用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症傾向經驗分享
樓主: kychu132
go

自閉症傾向經驗分享 [複製鏈接]

我的兒子(也是A仔)也在接受了兩年早期訓練後, 今年入讀了主流小學. 當然也是需要一些小班,沒有功課壓力的學校.

不斷的訓練是對他們很有幫助的.現在沒有了早期訓練(好唔捨得!)我們剛排到公立醫院的職業治療,每兩周一次.自費進行每周一次的言語治療,又安排了一些每周的個別訓練.最重要的是自己每天按治療師的要求進行親子訓練!有點疲於奔命的感覺!但一看到他的進步(這兩個多月來,他開始自動搭訕!),又覺得幾辛苦都無所謂了!既然仔仔揀了我,無辦法啦!

很感謝你們, 只是, 我沒法子辭職在家照顧他, 因為家庭收入不太多, 想可能私人訓練也成問題, 想到這樣, 心裡很難受

我想請教大家, 如果係a仔/傾向的小朋友, 會唔會識得同小朋友玩的, 識唔識得俾野俾小朋友的? 如果識得同小朋友玩的, 咁係唔係a 仔呀?

好 爸 爸 為 自 閉 兒 棄 厚 職

今日蘋果日報刊登一則新聞,內容講述一個爸爸為照顧兒子而放鬆高薪厚職,現在他兒子而康復過來,重新投入工作。這位爸爸與我情況也很相近。

記得兒子兩半時,被評為有自閉症傾向,簡直痛不欲生,當時我也不願入讀I位,一入學校便頭痛萬分。當時我的工作幾乎停頓,幸得公司無限體諒。

我的工作幾看業績,但這幾年,我只交得最minimal quota,收入很微,比較其他同事,我很自卑。去到學校又怕其他父母知道兒子有問題,個種心情,非為外人知道。

回想起,我沒有後悔給兒子入讀I位,學校的幫忙十分大。基本上他K1之後,我便回復8成工作。最緊要多D愛錫他們,因為小朋友會感覺到。

現在雖然阿仔係叻咗,可以入主流學校,社交也不是大問題,但我仍以佢為先,假日以陪伴他為先。所以大家要努力!

原文章由 cecilau 於 07-11-21 10:45 硐表
我想請教大家, 如果係a仔/傾向的小朋友, 會唔會識得同小朋友玩的, 識唔識得俾野俾小朋友的? 如果識得同小朋友玩的, 咁係唔係a 仔呀?

我仔仔係自閉傾向的小朋友, 佢喜歡和主動同小朋友玩, 也很喜歡說話. 但社交, 大肌, 小肌,  語言發展較差. "識得" ge定義唔同年齡有唔同ge要求. 如果細ge小朋友, 會跟人玩已可叫做"識得同小朋友玩" . 大ge小朋友就要同玩伴有交流, 明白別人ge感受, 先可叫做"識得同小朋友玩". 每個a仔/傾向的小朋友都有唔同ge特質呢

tin_tin,
多謝你的回覆. 我小朋友未夠2歲, 佢識得俾車仔小朋友玩, 識得同哥哥玩, 玩煮飯仔都ok的, 識得餵人食野, 咁會唔會係自閉呀. 我俾醫生搞到我都亂哂龍啦.

因為佢未識講野, 咁醫生就話佢係有機會自閉傾向啦. 但係佢識得做手勢表達自己, 咁仲係唔係呀? 不過佢可能係比同年齡慢啦.

原文章由 tin_tin 於 07-11-21 22:35 硐表

我仔仔係自閉傾向的小朋友, 佢喜歡和主動同小朋友玩, 也很喜歡說話. 但社交, 大肌, 小肌,  語言發展較差. "識得" ge定義唔同年齡有唔同ge要求. 如果細ge小朋友, 會跟人玩已可叫做"識得同小朋友玩" . 大ge小朋友就 ...

cecilau,
未到兩歲的孩子除非問題非常嚴重, 否則醫生不會確定是否自閉傾向, 他很可能只是發展遲緩而已.當然也有些個案(像我的孩子),到2歲半以後,自閉症徵狀才會明顯.

其實, 現階段你先別理會這些標籤,最重要的針對孩子的弱項.你的兒子"佢識得俾車仔小朋友玩, 識得同哥哥玩, 玩煮飯仔都ok的, 識得餵人食野," 這些是好現象, 應該繼續鼓勵他

但他還未能說話, 那麼這方面是比同齡的稍遲, 所以需要盡快幫助他學習.

原文章由 cecilau 於 07-11-22 09:20 硐表
tin_tin,
多謝你的回覆. 我小朋友未夠2歲, "佢識得俾車仔小朋友玩, 識得同哥哥玩, 玩煮飯仔都ok的, 識得餵人食野, 咁會唔會係自閉呀. 我俾醫生搞到我都亂哂龍啦.

因為佢未識講野, 咁醫生就話佢係有機會自閉傾向啦.  ...
但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

sjmama,

多謝你. 而家我都針對仔仔的weakness 去train 佢啦.
而家一星期一次的言語治療先, 教佢用手勢表達自己的需要, 1星期返3日的pg, 佢返pg 都跟到大隊做野呀.

我睇過你的blog, 你的小朋友係唔係讀緊國際學校的?

原文章由 sjmama 於 07-11-22 10:04 硐表
cecilau,
未到兩歲的孩子除非問題非常嚴重, 否則醫生不會確定是否自閉傾向, 他很可能只是發展遲緩而已.當然也有些個案(像我的孩子),到2歲半以後,自閉症徵狀才會明顯.

其實, 現階段你先別理會這些標籤,最重要的針對 ...

對, 我的孩子都在國際學校唸書.
原文章由 cecilau 於 07-11-22 10:28 硐表
sjmama,

多謝你. 而家我都針對仔仔的weakness 去train 佢啦.
而家一星期一次的言語治療先, 教佢用手勢表達自己的需要, 1星期返3日的pg, 佢返pg 都跟到大隊做野呀.

我睇過你的blog, 你的小朋友係唔係讀緊國際學校 ...

想請問你個仔讀邊間國際學校?

原文章由 sjmama 於 07-11-22 23:10 發表
對, 我的孩子都在國際學校唸書.

自閉傾向

我的BB 20月, 我觉得他有自閉傾向, 不說話, 不理人, 要等几时才可验出, 去那裡 验 ??

如果你有這樣的懷疑, 去健康院要求見醫生, 然後告訴醫生你的觀察, 要求他/她寫信轉介你的孩子去政府的兒童體智能中心做正式的評估.

如果問題比較嚴重, 這階段也能看出; 但如果是輕微, 醫生可能會說再等幾個月看看.

不過, 最好不要等,因為排期做評估還要等幾個月,所以最好盡快拿健康院的轉介去排期.

原文章由 ahjoechan 於 07-12-6 13:51 發表
我的BB 20月, 我觉得他有自閉傾向, 不說話, 不理人, 要等几时才可验出, 去那裡 验 ??

Hello

ahjoechan

唔好緊張, 可能我地唔識同佢玩, 或者父母太忙而無時間陪佢玩, 又或者我地玩得太斯文, 多D讀吓育兒書籍有很大幫助.

原文章由 ahjoechan 於 07-12-6 13:51 發表

感想

自從開了這個主題, 我收到唔少媽咪與我聯絡,問究竟點算?點做?

佢地大多cases都有以下幾點:
1. 唔出聲
2. 唔理人

其實呢D未必係自閉症症狀,我覺得要小心, 在評估前想一想係咪有D野大人仍未做得足夠, 所以佢地有呢D症狀, 要知道一旦被評估為自閉症症狀,很多家長(甚至自己當時)十分難受,而且傍偟無助。

現代父母大多雙職,小朋友由傭人照顧,加上我地對小朋友十分痛愛,可能都會造成這些情況。

當然如果真係覺得唔對勁,一定要找方法。我們可以先找相熟既兒科醫生先。若果連兒科醫生都有懷疑,可以要求醫生寫轉介信到母嬰健康院轄下兒童智力評估測試中心作詳細評估。

呢個評估原意係好,因為政府對幼兒照顧在世界係數一數二。但由於資源有限,往往在診症以致提供服務相隔一段頗長時間,令好多父母在真空期無所適從。為求自保,我地應該做多D資料搜集。

萬一真的評估出嚟係中咗,大家記住唔好太緊張,或者終日愁眉不展,甚至勉強小朋友立刻改善。尤於呢D小朋友與外界溝通有一定困難,所以我地要改變照顧方式,盡量多D外出,參加活動,用"愛"和"笑聲"來開啟佢地思維。

還有不要抗拒參加任何早期訓練及入讀有兼收位或特殊學校,因為呢D學校提供既訓練,無論對自閉症傾向,或者正常小朋友都有很大幫助。

最後一個分享係,夫婦要同心,小朋友有問題,不是出於單方面責任,而係雙方面。一人計短,二人計長。現在我和丈夫經過幾年,大家很有默契和合拍去照顧個仔,當中係樂趣可以令小朋友有很大進步,亦令我地夫婦感情邁進。

希望大家不要放棄,凡事積極,樂觀。

我個小朋友6歲半, repeat緊K3. 21個月大評為發展遲緩, 但一路上堂以來, i位老師/st/ot, 都認同仔仔來多少都應該帶些自閉証. 黎緊做小一評估, 應該會有個新學名都不定, 但個心一早接受晒. 另外, 見到大家既分享, 我覺得好感動.

例如
hippomama: 既然仔仔揀了我,無辦法啦!
> 好認同, 阿仔就係我個仔.
話佢自閉又好, 就算評到係"無事"都好. 佢要拾(弱處)既地方其實一樣繼續要拾. 所以其他新既媽咪, 希望可以睇開d所謂既學名.

kychu132: 一個分享係,夫婦要同心
> 認同, 但以我所見, 唔係人人都幸運可以做到.
我感謝我先生, 佢有做到. 佢講過一句話令我好深刻印象. 就係阿仔剛知道有事既時候, 做媽媽當然好傷心, 成日都喊. 咁先生就同我講: 就算阿仔真係有事, 日子都係要過. 我(我先生)想一家人盡量過得開心d, 大家努力(為阿仔)做到幾多就幾多.

而我自己小小分享, 就係"盡量唔好將自己小朋友同其他人去比", 咁樣做會舒服好多. 真係要比較, 只將依家既仔仔同3個月/半年前既佢比較, 見到有進步(就算係幾少都好), 都要為小朋友同自己而鼓舞.

mamee

ps haybmum, 唔知你記唔記得我. 但見你仔仔既進步, 又考到心儀既小學, 好為你開心.

[ 本文章最後由 mamee 於 07-12-7 13:33 編輯 ]

當然如果真係覺得唔對勁,一定要找方法。我們可以先找相熟既兒科醫生先。若果連兒科醫生都有懷疑,可以要求醫生寫轉介信到母嬰健康院轄下兒童智力評估測試中心作詳細評估。

呢點我極之吾同意, 我仔由6個月開始就無返去健康院, 但試過吾知係3個月定6個月時做過一次測驗(係吾係叫智能測驗??), 果次pass左

之後就一直係私家醫生樹打針, 無返過去健康院

到1歲多d時, 阿仔還未識講野, 我就問佢個兒科醫生, 阿仔還未識講野, 有無問題, 佢答我無

到差吾多2歲, 我再返去看佢時, 又問, 我話就黎兩歲啦wor, 都係吾識講野,又吾認人, 有無事, 佢答我, 看落又吾似有事呀, 每個小朋友發展都吾同, 吾駛太擔心

我真係c蠢

到2歲時, 我呢次好認真同醫生講, 醫生, 吾係呢, 我真係覺得佢有d 問題呢, 佢答我, 我看佢就吾似有問題啦, 甘啦, 你驚我就寫紙比你去看啦(無講係評估tim), 但要等起碼4個月架, 我話ok啦

因為我見佢講到實牙實齒話呀仔無問題

點知, 看完, 自閉症, 簡直想c

到看完, 喊住返去問兒科醫生, 我可以點做, 佢答我, 甘佢真係吾望人wor, 仆x, 真係想講粗口, 之前又一直話無事既, 依家又話吾望人?

之後出到去, d姑娘同姑娘之間還講, 佢真係吾望人架wor........頂

我之後就無再去過呢個醫生樹看啦

總之, 如果父母有懷疑, 吾好信c 一個醫生講既野, 搵多一個拿opinion

我吾係話所有醫生一定會看錯, 但有懷疑早評估係一定對小朋友有幫助, 所以吾好拖, 搵多一個醫生拿second opinion, 真係有懷疑, 就好去做評估

吾好好似我甘做駝鳥做左大半年, 結果害左個仔無左寶貴半年既時間

評估

我最怕健康院个range...好濶....好似我大肚,私家都話我尿糖高,我話比个護士長聽,佢好寸咁話,我唔覺噃......要我自己再叫私家医生寫信,佢先比我做test.

我个仔應該係傾向个種,,,,唔會太嚴重...所以我懵咗咁耐...直至interview N1, 見佢差過哂細過佢个啲,,,,,先覺得似...

咁我應該点????Hee Hong 排2个月,只係評发展障礙,唔能評自閉,
我問過私家"新一頁"評估, 要$4K!!!請問係咪咁上下???仲有边间我可以問做評估?

非常認同mamee 呢句:

<< 好認同, 阿仔就係我個仔.
話佢自閉又好, 就算評到係"無事"都好. 佢要拾(弱處)既地方其實一樣繼續要拾. 所以其他新既媽咪, 希望可以睇開d所謂既學名.>>

各位媽咪努力呀~~
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

你講得o岩!  健康院个range...好濶...講得衰d係好mean,見幾重人,層層攔路......

好似我個仔,快兩歲時去檢查,因佢識講少少基本的雙音詞語e.g.巴士,地鐵,食奶....護士話佢呢瓣OK...反而要我再返check小肌肉    直至兩歲幾,仔仔N1老師話佢好似有問題,我去了協康做綜合測驗,結果comment仔仔社交同語言能力差。我返去健康院,護士都只係話"睇佢冇好大問題丫".....叫我返去同仔仔傾多d計,睇多一排先算 ,若不是我同我老公企硬話仔仔係好有問題(有邊個父母想o甘講:cry: ),佢地o甘做阻延評估會影響阿仔一世,健康院班人都未必肯refer我去政府評估中心;最終在評估中心check到阿仔有自閉傾向啦

ahjoechan,

協康有個心理評估服務(time charge,我仔仔評估+醫生講解共用了若$2200),它可以test到你仔仔有冇自閉/亞氏保加,雖則唔可以代替政府評估(因協康心理評估不可作安排I/E/S位用途),但起碼早d得個知字

原文章由 ahjoechan 於 07-12-7 22:13 發表
我最怕健康院个range...好濶....好似我大肚,私家都話我尿糖高,我話比个護士長聽,佢好寸咁話,我唔覺噃......要我自己再叫私家医生寫信,佢先比我做test.

我个仔應該係傾向个種,,,,唔會太嚴重...所以我懵咗咁耐...直 ...

[ 本文章最後由 TommyGirl 於 07-12-8 10:20 編輯 ]

mamee,

我當然記得你啦,還有hinhinmummy, 小艾比...,大家都是差不多時期發現小朋友的問題,多得當時你們分享了經驗,讓我很快接受了事實和面對孩子的差異。

至於選小一方面,其實在過去的大半年,從很多家長口中知道不少官、津小都有努力照顧特殊的小朋友,我替囝囝揀的私校不見得比這些官津好,在資源上更不會比官津多,只因認識有子女在該校就讀的朋友盛讚老師們很有愛心,加上小班,老師較能照顧有差異的小朋友(理論上) ,所以即管一試,但這校的課程較深,而且還未知我囝囝的問題,遲些我會和學校傾傾,如果學校不能接受囝囝,便要轉校了。你幫囝囝找到學校了嗎?很希望大家能夠入到愛錫我們孩子的學校,願意接受和幫助他們融入。

最近在訓練中心認識了兩位新加入的媽媽,一個在孩子八歲時評估,但現在九歲時才做訓練,原因是孩子在學校發生的問題越來越嚴重,越來越不快樂,很替孩子過去多年受的苦而難過。另外一位卻剛相反,在孩子一歲時已覺不妥,於是不理家人的反對,堅持讓孩子接受評估,並開始訓練,現在孩子才兩歲,雖然語言表達還要努力改進,但望人和非語言表達已有很大的進步。不過大家有一個共通點,就是健康院、私家醫生都說他們的孩子沒問題或再觀察,這很容易讓家長掉以輕心,所以父母如對孩子的發展有懷疑,最好找訓練孩子較有經驗的機構看看,好多時經驗比所謂專業來得實際。

haybmum

原文章由 mamee 於 07-12-7 13:30 發表
我個小朋友6歲半, repeat緊K3. 21個月大評為發展遲緩, 但一路上堂以來, i位老師/st/ot, 都認同仔仔來多少都應該帶些自閉証. 黎緊做小一評估, 應該會有個新學名都不定, 但個心一早接受晒. 另外, 見到大家既分享, 我覺 ...
‹ 上一主題|下一主題