕佢亂離, 一次不忠百次不容, 先比個教 ...

點樣比個教訓佢 ?
偷定師先

醒目開學勳章

我覺得冇問題, 只要言語品行上冇越軌, 穿耳窿冇問題(當然其他部位我就接受唔到), 我女穿每邊兩個耳窿, 仲係我陪佢去isabella度穿.

[ 本文章最後由 DoReMi媽媽 於 07-11-30 18:05 編輯 ]
[img][/img]

原文章由 DoReMi媽媽 於 07-11-30 18:04 發表
我覺得冇問題, 只要言語品行上冇越軌, 穿耳窿冇問題(當然其他部位我就接受唔到), 我女穿每邊兩個耳窿, 仲係我陪佢去isabella度穿.

唔 ! 我接受每邊一個耳窿唧 , 請問isabella係邊 ?

醒目開學勳章

原文章由 ruby2004 於 07-11-30 18:14 發表

唔 ! 我接受每邊一個耳窿唧 , 請問isabella係邊 ?

http://www.isabella-asia.com/storelocation.htm

[ 本文章最後由 DoReMi媽媽 於 07-11-30 18:29 編輯 ]
[img][/img]

簽名被屏蔽

我大女升左中學就想穿耳架啦... 我冇唔俾, 只係學校管得嚴只可帶金OR銀耳環,連耳針都唔俾用... 所以佢都冇再諗穿啦... 而家放假去街街就帶夾耳環或磁石耳環, 都幾方便呀,又靚又唔怕痛.

我想用一個做人個女既身份share一下既feeling
我隻耳有3個洞, 係中四果陣穿的
我當時父母都唔俾我穿
但係我想講, 果陣每個細路都係反叛期
你愈唔俾, 佢就愈要穿
一穿完之後我就俾我阿爸罵到死
果陣真係幾開心

但係而家過左7年, 我已經好耐好耐冇戴過耳環
所以我會覺得如果一個女仔係中學既時候想穿耳洞
只要唔過份的話 (可能一隻耳有2個洞), 媽咪不妨陪佢一齊去穿
咁樣對女兒黎講係一個認同, 以後佢好大機會有咩都會同媽咪share

不過, 媽咪亦要有限度企硬
我之前(中七)想穿耳殼, 我爸當然唔俾喇
我媽冇話得定唔得, 佢只係俾左一段新聞我睇
果段新聞係話外個有個女仔穿左耳殼之後隻耳仔出現問題, 成隻耳仔出現爛既清況, 好恐怖
就係呢段新聞令到我打消念頭

另外, 如果個女想穿舌or肚臍, 媽咪都可以上網搵一d新聞, 話俾佢知個危險性, 千祈唔好一味話唔得, 你要俾佢知佢有得擇, 只不過後果要佢自己負責

或者可以俾一d穿完呢d洞有問題既相佢地睇, 希望可以打消佢地既念頭

原文章由 chima_pigpig 於 07-12-1 00:42 發表
我想用一個做人個女既身份share一下既feeling
我隻耳有3個洞, 係中四果陣穿的
我當時父母都唔俾我穿
但係我想講, 果陣每個細路都係反叛期
你愈唔俾, 佢就愈要穿
一穿完之後我就俾我阿爸罵到死
果陣真係幾開心

但係 ...

PIGPIG :
THANKS FOR YOUR SHARING

醒目開學勳章

我個女由k3到而家(p2)都話要穿, 我唔係唔比佢穿, 但我覺得而家太細, 所以我都拖住先, 應承佢升上p6先啦!

簽名被屏蔽

穿耳洞真的不是後生女的專利.
我母親大人十幾年前(已經係五,六十歲)突然話想穿耳洞.我即時呆咗, 叫佢諗清楚. (因為我家姐中學時已去穿耳, 搞到又紅又發炎, 好恐怖.)但佢老人家仍然想試吓, 於是帶佢去ISABELLA穿耳洞. D SALES以為係阿媽帶個女去穿耳, 結果係阿女帶阿媽去穿耳. 結果穿完冇兩,三年就已經唔帶啦. 所以我好多時同我個女講, 唔好去穿耳洞. 講阿姨媽D恐怖嘢嚇吓佢先. 等佢唔好咁快諗穿耳.

原文章由 silviang 於 07-12-4 14:45 發表
我母親大人十幾年前(已經係五,六十歲)突然話想穿耳洞.我即時呆咗, 叫佢諗清楚. (因為我家姐中學時已去穿耳, 搞到又紅又發炎, 好恐怖.)但佢老人家仍然想試吓, 於是帶佢去ISABELLA穿耳洞 ...

當佢身邊0既同學+小學同學都穿左 , 就會心思思 ,
如果唔離譜(每邊穿一個洞) , 都算啦 !!

王國長老

我都係臨嫁先穿耳!
細細個一d都唔恨穿耳,
我唔覺得耳環靚,
可能細個見人帶成個金圈,
我覺得好似水上亞姑
上到中學又怕痛,
見家姐發炎又紅又腫重流燶,
嚇屎我…最終二十幾先至穿咋。

原文章由 silviang 於 07-12-4 14:45 發表
我母親大人十幾年前(已經係五,六十歲)突然話想穿耳洞.我即時呆咗, 叫佢諗清楚. (因為我家姐中學時已去穿耳, 搞到又紅又發炎, 好恐怖.)但佢老人家仍然想試吓, 於是帶佢去ISABELLA穿耳洞 ...

原文章由 麟媽媽 於 07-12-4 15:46 發表
我都係臨嫁先穿耳!
細細個一d都唔恨穿耳,
我唔覺得耳環靚,
可能細個見人帶成個金圈,
我覺得好似水上亞姑…
上到中學又怕痛,
見家姐發炎又紅又腫重流燶,
嚇屎我…最終二十幾先至穿咋。

...

我岩岩相反... 十幾歲時瞞住亞媽走去穿, 穿左左右一隻之後搵d頭髮遮住...足一個月先再露面....但...又好衰唔衰... 俾細佬妹踢爆... 過左廿歲仲未戴過耳環忝...

都要提一句...壓力愈大反抗愈大... 唔好撐咁行... 設左底線之後俾番佢自己丞擔啦...

阿女同我協議左,18歲既生日禮物就係帶佢去穿耳

原文章由 tkkmama 於 07-12-4 17:13 發表

我岩岩相反... 十幾歲時瞞住亞媽走去穿, 穿左左右一隻之後搵d頭髮遮住...足一個月先再露面....但...又好衰唔衰... 俾細佬妹踢爆... 過左廿歲仲未戴過耳環忝...

都要提一句...壓力愈大反抗愈大... 唔好 ...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

有冇人試過邊度穿耳好,比個地址我呀,唔該

其實穿耳的確冇乜問題,記得呀女F.2 時,我突然間話同呀女穿耳,反而嚇死佢,因為佢都心思思想穿耳但又怕痛,穿完之後好小心護理,成12個星期都係帶防敏感耳環,一D都冇發炎同敏感,我重同佢一齊去揀款同買左好多好cheap 嘅耳環比佢帶,感情不之幾好,佢就好開心日日換唔同款(因為暑假), 但而家F.4 啦,叫佢帶佢都嫌麻煩,所以凡事都有過度期。

回覆 #39 pp6113 的文章

各位 媽媽 :

由出post 到e+ , 多謝各位給予的意見 ,
昨天帶亞女去穿左耳啦 , 佢好開心 , 簡簡單單 , 左右各穿一孔 , 都接受到0既 , 睇落又係幾靚噃 !
‹ 上一主題|下一主題