用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你們的電腦是放在仔女房還是放在客廳? ...
樓主: esprincess
go

你們的電腦是放在仔女房還是放在客廳? [複製鏈接]

我曾經聽過一個講座,個講者話如果唔想同小朋友有代溝,最好了解一下佢地上甚麼網,同佢地一起上,而電腦當然唔好放在佢地房內,因為放在全家人都看到的地方,佢便唔敢上些不良網站,所以我家兩部電腦都放在一房內,我地叫做電腦房,其實個房好細,係士多房.
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

自從阿仔升左中學,我地已經為左電腦問題而攪到關係非常惡劣,因為功課上好多時用電腦,另外佢又學識玩online game同msn,所以佢一放學回來,衫都未換就開電腦,短短一年由冇近視變有近視,雖然個電腦放廳,但係佢好多時都唔想我睇佢做d乜,又其是msn,如果部電腦可以比佢在房用,一定不堪設想

我個仔16歲,电腦放廳(睇セ同幾時関都冇得管)
我個女升中一,电腦放房,開始多msn ,  診依家可以管正準備同阿仔調轉
派到好學校,要繼續努力

放係我間房,仲要等我或佢daddy在屋企時才可以上網。

放在廳中,連書枱都放在廳中,寧願客飯廳迫在一起,廳中一半地方是孩子的(書架、書枱、電腦、琴)。好聽D講佢聽:-| ,讓他們有個寬敞的空間做功課,更有一個舒適的空間休息(瞓覺);其實順便方便監察,迫幾年,如果孩子健康成長,mug都番晒黎。

廳安全d

原文章由 mcc014 於 07-9-26 11:47 硐表
放在廳中,連書枱都放在廳中,寧願客飯廳迫在一起,廳中一半地方是孩子的(書架、書枱、電腦、琴)。好聽D講佢聽:-| ,讓他們有個寬敞的空間做功課,更有一個舒適的空間休息(瞓覺);其實順便方便監察,迫幾年,如果孩子健康成長,mug都番 ...

放在廳中,她要做功課或上網,我也可看見。同樣,當我上網或與人電郵時她也可看見。由於,她覺得大家是平等便沒有所謂。
有時,大家看到一些有趣的新聞或網頁,也會叫對方看看。

Agreed!

我屋企得廁所同廚房冇人訓,不過我放部腦係廳。

原文章由 tinetinew 於 2007/9/25 01:30 硐表
hi,

放係一个無人甽嘅房中,放係個仔間房實做硬自閉兒童!

yuk hei mun

醒目開學勳章

書房.(唔淮關門.)

溫習, 彈琴, 上網...都在一起.

有個friend, 佢同我講, 佢話佢老婆好做唔做, 個仔初中考試考得好, 所以答應送部電腦比個仔, 當然個電腦係放係亞仔個房, 咁先叫做送, (因為佢兩公婆自己間房已經有一部), 之後就好似唔見左仔咁, 個仔一放學就關埋房門玩機, 上網...., 有時半夜個房都有光, 結果就成績一落千丈, (後來會考成績太差, 原校及其他中學都唔收讀中六), 個friend 同我講, 第二日你亞仔大左, 個電腦千祈唔好放係亞仔房.

當然佢亞仔成績差唔係一定關個電腦放係邊樹事, 不過我好記得呢件事.

我屋企三部電腦,老公同仔各一部 desk top,我就一部 lap top。自從年頭搬咗屋,全部放响廳,因為書枱同書架都响廳,直頭係一個工作間。從此電視都睇少咗好多!

亞仔好鐘意研究電腦程式、OS、BIOS、Browser,咩都搞得餐,但好少打機。我唔想 discourage 佢嘅探究精神,但亦怕佢太過沉迷,所以佢用電腦同睇電視嘅時間係要用做功課、溫習同讀報嘅時間換番嚟。呢個方法試行咗個幾月,so far 都唔錯。

另外少少分享:只要我哋搵啲嘢一家人一齊做,例如靈修,玩 board games,亞仔就好 enjoy,唔會成日黐住部電腦。

[ 本文章最後由 gitmee 於 07-9-27 15:39 編輯 ]
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

其實我都唔准個仔用電腦時關房門,我又成曰經過佢房門,他都有少少避忌,所以同擺廳都無大分別,我只是最不喜歡他開着電腦一邊MSN一邊做功課,好分心。

醒目開學勳章

其實我都有諗過呢個問題,呀仔依家部電腦都係係廳,諗住第時搬新屋就放係佢間房.但都有諗佢依家都成日對住個腦,如果第時放係房都唔知佢攪咩.同老公商量過第時都係放係廳 .

擺在廳中!

如果放在阿仔房 = 放左個陌生人入佢間房;你話安全唔安全啦?!

原文章由 agoodfox 於 07-9-30 19:05 硐表
擺在廳中!

如果放在阿仔房 = 放左個陌生人入佢間房;你話安全唔安全啦?!

Advice please!  Then if 阿仔 has his own lap top (because school requires one each), and his room has to be closed when in use (because no window, has to turn on air-con), what will be a best way to "monitor", apart from we now knocking his door every now and then and ask?

醒目開學勳章

"如果放在阿仔房 = 放左個陌生人入佢間房;你話安全唔安全啦?!"

你說得很傳神呀!

小兒小一已要用電腦,老公買了一部手提電腦,因為所有插座都在廳,當然在廳用啦! 現在發現真的一定要放廳,不會搬回仔仔房。
‹ 上一主題|下一主題