用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂1A家課手冊
樓主: PrinceWong
go

一呂1A家課手冊 [複製鏈接]

內容完全相同。淨係溫習英默, 頭都大埋, 我想果份english note都無法溫到啦! 亦不知道點同佢溫。

原文章由 PrinceWong 於 07-10-16 16:04 硐表
2007-10-16(星期二)

中:    字(28), 看課外(21)(22), 還書
英:    T1-8 每句3次, WS U4 P.1-5 Corr
數:    練習1(1-5)甲
常:    作(7) 改(6), 工(4)
其他:  宗作(六)

常識工作紙星期四交!!

(派了一本english note ...

更正:

仔仔話:" 常工作紙第一頁明天交, 工作紙第二頁(搜集那張)星期四交!"
:loveliness:

[quote]原文章由 wendy_cheuk 於 07-10-16 17:04 硐表
內容完全相同。淨係溫習英默, 頭都大埋, 我想果份english note都無法溫到啦! 亦不知道點同佢溫。

Hellllp! Did u also see the "For Pupils' reference" sheet?  

"Complete the sandwich song"  do they mean to recite the song and fill in the blanks?

What is "Write a note to Mum"?   

2007-10-17 (星期三)

中:  補(9), 字(29)

英:  WS U5 P.7, dict tomorrow

數:  簽名, 1上A 作(9), 改(6)

常:  溫(1-3), 工(1)交

其他: 明天帶Compre

*提示: 明晚舉行"校友會xxx"(6:00 p.m.)
                      "家長教師會xxx"(7:00 p.m.)和
                      "家長教師交流"(8:00p.m.)
    (唔記得成個全名, 只記得大概的事!)

中: 補(9), 字(29), 工作紙3張改正

我仔仔重寫了中閱報(即閱讀報告)。佢話要在閱讀報告空頁畫圖畫或寫文字。

原文章由 PrinceWong 於 07-10-17 16:49 硐表
2007-10-17 (星期三)

中:  補(9), 字(29)

英:  WS U5 P.7, dict tomorrow

數:  簽名, 1上A 作(9), 改(6)

常:  溫(1-3), 工(1)交

其他: 明天帶Compre

*提示: 明晚舉行"校友會xxx"(6:00 p.m.)
                  ...

唔該哂, 我們差點兒唔帶中文工作紙返學!

我阿女也是1A, 一個好好的topid. 我會經常上來check.
Tammy mama

2007/10/18 (星期五)

中: 補改正, 字(30), 試默(3)

英: WS U5 P.1-7 corr, Compre P.8,9 (Mon) Assessment,
     dict corr sign

數: 1上補(4, 5), 改(2,3), 1上作P. 29-32,

其他: WS U4 已派, 溫WS U1 -U5

簽閱通告1份  

仔仔寫到很亂, 而家佢上緊功夫, 又問唔到佢, 全部都係"估估下", 有錯請更改!!

英文科是不是寫星期一有英文書法測驗??
真係唔係好明什麼Assessment?

你仔仔比我個仔寫得更清楚。我仔仔寫左Compre咋, 無寫Page, 不過, 佢知道係邊頁囉。
我都不知道ASSESSMENT係乜?

原文章由 PrinceWong 於 07-10-18 16:00 硐表
2007/10/18 (星期五)

中: 補改正, 字(30), 試默(3)

英: WS U5 P.1-7 corr, Compre P.8,9 (Mon) Assessment,
     dict corr sign

數: 1上補(4, 5), 改(2,3), 1上作P. 29-32,

其他: WS U4 已派, 溫WS U1 -U5

簽 ...

2007-10-22 (星期一)

中: 試默改簽, 工(四), 改正工作紙, 明天默

英: WS U5 已派, Assessment sign, corr

數: 改簽評估3份, 29/10交

常: 作(8)

其他: 簽閱通告(1)份

仔仔話再下星期一(11月5日)交視藝作品,做什麼作品都得, 不一定是食物,不過要特別! 不知仔仔講得對嗎?

仲有,數學評估考試先交, 唔係明天交????

2007-10-23 (星期二)

中: 溫習補充, 評估改簽

英: 帶Revision book

數: 1上補(11), 改(4, 5)

其他: 明天11時放學, 電下堂評估

我唔明什麼"電下堂評估"?  下堂是幾時? 是11月6日?? 點樣評估?? d分計落成績表????

有無人知道????

仔仔話明天帶11時前d書, 即話明天帶英,數兩科d書,revision
book, 唔知需唔需要帶作業, 補充?

我仔仔話電即是電腦, 其他問題就不清楚啦!

我淨係帶書咋!

原文章由 PrinceWong 於 07-10-23 15:57 硐表
2007-10-23 (星期二)

中: 溫習補充, 評估改簽

英: 帶Revision book

數: 1上補(11), 改(4, 5)

其他: 明天11時放學, 電下堂評估

我唔明什麼"電下堂評估"?  下堂是幾時? 是11月6日?? 點樣評估?? d分計落成績表???? ...

2007-10-24(星期三)

中:    默書改簽,帶補充, 造句

其他: 明考中文, 聖經, 帶文具, 顏色, 詩歌集, 手冊, 水, 智能咭

好呀, 有喱個topic, 我個女近喱數天成日話自己抄漏手冊呀, 可以幫佢check番呀

今日測驗第一日, 唔知你地D小朋友考成點呢?

2007-10-25(星期五)

其他: 明天考英(一)Reading(二)Writing, Listening帶文具, 詩歌集, 手冊, 智能咭, 帶所有WS U1-U5(紅色file),水

(仔仔今日沒有帶聖經作業, 明天補交!!)

[ 本文章最後由 PrinceWong 於 07-10-25 11:43 編輯 ]

hi hazel,

唔駛客氣, 因為仔仔都成日抄漏, 有時都要靠大家幫手,互相幫助!!

至於今日測驗, 仔仔話中文唔識依條:
一_____ 黃豆子,
他話只有"塊"能夠填上去, 沒有"粒"字提供, 但連我都不知道什麼叫"黃豆子"? 唔通係"豆腐"????有無人知呀???

其他都唔記得, 尤其是"供詞填充", 只話自己識, 已經唔記得!

不供詞填充有: ( )明, 明( ), 地( ), ( )山

其他都唔記得了!

PrinceWong,

我囡囡是 1A.  

今日測驗,  一_____ 黃豆子 是 "顆". 星期二 課堂做的工作paper 提水的.

PoohNose

原文章由 PrinceWong 於 07-10-25 11:51 硐表
hi hazel,

唔駛客氣, 因為仔仔都成日抄漏, 有時都要靠大家幫手,互相幫助!!

至於今日測驗, 仔仔話中文唔識依條:
一_____ 黃豆子,
他話只有"塊"能夠填上去, 沒有"粒"字提供, 但連我都不知道什麼叫"黃豆子"? 唔通係" ...

唔該哂!

仔仔做錯了, 佢成日都聽唔到老師d tips, 成日遊魂咁!!!飛左出街, 成個廣告一樣

有同學話英文默書, miss cheung默之前幾日都會講, 佢次次都話聽唔到, 真係激鬼氣!!!

你囡囡好醒, 真係唔該哂!!!

2007-10-16 (星期五)

中: 帶補充

英: 帶comp

其他: 星期一考中作, 常, 帶文具, 顏色, 手冊, 智能咭, 水, 詩歌集

(他們要考中作嗎? 不是要考中文會話? )

好彩呢處有得睇功課!
我阿女2007-10-26 D手冊寫咗好小.佢只寫 星期一考中作, 帶文具, 手冊, 智能咭, 水, 詩歌集  真係比佢激死!!!!!!佢話自己坐最后後,(按學號坐) 唔够時間寫, 又睇唔清楚, (又要換眼鏡) 所以抄唔洒手冊.  呢個topid帮咗唔少1A家長. 好感謝!

原文章由 PrinceWong 於 07-10-27 12:16 硐表
2007-10-16 (星期五)

中: 帶補充

英: 帶comp

其他: 星期一考中作, 常, 帶文具, 顏色, 手冊, 智能咭, 水, 詩歌集

(他們要考中作嗎? 不是要考中文會話? ) ...
Tammy mama
‹ 上一主題|下一主題