用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道書院小一面試
樓主: Hide
go

播道書院小一面試 [複製鏈接]

各位家長,

今日面試老公本來來不到的,但後來他""出來兩小時一起面試之後再返工。今日面試雖然多人(仲見到很多仔仔同班同學)但流程很流暢,仔仔去到很快就去面試,有些小朋友可能未warm-up,仍然在哭。
二十分鐘後到我們面試,面試我們的竟然是校長一人,嚇了我一跳,好在老公係度,校長不是在面試場觀看,竟然親身落場。盧校長很nice,自我介紹後就單刀直入問1.小朋友回家申訴讀小一被人欺負我們會怎樣處理。2.若我們是老師又會怎樣做。3.為何選擇播道。校長很有耐性去聽我們的說話及交換意見, 仲話播道讀完小一的學生已識一千五百個中文個字,學校一直在修改課程的。面試完大家仲握手說再見。我都幾滿意。
到我接回仔仔後,他表演得很開心,我問佢問了什麼問題懂得回答嗎,他說識答,有廣東話,英文,普通話的問題,又有lego玩。跟住今晚在家我再詳細問他,他答到我很多(希望是真的),仲用7-11的叮噹扮老師同小朋友重溫返面試情況我知:

1.
一間房有6個小朋友,3個老師
2.
一個老師同3個小朋友玩lego,叫他們砌個人出來,之後再自由發揮,這個老師又講普通話又講英文的,lego開正我仔仔的長處,佢今晚砌返個人比我睇,自由發揮他就砌了架飛機。
3.
另外有兩個老師分別單獨見一個小朋友,我仔仔話兩個老師是講英文的,一個係外國人, 一個係中國人。見仔仔的係中國人老師問英文,但仔仔話有問題不識答,他不記得間尺同車梨子的英文,咁我問佢點答,他對老師說:"I remember I taught but I forgot",老師就笑了 ,仲有問名字,幾多歲及住在那裡,(英文同普通話都有問,不知真定假呢,他講到真的一樣)
4.  
咁我話3個小朋友玩lego,兩個小朋友分別傾計,咁仲有一個小朋友做什麼,他說在旁休息等面試。跟住就是輪流玩lego,傾計及休息。
無論仔仔講的有幾多是真或假我都很滿意他的表現了,他很喜歡播道的環境,仲話因為有小食部
無論結果如何,我都給仔仔滿分了。希望其他家長都可以入讀啦!

iwff

EC Interview

原文章由 CINDY媽 於 07-9-15 20:15 硐表

我今日都去左in,問題係1.點解你會選這間學校,2.如果小朋友在校有爭執回家向你投訴你會點做,3.你覺得老師應該點處理小朋友的投訴呢..
我都唔敢比壓力個女,只係同佢講會有老師同學同佢玩遊戲同傾計咋..
完左我都有問 ...

我同你都係問同一樣問題,不過我係最後一輪(約四點廿分個組)到真正interview時見巳五點(我前面個位家長就好啦係校長接見架),個老師一直睇錶好似好趕咁,: 不過仔仔個我巳盡力,希望有機會入到ec啦.
家曦仔Nelson

原文章由 iwff 於 07-9-15 23:25 硐表
仲用7-11的叮噹扮老師同小朋友重溫返面試情況我知:

今早IN完回家, 我都係用公仔扮演這方法,

1. 一間房有6個小朋友,有3個老師

一個老師同3個小朋友玩lego,叫他們砌個人出來,之後再自由發揮,這個老師又講普通話又講英文的,砌lego開正我仔仔的長處,佢今晚砌返個人比我睇,自由發揮他就砌了架飛機。

我仔仔砌車

3. 另外有兩個老師分別單獨見一個小朋友,我仔仔話兩個老師是講英文的,一個係外國人, 一個係中國人。見仔仔的係中國人老師問英文,但仔仔話有問題不識答,他不記得間尺同車梨子的英文,咁我問佢點答,他對老師說:"I remember I taught but I forgot",老師就笑了 ,仲有問名字,幾多歲及住在那裡,(英文同普通話都有問,不知真定假呢,他講到真的一樣)。

我仔仔話用英文問名, 說出紙上不同生果和顏色.
他說無普通話, 只是用廣東話問佢幾歲. 其他野不記得了.
他又說6個人中, 有個女仔好犀利, 全中 woh!
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

我今日係第一輪面試, 9 點正.... 不過, 我地無問點解揀播道喎... 另2 問題就一樣..... 我朋友都係同一時間 interview.. 大家都一樣情況... 唔知係咪因為今日流程快左.. 所以加左題目呢

原文章由 Uncle-DOS 於 07-9-16 00:08 硐表

今早IN完回家, 我都係用公仔扮演這方法,

我仔仔砌車

我仔仔話用英文問名, 說出紙上不同生果和顏色.
他說無普通話, 只是用廣東話問佢幾歲. 其他野不記得了.
他又說6個人中, 有個女仔好犀利, 全中 woh! ...

請問你係int 幾點果場架?

原文章由 NeoMom 於 07-9-17 09:58 硐表 請問你係int 幾點果場架?

10:20am 果場
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

Joined the interview at 10:40pm on last Saturday.  Our performance is so far so good la (not sure my son's part ).  The content of interview is same as yours and hope we can get the good news soon.....

30/9 知結果, 是否即是知道收唔收, 定是知道有無得2nd interview 呢?  有d 心力交瘁的感覺.  

原文章由 LilyLi 於 07-9-17 04:26 PM 硐表
30/9 知結果, 是否即是知道收唔收, 定是知道有無得2nd interview 呢?  有d 心力交瘁的感覺.  

There is no 2nd interview. Insteads, there may have 2nd round application again in Oct.

"有d 心力交瘁的感覺" - just the beginning of the game only

想請問係咪要等學校通知咗1st round收生之後,係註冊日期後有人give up,就會有2nd round application la. 通常註冊日期會有幾多日? 咁我哋係咪要係十月頭留意學校web site? 定係學校會通知唔收的applicants apply? 如再apply要唔要比申請費?多少?
Sorry,咁多問題, 因我真係好希望囡囡入到呢間學校,
唔想miss任何chance.
我見好多家長的小朋友的表現都好好,真係唔知學校點選學生?

原文章由 freddielau 於 07-9-17 17:17 硐表

There is no 2nd interview. Insteads, there may have 2nd round application again in Oct.

"有d 心力交瘁的感覺" - just the beginning of the game only
希望囡囡係個健康快活B,將來係個開心快活人 :-D :-D :-D

原文章由 PERRYNMOM 於 07-9-18 12:42 PM 硐表
想請問係咪要等學校通知咗1st round收生之後,係註冊日期後有人give up,就會有2nd round application la. 通常註冊日期會有幾多日? 咁我哋係咪要係十月頭留意學校web site? 定係學校會通知唔收的applicants再 apply?  ...

seem like $400 deposit in the early Oct.
2nd round application may be in late Oct.
All notice will be in form of letter thru mailing

Thank you for your quite reply and value info.
原文章由 freddielau 於 07-9-18 13:24 硐表

seem like $400 deposit in the early Oct.
2nd round application may be in late Oct.
All notice will be in form of letter thru mailing
希望囡囡係個健康快活B,將來係個開心快活人 :-D :-D :-D
‹ 上一主題|下一主題