用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 派左書單
樓主: janeleung
go

派左書單 [複製鏈接]

Re: 派左書單

不如整個標題賣2手舊書,又可以平D,又唔駛走來走去 : 仲有買甘多新書學校都未必用 

[quote]
JP 寫道:
布甸仔媽媽:

請問邊間有85折呢?Thanks!
我大仔9月升中,

一樣的天空 寫道:
開學費用:
請問各位, 中學是否要自己到書局買書? 學校有冇代訂?
自己到書局同人迫:

唔洗自己去買, 你去註冊時, 一定有校服商及書商係到等梗你ge la, 佢地會係學校擺counter.
明天會更好!

我阿仔學校無得代訂,上年買書都騰左幾轉,最記得係去旺角間書局,要輪"飛仔"買書
一樣的天空 寫道:
開學費用:
請問各位, 中學是否要自己到書局買書? 學校有冇代訂?
自己到書局同人迫:

亞女間中學都無代訂, 要自己去書局迫, 仲要唔係去一次就齊晒d書, 有2-3本要到開左學先有, 真係好煩。

舊年中一書都要2,200蚊, 仲有校服800, 升中預備班 800, 學校雜費 950, 未開學已經差不多5,000

今年亞女已經問定d中二同學有冇舊書, 希望可以慳d啦

布甸仔媽媽 寫道:
sorry...寫得唔清楚, 係要經學校家教會買先有85折   

佢地仲有舊書買賣, 校服回收!!

間書局only 畀9折ja

布甸仔媽媽:
妳地家教會好掂喎!       

BB200200 寫道:
不如整個標題賣2手舊書,又可以平D,又唔駛走來走去 : 仲有買甘多新書學校都未必用 

我而家去開la, 唔知會唔會比人block呢! 試下先. 請各位多多支持!
明天會更好!

leema 寫道:
亞女間中學都無代訂, 要自己去書局迫, 仲要唔係去一次就齊晒d書, 有2-3本要到開左學先有, 真係好煩。

舊年中一書都要2,200蚊, 仲有校服800, 升中預備班 800, 學校雜費 950, 未開學已經差不多5,000

今年亞女已經問定d中二同學有冇舊書, 希望可以慳d啦

我今日同個同事 (佢女今年升F.1) 講佢要預at least HK$5,000開學。
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

支持你 !!

janeleung 寫道:
[quote]
BB200200 寫道:

我而家去開la, 唔知會唔會比人block呢! 試下先. 請各位多多支持! [/quote]

阿女啱啱派咗書單,我計過九折後都要$32xx.

janeleung:
咁都好D, 謝謝你.
但怎解年年睇新聞都見到D書局人山人海呢?

原文章由 janeleung 於 07-6-27 13:09 發表

唔洗自己去買, 你去註冊時, 一定有校服商及書商係到等梗你ge la, 佢地會係學校擺counter.

原文章由 一樣的天空 於 07-7-5 09:24 發表
janeleung:
咁都好D, 謝謝你.

大部份中學都無書商到校的, 所以年年都要去書局迫, 最慘係, 早早去d書就未出齊, 遲d去咩又賣晒

[quote]原文章由 一樣的天空 於 07-7-5 09:24 發表
janeleung:
咁都好D, 謝謝你.

有兩個原因:
1. 原來有d中學無提供(新生F1)書商及校服商現場代辦(多數去註冊時就見到)
2. 果d係其他Form ge學生要到書局買書.
明天會更好!

呀?咁我就空歡喜一場啦

原文章由 leema 於 07-7-5 10:20 發表

大部份中學都無書商到校的, 所以年年都要去書局迫, 最慘係, 早早去d書就未出齊, 遲d去咩又賣晒

好似係油麻地有間書局叫"學友" 係有八五折架, 都算係眾多書局入面最大折扣架啦。港島都有間, 但唔記得叫乜。
開學之後仲要使錢架.....有d老師會用notes, 所以都要另外收, 咁呢筆錢(視乎有幾多老師會用notes, or notes  o既份量) 用到咁上下又會係學期中收(視乎用得幾快而決定收幾多次)。不過, 一般黎講,低班o既影印費唔會好大。
而且, 有d習作會係開學之後先會叫學生買, 咁又一筆$$$

[ 本文章最後由 goat 於 07-7-5 15:24 編輯 ]

書真係貴左好多

我是建議買舊書的
不過很多父母太錫自己仔女
去買新書
‹ 上一主題|下一主題