用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站--Part 3
樓主: 軍魁星
go

優才書院家長分享站--Part 3 [複製鏈接]

原文章由 dabbycheung 於 07-7-6 17:04 發表
hikozan,

有時我都會諗,如果時光可以倒流而經濟環境又許可,我一定會比個仔小學讀直資或者私校。始終直資或者私校既教法和各樣,都會比政府傳統學校佳,(政府名校除外)。

我個仔既性格其實唔適合讀政府學 ...

dabbycheung,
即係你覺得相比你阿仔以前讀的政府小學, 優才的教法和各樣都較優勝嗎?
其實經濟又係主要因素之一, 請問優才除了學費之外, 還有其他雜費嗎? 聽聞有些培訓班, 學校會建議家長自付請專業人士授課, 不知是否確實? 價錢怎樣? 其他課外活課價錢又合理嗎? 總支出一年約為多少呢? 謝謝!

sorry,現在才回覆,pls check pm.

原文章由 印第安公主 於 07-7-6 17:40 發表
跳跳虎,

見字請把e-mail address pm 給我.

下星期今日就 interview 喇, 大家有無小小壓力呢?

無呀 亦無物點train佢  
因我都預左佢考唔到ops:" />
攞到個waiting list我都好開心啦

原文章由 軍魁星 於 07-7-7 23:41 發表
下星期今日就 interview 喇, 大家有無小小壓力呢?

補回之前優才家長分享站連結

優才書院家長分享站
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=641006&extra=page%3D1&page=1

優才書院家長分享站-Part 2
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=783044&extra=page%3D1&page=1

新版面唔好用,入了topic內要由頭睇起,無了新回應在前 觀看帳號又睇唔返最近發表文章的連結

原文章由 kaka皇后 於 07-7-7 23:50 發表
無呀 亦無物點train佢  
因我都預左佢考唔到ops:" />
攞到個waiting list我都好開心啦

唔洗咁灰心, 明年旺角開三班, 報旺角應該機會大好多.

希望在明天
咁上年旺角開左幾多班呀??

原文章由 軍魁星 於 07-7-8 00:02 發表

唔洗咁灰心, 明年旺角開三班, 報旺角應該機會大好多.

原文章由 kaka皇后 於 07-7-8 09:22 發表
希望在明天
咁上年旺角開左幾多班呀??

06 同07年度都係2班, 08年度就有3班

Hi, 各位優才家長,

小兒是今年優才07年小一生,幼稚園的書包由學校提供,相信小一需要自購,請教各家長為小一的小朋友買了什麼書包呢?每日要帶多少小一的書本回校呢?

謝謝!

AFSL

好快面試喇、唔知大約幾時先會收到電話通知面試呢?到e家都未見有電話到 真係等到頸都長

原文章由 AFSL2007 於 07-7-8 10:28 發表
Hi, 各位優才家長,

小兒是今年優才07年小一生,幼稚園的書包由學校提供,相信小一需要自購,請教各家長為小一的小朋友買了什麼書包呢?每日要帶多少小一的書本回校呢?

謝謝!

AFSL

要自購, 我最初用 Seven, 不過太大, 後來改用 Dr. Kong, 都OK.

原文章由 情常在 於 07-7-8 11:07 發表
好快面試喇、唔知大約幾時先會收到電話通知面試呢?到e家都未見有電話到 真係等到頸都長

我都未有通知.

我地填左新屋個地址, 而家又未搬, 所以收信要專門出去收, 如果你收倒係信件通知, 麻煩話聲我知, 等我出去check mailbox.  唔該.

我交form時個位小姐話會在7/7後到通知信,即我諗明天開始會收到啦

原文章由 情常在 於 07-7-8 11:07 發表

原文章由 軍魁星 於 07-7-8 12:17 發表

我都未有通知.

我地填左新屋個地址, 而家又未搬, 所以收信要專門出去收, 如果你收倒係信件通知, 麻煩話聲我知, 等我出去check mailbox.  唔該.

妳有無記錯呢 係電話通知+嘛 你唔駛走來走去喇﹗

原文章由 kaka皇后 於 07-7-8 14:03 發表
我交form時個位小姐話會在7/7後到通知信,即我諗明天開始會收到啦

妳咁醒目咁早問定、妳真係醒呀....抵讚:

我都係用Zeven,好輕好用。通常星期三書包最重,約6本書,作業就唔定,有些係學校,就唔使帶。

原文章由 AFSL2007 於 07-7-8 10:28 發表
Hi, 各位優才家長,

謝謝!

AFSL

十週年晚會送的百日草,上星期已開了朵紅花,仲長得好高

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題